Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Δήμος Παλλήνης: Αγώνας ενάντια στη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν σε διαθεσιμότητα 4.000 δημοτικοί αστυνομικοί και 2.500 σχολικοί φύλακες είναι αιφνιδιαστική, πρόχειρη, βεβιασμένη, εχθρική προς την Αυτοδιοίκηση και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Είμαστε αντιμέτωποι με την κατάργηση «εν μια νυκτί» και χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση δυο βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων και την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.

Η επιστροφή των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης στο κεντρικό κράτος έχοντας ως πυξίδα το Μνημόνιο μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και κατεδαφίζει πλήρως το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη τέτοια ενέργεια και σχεδόν σίγουρα πια δεν θα είναι και η τελευταία. Μια συνολική επίθεση εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερα από δυο χρόνια.

Επίθεση που ξεκίνησε με τις συνεχείς μειώσεις των πόρων των Δήμων, που τα τελευταία 3 χρόνια ξεπέρασαν το 60% συγκριτικά με το 2009, με αποτέλεσμα η Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αδυσώπητο οικονομικό αδιέξοδο. Συνεχίστηκε με τη συστηματική δυσφήμιση των Αυτοδιοικητικών θεσμών και την εξίσου συστηματική υποβάθμιση του καταστατικού ρόλου των αιρετών και της δυνατότητας τους να ασκήσουν αποτελεσματικά Διοίκηση και κλιμακώνεται με τη συνεχή πίεση για απολύσεις – διαθεσιμότητες εργαζομένων στο χώρο, ενώ πολύ φοβόμαστε ότι δεν έχουμε ακόμα δει την κορύφωση της επίθεσης.

Σε μια εποχή που η Αυτοδιοίκηση καλείται να ασκήσει 200 νέες αρμοδιότητες, η αποδυνάμωση και απαξίωση που προκύπτει από τις τεράστιες ελλείψεις που διαμορφώνονται αποτελεί και το τελειωτικό χτύπημα στο θεσμό.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, έχει μετατραπεί πλέον σε μηχανισμό της κεντρικής Διοίκησης χωρίς καμιά οικονομική, διοικητική και αναπτυξιακή αυτοτέλεια.

Ο παρεμβάσεις αυτές σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Με τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η κεντρική εξουσία οι Δήμοι οδηγούνται στο κλείσιμο και οι πολίτες σε αδυναμία να εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Η δημόσια διοίκηση πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη, με σχεδιασμό και αξιοκρατικά κριτήρια και όχι με οριζόντια μέτρα που αποβαίνουν σε βάρος των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των μεσαίων στρωμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι καθήκον όλων μας να αντισταθούμε και να υπερασπιστούμε την Αυτοδιοίκηση και το ρόλο που επιτελεί στη σημερινή κοινωνία.

Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεση μας στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων, στην μεθόδευση απόλυσης των εργαζομένων που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά και σε κάθε άλλη φημολογούμενη από καιρό κατάργηση δομών και λειτουργιών των Δήμων, είτε αυτές αφορούν την κοινωνική πολιτική, είτε τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στις τοπικές κοινωνίες, είτε την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ο ρόλος όλων των λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης είναι αναντικατάστατος, μάλιστα μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες οι δομές της Αυτοδιοίκησης αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο των πολιτών μπροστά στη διάλυση υπηρεσιών και λειτουργιών του κεντρικού κράτους.

Εκφράζουμε επίσης την πλήρη αντίθεση μας με την ακόμα ασφυκτικότερη εποπτεία που επιβάλλεται στους ΟΤΑ με τις νέες ρυθμίσεις για το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας.

Όπως και την αντίθεση μας στη δυνατότητα που δίνεται με απλές Υπουργικές Αποφάσεις να καταργούνται ειδικότητες αλλά και θέσεις στους ΟΤΑ.

Εκφράζοντας την αντίθεση μας στο πολυνομοσχέδιο και την νέα μεθοδευμένη επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλης της κοινωνίας, ο Δήμος Παλλήνης θα παραμείνει ΚΛΕΙΣΤΟΣ από Δευτέρα 15 Ιουλίου έως και Τέταρτη 17 Ιουλίου.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ οι παιδικοί σταθμοί, οι προνοιακές δομές και τα καλοκαιρινά καμπ, η αναγκαία λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας προς αποφυγή βλάβης της Δημόσιας Υγείας, με εξαίρεση την ημέρα της Πανελλαδικής 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, 16η Ιουλίου 2013.

Ζητάμε συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που θα υποστούν. Πρέπει όμως να αναλογιστούμε όλοι, τις συνέπειες που θα έχει η συνέχιση της απαξίωσης των θεσμών και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους για τον καθένα από εμάς.

Ας μην παραμείνουμε απλοί θεατές, σήμερα στις απολύσεις και στην κατάργηση των αρμοδιοτήτων που εξασφαλίζουν την ευταξία της πόλης και αύριο στην κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών, στο κλείσιμο των Παιδικών Σταθμών, των Αθλητικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους πολίτες να συστρατευτούν μαζί μας σε κοινό αγώνα για την ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης και των ξένων δανειστών.