Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Μια λεωφορειακή γραμμή για όλο το Δήμο - Ενοποιείται όλος ο Δήμος από αρχές Σεπτέμβρη


Η ανακοίνωση ήρθε μετά από προσπάθειες δύο ετών κατά τη διάρκεια των οποίων ανταλλάχθηκαν πολλές επιστολές, επισκέψεις αρμοδίων, προβληματισμοί και συζητήσεις πάνω στο θέμα

Με ιδιαίτερη ανακούφιση δέχτηκαν οι πολίτες του ενιαίου Δήμου Παλλήνης την ενοποίηση των λεωφορειακών γραμμών 306 και 324, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε έγγραφο που απέστειλε ο ΟΑΣΑ προς το Δήμο Παλλήνης και ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο, Θανάση Ζούτσο, στην πρόσφατη διαβούλευση του με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κάντζας.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού οι γραμμές αυτές εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες και μόνο περιοχές του Δήμου, χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα της διασύνδεσης τους με τον υπόλοιπο Δήμο. Συγκεκριμένα η γραμμή 306 εξυπηρετούσε κατοίκους του Γέρακα από την περιοχή της κάτω Μπαλάνας διέρχονταν το κέντρο του Γέρακα μπροστά από το δημαρχείο, το κολυμβητήριο του Γέρακα καταλήγοντας στη Δουκίσσης Πλακεντίας. Η γραμμή 324 εξυπηρετούσε κατοίκους της Παλλήνης των περιοχών Κάντζας, εργατικών Κάντζας, διέρχονταν από το κέντρο Παλλήνης, από το αθλητικό κέντρο Παλλήνης καταλήγοντας στην Ανθούσα.

Από τις πρώτες αντιδράσεις των δημοτών φαίνεται ότι η επίτευξη των στόχων του Δήμου βρίσκει σύμφωνη την τοπική κοινωνία, η οποία παρακολουθούσε από κοντά τις εξελίξεις στο πεδίο αυτό, αφού το ζήτημα των μετακινήσεων τους αποτελεί φλέγον θέμα για την βελτίωση της καθημερινότητας τους.

Συνεχείς προσπάθειες δύο ετών

Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από τον πρώτο χρόνο ανάληψης καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής όταν, με πρωτοβουλία του αρμόδιου για τις Συγκοινωνίες αντιδημάρχου, Γρηγόρη Καραγιάννη, εξαγγέλθηκε ότι άμεσος στόχος της διοίκησης ήταν η αναδιάρθρωση της συγκοινωνίας μεταξύ των τριών κοινοτήτων που συνθέτουν το νέο δήμο Παλλήνης (πρώην ΟΤΑ: Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη) με σκοπό τη συνένωση τους.

Για το λόγο αυτό, με την επίβλεψη του κ. Καραγιάννη, εκπονήθηκε σχεδιασμός όλων των αιτούμενων νέων λεωφορειακών γραμμών, ο οποίος στάλθηκε στον ΟΑΣΑ το Νοέμβριο του 2011. Από τις πρώτες επαφές μεταξύ του δήμου και της διοίκησης του ΟΑΣΑ φάνηκε η δυσκολία του εγχειρήματος, αλλά και η εμπιστοσύνη των αρμοδίων του ΟΑΣΑ προς τις αιτιάσεις δήμου και κατοίκων. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν η αποδοχή του μεγαλύτερου μέρους των προτάσεων του δήμου σχετικά με την οργάνωση των συγκοινωνιακών γραμμών, τον Απρίλιο του 2012.

Παρά την θετική εκείνη εξέλιξη, παρέμενε σε εκκρεμότητα το πάγιο αίτημα της πύκνωσης των δρομολογίων της γραμμής 324 (που συνέδεε το κέντρο της Παλλήνης με την Κάντζα), και της λειτουργίας της κατά τις Κυριακές, καθώς και της εξεύρεσης λύσης για τη μετακίνηση των κατοίκων από και προς τον σταθμό του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην Κάντζα (σταθμός Κάντζα). Όμως, σύμφωνα με τις θέσεις που διατύπωσαν οι υπεύθυνοι του ΟΑΣΑ, είχαν ανακύψει αρκετά ζητήματα σχετικά με την βιωσιμότητα της γραμμής, κάτι που έπρεπε να ξεπεραστεί ώστε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι στις μετακινήσεις τους.

Μετά την άρνηση του ΟΑΣΑ στην πρόταση για πύκνωση της γραμμής 324, ο δήμος μέσω του αρμοδίου αντιδημάρχου επανήλθε με πρόταση επέκτασης της γραμμής 306 από την Κάτω Μπαλάνα δια μέσου της οδού Ολυμπιονικών μέχρι τον σταθμό του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (στ. Κάντζα), ώστε πλέον οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται από την γραμμή 306, αφού η γραμμή 324 δεν ανταποκρινόταν καθόλου στις ανάγκες του επιβατικού κοινού. Και αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τους υπευθύνους του ΟΑΣΑ.

«Έτσι, προέκυψε η ιδέα της ενοποίησης των δύο γραμμών (306 και 324) και στην ουσία της λεωφορειακής διασύνδεσης των τριών δημοτικών κοινοτήτων που απαρτίζουν το δήμο Παλλήνης» σημειώνει ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος κατέθεσε την συγκεκριμένη πρόταση τον Οκτώβριο του 2012 στον ΟΑΣΑ. Σε παράλληλο χρόνο, η πρόταση αυτή κατατέθηκε προς διαβούλευση στους συλλόγους των κατοίκων των περιοχών, που θα επηρεάζονταν άμεσα από τις αλλαγές αυτές (ΦΕΣ Κάντζας, Άγιος Νικόλαος, Εργατικές Κατοικίες I και II). Προκειμένου να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση, οι φορείς αυτοί προχώρησαν σε συλλογή περίπου 800 υπογραφών, οι οποίες στάλθηκαν προς τον ΟΑΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ακόμα την αποστολή των υπογραφών, ο ΟΑΣΑ έστειλε με αλληλογραφία, η οποία συνεχιζόταν αδιάλειπτα για το συγκεκριμένο θέμα, έγγραφο με το οποίο για ακόμη μία φορά αρνούνταν οποιαδήποτε πρόταση, ακόμα και την πύκνωση της γραμμής 324, επικαλούμενος οικονομοτεχνικά κριτήρια, ενώ παράλληλα πρότεινε, για τους ίδιους λόγους, αφενός, την μείωση του εύρους του δρομολογίου με την αποσύνδεση ενός τμήματος της Ανθούσας και, αφετέρου, την πιλοτική πραγματοποίηση του τις Κυριακές και μάλιστα συγκεκριμένες ώρες.

Μετά από συνεχείς επαφές του δήμαρχου, αλλά και του αρμόδιου αντιδημάρχου με τον ΟΑΣΑ, τον Φεβρουάριο του 2013, η δημοτική αρχή απέστειλε εκ νέου το αίτημα της για ενοποίηση των δύο γραμμών, επισυνάπτοντας τις υπογραφές των κατοίκων, συνεχίζοντας συναντήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ δήμου και ΟΑΣΑ, σε μία από τις οποίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι των συλλόγων. Εμμένοντας στις προσπάθειες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Καραγιάννης στις 18 Ιουνίου απέστειλε νέο έγγραφο στον ΟΑΣΑ με το οποίο έκανε σαφέστατη την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, προκρίνοντας παράλληλα την ενοποίηση της γραμμής 306 και 324.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών που κορυφώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, ήταν η αποστολή εγγράφου στις 12 Ιουλίου, με το οποίο ο ΟΑΣΑ αποδέχεται την πρόταση ενοποίησης των δύο λεωφορειακών γραμμών. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η νέα γραμμή, η οποία θα έχει αμφίδρομη κίνηση, θα διατηρεί την υπάρχουσα διαδρομή της γραμμής 306 και μέσω της οδού Ολυμπιονικών θα εξυπηρετεί την περιοχή της Κάντζας – Προαστιακού – Εργατικές Κατοικίες Παλλήνης – κέντρο Παλλήνης – Ανθούσας (οδ. Ατλαντίδος), σύμφωνα με την υπάρχουσα διαδρομή της γραμμής 324.

Ενοποιείται όλος ο Δήμος από αρχές Σεπτέμβρη

Όσον αφορά στις συνέπειες που θα έχει αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητα των κατοίκων της Παλλήνης, αυτές θα είναι πολλαπλές. Η διαδρομή που θα καλύπτει η νέα αυτή γραμμή –η οποία, σύμφωνα με το έγγραφο του ΟΑΣΑ, θα ξεκινήσει τα δρομολόγια της από αρχές Σεπτέμβρη- θα περιλαμβάνει τη διασύνδεση των τριών δημοτικών κοινοτήτων, που αποτελούν τον νέο δήμο και θα μπορεί να εξυπηρετεί καθημερινά πλήθος επιβατών προς κεντρικές υπηρεσίες: δημαρχείο Παλλήνης (βρίσκεται στην δημοτική κοινότητα Γέρακα) και έδρα δημοτικής κοινότητας Παλλήνης και Ανθούσας, εμπορικά κέντρα Γέρακα και Παλλήνης, ταχυδρομεία Γέρακα και Παλλήνης, ΔΟΥ Παλλήνης, καταστήματα τραπεζών, δημοτικά ιατρεία, ενώ θα συνδέει αθλητικές εγκαταστάσεις, Πολιτιστικά και Πνευματικά Κέντρα. Θα μπορούν, ακόμη, οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της δημοτικής κοινότητας Γλυκών Νερών του δήμου Παιανίας, που βρίσκονται στη λεωφόρο Λαυρίου. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στο επιβατικό κοινό να προσεγγίζει εύκολα και γρήγορα κεντρικούς σταθμούς Προαστιακού Σιδηροδρόμου και Μετρό (Παλλήνη, Κάντζα και Δουκίσσης Πλακεντίας) δίνοντας τη δυνατότητα άμεσων μετεπιβιβάσεων με άλλες λεωφορειακές γραμμές που διέρχονται από τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Στην ουσία, πρόκειται για μία περιμετρική κάλυψη του ενιαίου δήμου Παλλήνης η οποία θα μπορεί να ολοκληρώνεται εύκολα και γρήγορα, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι κάθε 30 με 35 λεπτά σε ώρες αιχμής, και παράλληλα θα βοηθήσει στην συνολική τόνωση των κέντρων και των αγορών των περιοχών από τις οποίες θα διέρχεται, ενώ θα τις αποφορτίζει από την κίνηση των οχημάτων.

«Η προσπάθεια συγκοινωνιακής ενοποίησης του δήμου Παλλήνης ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η Κάντζα βγαίνει από το αδιέξοδο»

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γρηγόρης Καραγιάννης, εκφράζει την ικανοποίηση του για τις μέχρι τώρα εξελίξεις, που αφορούν στη συγκοινωνιακή διασύνδεση του δήμου Παλλήνης και, ιδιαίτερα, τονίζει πως «Επιτέλους, ξεπεράστηκαν ύστερα από προσπάθειες ετών, όλα τα προβλήματα και τα κωλύματα που υπήρχαν για να υλοποιηθεί η πρόταση ενοποίησης των γραμμών 306 και 324 . Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τόσο τους αρμόδιους του ΟΑΣΑ, όσο και τους φορείς και τους κατοίκους της Παλλήνης για την συνεργασία τους και τον γόνιμο διάλογο που αναπτύξαμε. Η συνεργασία και η πίστη στο στόχο της εξυπηρέτησης του δημότη έφεραν αυτά τα αποτελέσματα», ενώ ανέφερε ότι παρά την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών ο δήμος Παλλήνης θα παρακολουθεί στενά τις αλλαγές στα δρομολόγια, ώστε να παρέμβει όπου και όποτε χρειαστεί για τυχόν βελτιώσεις.

Παράλληλα, στάθηκε στην σημασία της ίδρυσης της γραμμής αυτής για τους κατοίκους του ευρύτερου δήμου και ιδιαίτερα της Κάντζας, «η οποία για πολύ καιρό βίωνε μία ιδιότυπη συγκοινωνιακή απομόνωση. Πρόκειται για μία γραμμή που δίνει ανάσα σε πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι μέχρι σήμερα δυσκολεύονταν να εξυπηρετηθούν στις μετακινήσεις τους». Δήλωσε, δε, με έμφαση την ανάγκη στήριξης της γραμμής αυτής από τους πολίτες ώστε να καταστεί βιώσιμη και σύμφωνη με τις οικονομοτεχνικές προδιαγραφές του ΟΑΣΑ.

Τέλος, αναφορικά, με την νέα γραμμή σημείωσε: «Ο Δήμος Παλλήνης από το Σεπτέμβριο θα κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην ουσιαστική και συμβολική διαδικασία ενοποίησης του. Καταλήγοντας στη δήλωση του τόνισε πως «ουσιαστικά, με αυτή την εξέλιξη, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της αναδιάρθρωσης των συγκοινωνιακών γραμμών που εξυπηρετούν την πόλη μας και ο στόχος της παρούσας δημοτικής αρχής για συνένωση των τριών πρώην ΟΤΑ στέφεται με απόλυτη επιτυχία».