Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης για τις απολύσεις Δημοτικών Αστυνομικών και Σχολικών Φυλάκων

"ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την πλήρη αντίθεσή μας και ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ απερίφραστα την αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και μετάταξη των δημοτικών αστυνόμων στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και για την κατάργηση των σχολικών φυλάκων, εν ονόματι της κάλυψης προαπαιτούμενων από την τρόικα και τους δανειστές για την επόμενη δόση.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποι που την υπηρετούν, να είναι το μόνιμο «θύμα», που καλείται για πολλοστή φορά να «πληρώσει» τις αστοχίες κάποιων άλλων, αλλά και την κυβερνητική αδράνεια στο να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης των αναγκών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Η λογική αυτή της σαλαμοποίησης, καταστρατηγεί τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μας επιστρέφει σαν κοινωνία, πολλά χρόνια πίσω, καθιστώντας τους Δήμους απλά παρακλάδια της κρατικής εξουσίας, χωρίς αυτόνομο λόγο και υπόσταση.

Δεν είναι δυνατόν αρμοδιότητες των Δήμων που κατακτήθηκαν με αγώνες πολλών χρόνων, αλλά και υπηρεσίες που:
  • διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των πόλεών μας, 
  • προστατεύουν την περιουσία των Δήμων και 
  • δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους δημότες, 
να καταργούνται εν ριπή οφθαλμού, στη λογική του «πονάει δόντι κόβει κεφάλι».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης και δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο για καμία άλλη βίαιη προσαρμογή.

Στην μετά τον «Καλλικράτη» εποχή, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κληθεί να αναλάβει πλέον των 200 αρμοδιοτήτων, είναι απαράδεκτο αντί να ενισχύεται με εξειδικευμένο προσωπικό, να αντιμετωπίζεται σαν μία δεξαμενή για απολύσεις.

Ειδικά για τους Σχολικούς Φύλακες οι πρακτικές που προτείνονται χαρακτηρίζονται επιεικώς ως απαράδεκτες, ενώ η κατάργησή τους θα δημιουργήσει μεγάλο κενό στην ασφάλεια των σχολικών μονάδων.
Η κατάργηση της Δημοτικής Aστυνομίας στερεί τους Δήμους από τη δυνατότητα άσκησης 28 αρμοδιοτήτων που αφορούν στην ευταξία των πόλεων και τις αφήνει έρμαια στην ασυδοσία της κάθε παρανομίας και αυθαιρεσίας.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι τέτοιες λογικές αλλά και πρακτικές μας βρίσκουν ΠΑΝΤΑ αντίθετους και μας φέρουν, για άλλη μια φορά,ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΥΣ με όσους λαμβάνουν και υλοποιούν τέτοιες αποφάσεις".

Δείτε παρακάτω την ομιλία υπαλλήλου της Δημοτικής Αστυνομίας


και την εισήγηση του Δημάρχου