Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Υπογειοποιείται τμήμα εναέριου δικτύου της ΔΕΗ στο Γέρακα

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα αναδεικνύει μέσα από τις σελίδες της η εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ.
Πρόκειται για την υπογειοποίηση τμήματος του εναέριου δικτύου της ΔΕΗ στο Γέρακα, μια επιτυχία που έχει τις ρίζες της στη τελευταία Δημοτική αρχή του Γέρακα, και στο σημερινό Δήμαρχο Παλλήνης Θανάση Ζούτσο.

Υπογειοποιείται τμήμα εναέριου δικτύου της ΔΕΗ στο Γέρακα

Οι εργασίες εκσκαφών είναι σε προχωρημένο στάδιο, ξεκίνησαν σε ότι αφορά τα διοικητικά όρια του Δήμου Παλλήνης από Άγιο Νικόλαο Κάντζας & συνεχίζονται επί της οδού Καζαντζάκη στην Μπαλάνα. Πρόκειται για εγκατάσταση δικτύου 150 kV 24 γραμμών, εκτεινόμενο έως το σημείο ζεύξης στη Δέση του Γέρακα.

- Θα καλυφθεί απόσταση 5 χιλ.
- Στη Δέση θα συνδεθεί με το υφιστάμενο καλώδιο που «οδηγεί» στο Κέντρο Διανομής Βριλησσίων και ταυτόχρονα θα αποσυνδεθεί από τη Γραμμή Μεταφοράς Παλλήνης Ν. Μάκρης.


Αυτό σημαίνει κατάργηση πυλώνων και εναέριας γραμμής μήκους - σε ευθεία γραμμή - περίπου 800 μέτρων. Το έργο συνδέεται εμμέσως με τη γνωστή απόπειρα απαλλοτρίωσης 40.142 τ.μ. γης στη Δέση Γέρακα. Η απαλλοτρίωση (ΦΕΚ 893/Δ/26-08-2005) ανακλήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 επί Δημαρχίας Αθανασίου Ζούτσου, ο οποίος, τότε ως Δήμαρχος Γέρακα διεκδίκησε την υπογειοποίηση και σήμερα την …. υποδέχεται ως Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Παλλήνης.

Έργο υπογειοποίησης –και αναβάθμισης- της υπάρχουσας Γραμμής Μεταφοράς ρεύματος Υψηλής Τάσης 150 KV της γραμμής ΚΥΤ Παλλήνης-Υ/Σ Νέας Μάκρης στις περιοχές που διοικητικά ανήκουν στο Δήμο Παλλήνης, διεκπεραιώνει αυτή την εποχή η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να σκάβονται κεντρικοί δρόμοι στις δημοτικές ενότητες Παλλήνης και Γέρακα και να εγκαθίσταται δίκτυο 24 γραμμών μέσης τάσης με κατάληξη την περιοχή Δέση μέσω της οδού Αγίου Νεκταρίου (οι εργασίες εκσκαφής στον εν λόγω δρόμο αναμένονται να γίνουν στη διάρκεια του επομένου διμήνου).

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει αφετηρία το 2004 όταν η ΔΕΗ αποφάσισε να απαλλοτριώσει στην κτηματική περιοχή του Γέρακα έκταση 40.142 τ.μ., ιδιοκτησίας 420 πολιτών, προκειμένου να αναβαθμίσει την υφιστάμενη εναέρια Γραμμή Μεταφοράς ρεύματος Υψηλής Τάσης 150 KV της γραμμής ΚΥΤ Παλλήνης-Υ/Σ Νέας Μάκρης εγκαθιστώντας σε έκταση 670 τ.μ. ακόμη 28 χαλύβδινους πύργους και ιστούς, παράλληλα με τους υπάρχοντες.

Η απαλλοτρίωση έγινε με απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής (18 Ιουλίου 2005) δημοσιεύθηκε στο με αριθμό 893/26-8-2005 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και το 2007 επί δημαρχίας Αθανασίου Ζούτσου, το Πρωτοδικείο Αθηνών κάλεσε τους 420 ιδιοκτήτες για τον καθορισμό της τιμής μονάδας αποζημίωσης γης, επί της οποίας θα κατασκευάζονταν οι πύργοι και οι ιστοί της ΔΕΗ.

Αυτονόητα, η υπόθεση προσέλαβε σοβαρές διαστάσεις με τους μικροϊδιοκτήτες στο Γέρακα να χάνουν τη γη τους … «αντί πινακίου φακής» και να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον τότε Δήμο Γέρακα, ζητώντας την παρέμβασή του προς την κατεύθυνση ανάκλησης της από- φασης περί απαλλοτριώσεως.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθανασίου Ζούτσου συνέρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο σε μία κατάμεστη αίθουσα και εκδίδεται ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλονται οι επιλογές της ΔΕΗ και ταυτόχρονα προειδοποιείται «πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας από τη διέλευση πυλώνων και δικτύων μεταφοράς ρεύματος όποια μορφή κι αν έχει αυτή…»

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων του Δήμου Γέρακα, ο Δήμαρχος κ. Α. Ζούτσος επιδίδεται σε σειρά ενεργειών και παραστάσεων προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ και καταφέρνει να προκαλέσει την ανάκληση της απόφασης της Περιφέρειας Αττικής, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί ο Οργανισμός Ηλεκτροδότησης να επανασχεδιάσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στη βάση της υπογειοποίησης του δικτύου. Το γεγονός της ανάκλησης της απόφασης χαιρετίστηκε τότε με ενθουσιασμό από τους 420 ιδιοκτήτες, οι οποίοι, πλέον, ένιωθαν ασφαλείς σε σχέση με τις ιδιοκτησίες τους.

Μετά πάροδο ετών από τότε, το έργο σε επίπεδο κατασκευής έφτασε στην πλήρη «ωρίμανσή του» και ήδη υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς.

Συνοπτικά, τα κύρια χαρακτηριστικά του εξελισσόμενου έργου:
  • Η μη κατασκευή νέου εναέριου δικτύου στη Δέση με 28 χαλύβδινους πύργους και ιστούς στην ευρύτερη περιοχή της πόλης –οι οποίοι θα συνυπήρχαν με τους υφιστάμενους.-
  • Η κατάργηση τμήματος του υφιστάμενου εναέριου δικτύου στην περιοχή της Δέσης, μήκους, σε ευθεία γραμμή, 600 μέτρων 
  • Το εγκαθιστάμενο υπογειοποιημένο δίκτυο περιέχει 24 γραμμές μέσης τάσης και σύμφωνα με στέλεχος της ΔΕΗ «από τις γραμμές αυτές θα συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση χιλιάδων καταναλωτών σε Γέρακα,Παλλήνη και θα καλυφθούν πολλαπλάσια με-γαλύτερες ανάγκες ζήτησης.»
  • Η υπογειοποιούμενη Γραμμή Μεταφορά ρεύματος Υψηλής Τάσης 150 KV της γραμμής ΚΥΤ Παλλήνης-Υ/Σ Νέας Μάκρης από τη Δέση θα καταλήγει στο Κέντρο Διανομής Ρεύματος, στα Βριλήσσια, επί των οδών Αναπαύσεως και Πεντέλης.
  • Η έκταση της υπογειοποίησης στα διοικητικά όρια του Δήμου Παλλήνης είναι περί τα 5 χλμ με αφετηρία την οδό Αγίου Νικολάου Κάντζας – πρόκειται για παράδρομο που εφάπτεται τους Κτήματος Μάτσα- και με κατάληξη τη Δέση στο Γέρακα.
Στην τρέχουσα περίοδο, -ως και τις 15 Ιουλίου- οι εργασίες υπογειοποίησης γίνονται στην οδό Καζαντζάκη στην Μπαλάνα Γέρακα.

Για αρκετό καιρό, … «κόκκινο πανί» για τη ΔΕΗ ο κ. Α. Ζούτσος

Συμπερασματικά: πρόκειται για ένα έργο το οποίο ξεκίνησε από τη ΔΕΗ με άλλο σχεδιασμό, ο οποίος, μόλις την τελευταία στιγμή αποσοβήθηκε εξ αιτίας της επίμονης άρνησης της Δημοτικής Αρχής Γέρακα να αποδεχθεί την υλοποίησή του. Η ανάκληση της απόφασης του τότε Περιφερειάρχη που αντιστοιχούσε με ματαίωση της εναέριας γραμμής από τη ΔΕΗ πιστώθηκε εξ ολοκλήρου στον Θανάση Ζούτσο

και για τους γνωρίζοντες –σε αυτούς και ο «Ν» δεδομένου ότι ως τοπική εφημερίδα παρακολουθούσε από κοντά την υπόθεση- ήταν γνωστή «η ένταση που επικρατούσε στη διοίκηση της ΔΕΗ κάθε φορά που άκουγαν για Δήμαρχο Ζούτσο και για Γέρακα….»

Για του λόγου το αληθές, υπάρχει στο αρχείο του έντυπου «Νεολόγου» δημόσια καταγγελία του Δημάρχου Γέρακα κ. Α. Ζούτσου κατά της ΔΕΗ που επί μήνες ….κωλυσιεργούσε για τη μετακίνηση στύλου ηλεκτροδότησης που βρισκότανε εντός οικοπέδου προοριζόμενου για ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού!

Σήμερα, εύλογα, ο κ. Α. Ζούτσος έχει κάθε λόγο να νοιώθει ικανοποιημένος για την κα- τάληξη μιας διεκδίκησης που την ξεκίνησε το 2007 ως Δήμαρχος Γέρακα και την …. «απολαμβάνει» ως Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Παλλήνης.