Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

CINE ΓΕΡΑΚΑ Δευτέρα 22 Ιουλίου έως Τετάρτη 24 Ιουλίου

ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
BEFORE MIDNIGHT
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.
Πρωταγωνιστούν: Ίθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί, Ξένια Καλογεροπούλου, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη
Διάρκεια: 108 λεπτά
Ώρα έναρξης: 21.00 & 23.10 (Δύο προβολές)


Οι χαρισματικοί Ethan Hawke και Julie Delpy επιστρέφουν στους ρόλους των Jesse και Celine και μοιράζονται μαζί μας το τρίτο μέρος μιας ξεχωριστής ιστορίας αγάπης. Γυρισμένο στο αγέρωχο και ανεπιτήδευτο τοπίο της Μάνης, το «Πριν τα Mεσάνυχτα» είναι η πιο πολυαναμενόμενη ταινία του καλοκαιριού σε παραγωγή της ελληνικής εταιρείας Faliro House.

Μετά τη Βιέννη (Πριν το Ξημέρωμα) και το Παρίσι (Πριν το Ηλιοβασίλεμα), η κάμερα του Richard Linklater περιπλανιέται παρέα με τους πρωταγωνιστές από το σπίτι του αείμνηστου περιηγητή συγγραφέα Patrick Leigh Fermor στην Καρδαμύλη μέχρι την Πύλο και την Κορώνη. Σε αυτή τη γραφική διαδρομή, με φόντο την καλοκαιρινή Ελλάδα, μας αποκαλύπτεται με αφοπλιστική αμεσότητα τι επιφυλάσσει η ζωή για το ιδιαίτερο αυτό ζευγάρι.

Τα μεγάλα μονοπλάνα που σφύζουν από διάλογο –χαρακτηριστικά της σκηνοθετικής μαεστρίας του Linklater-, οι καλοδουλεμένες ατάκες που ακούγονται αυτοσχέδιες –καρπός μιας ιδιαίτερης συγγραφικής διαδικασίας- και η φυσικότητα των πρωταγωνιστών-αποτέλεσμα ατελείωτων προβών- είναι τα εργαλεία αυτής της γοητευτικής ταινίας που αιχμαλωτίζει λίγο πριν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα τις πιο καλά κρυμμένες πτυχές της ζωής ενός ζευγαριού.

Μπορεί σε αυτή την ταινία να μην υπάρχει διορία (ένα τραίνο ή μια πτήση που καραδοκεί ως εύρημα που πυροδότησε τις δύο προηγούμενες ταινίες), όμως η εμπλοκή μας με τους πρωταγωνιστές είναι ακόμα πιο έντονη. Δεν είναι μόνο οι συζητήσεις τους που είναι ακόμα το ίδιο συναρπαστικές. Είναι ότι τα συναισθήματα τους αναδύονται πιο γνήσια από ποτέ, ειδικά τώρα που μοιράζονται μια ζωή και όχι μόνο μια φαντασίωση.


Before Midnight (Πριν Τα Μεσάνυχτα) - ελληνικοί... από myfilm-gr

Στο "Πριν το Ξημέρωμα" (1995), ο Jesse (Ethan Hawke), ένας νεαρός Αμερικανός τουρίστας συναντά αναπάντεχα τη Γαλλίδα Celine (Julie Delpy) σε ένα τραίνο προς τη Βιέννη. Της προτείνει να αλλάξει τα σχέδια της κι έτσι περνούν όλο το βράδυ μαζί, γοητευμένοι ο ένας από τον άλλο, περπατώντας στους δρόμους της πόλης και συζητώντας για τον έρωτα, τη ζωή και όχι μόνο. Το ξημέρωμα χωρίζουν με την υπόσχεση να βρεθούν ξανά.

Θα χρειαστούν άλλα εννέα χρόνια για να διασταυρωθούν ξανά οι δρόμοι τους, αυτή τη φορά στο Παρίσι. Στο "Πριν το Ηλιοβασίλεμα" (2004), ο Jesse και η Celine έχουν λίγη ώρα στη διάθεση τους, αλλά είναι αρκετή για να ανακαλύψουν και πάλι ο ένας τον άλλον, συζητώντας για τα χρόνια που πέρασαν, για τις σχέσεις τους και τη ζωή τους.

Εννιά χρόνια μετά τα γεγονότα του «Before Sunset», το ζευγάρι είναι ακόμα μαζί, έχουν και δύο δίδυμες κόρες. Αφού έχουν ήδη περάσει ένα διάστημα ευχάριστων διακοπών στην Πελοπόννησο, ο Τζέσι αποχαιρετά τον έφηβο γιό του που επιστρέφει στη μητέρα του, και στη διαδρομή με το αυτοκίνητο ξεκινάει κάποιες συζητήσεις με τη Σελίν. Εκείνος θέλει να βρίσκεται πιο κοντά στο παιδί του στην Αμερική, εκείνη έχει μια ενδιαφέρουσα πρόταση για δουλειά στην Ευρώπη. Στο τραπέζι με τους φίλους τους κυριαρχεί το θέμα του έρωτα και των σχέσεων. Λίγο πριν το καλοκαίρι τελειώσει, μετά από μια όμορφη απογευματινή βόλτα που επρόκειτο να καταλήξει σε μια ρομαντική βραδιά, οι δυό τους θα πρέπει να μοιραστούν όσα τους πνίγουν και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους. Κινηματογραφικά, οι επιλογές του Λίνκλεϊτερ είναι μάλλον συντηρητικές, αλλά η σημασία είναι πάντα στους πυκνούς διαλόγους, και ο Ίθαν Χοκ με τη Ζυλί Ντελπί -που συμμετέχουν ενεργά και στο σενάριο- έχουν επενδύσει ολόψυχα στους δύο χαρακτήρες. Διακριτικά τουριστικό το ελληνικό τοπίο, κάπως φλύαρο το κομμάτι με τους φίλους, ενδιαφέρουσα η αμφιθυμία των σκηνών του αυτοκινήτου και του περιπάτου, θεατρικά δραματική η σύγκρουση του δωματίου. Η λογική συνέχεια μιας έτσι κι αλλιώς σημαντικής τριλογίας, αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση αλήθειας.