Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Τα βήματα στο θέμα της αποχέτευσης είναι πολλά και σημαντικά

Επειδή δέχομαι, δικαιολογημένα, πολλά ερωτήματα σχετικά με την αποχέτευση, αλλά και επειδή άκουσα πρόσφατα τον Περιφερειάρχη κ. Σγουρό να αποποιείται της όποιας ευθύνης, θεωρώ ότι πρέπει να κάνω μια μικρή αναδρομή προκειμένου να γίνει γνωστό που ακριβώς βρίσκεται αυτό το θέμα που απασχολεί τους πάντες στο Δήμο μας και τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Καλώς ή κακώς στην περιοχή μας (όπου γράφω περιοχή μας να ξέρετε ότι εννοώ ολόκληρο το Δήμο Παλλήνης) αυτό το ζήτημα προχωράει με δύο ταχύτητες που αφορούν δύο "τμήματα".

Το ένα είναι το Βορείως της Αττικής Οδού τμήμα του Γέρακα μαζί με ένα κομμάτι του Σταυρού για το οποίο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Υπάρχουν έργα, υπάρχουν συνδέσεις, το "νερό έχει μπει στο αυλάκι" και κυλάει προς την Ψυττάλεια ανεμπόδιστο. Πρόκειται για έργο που είχε δρομολογηθεί από την Δημοτική αρχή του πρώην Δήμου Γέρακα με πρώτη σύνδεση στο αποχετευτικό δίκτυο το 2009. Δεν μένει παρά η ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων που εκτελούνται τόσο στο Γαργηττό Ι όσο και στο Γαργηττό ΙΙ ωστε ολόκληρο αυτό το τμήμα να έχει συνδέσεις αποχέτευσης.

Το άλλο είναι όλη η υπόλοιπη περιοχή μας (Ανθούσα, υπόλοιπο Γέρακα, Παλλήνη) η οποία υπενθυμίζω αντιμετωπίζεται κοινά με την έλευση του "Καλλικράτη" την 01/01/2011.

Στις 3 Νοεμβρίου 2011 εξασφαλίζεται από τη Δημοτική αρχή χρηματοδότηση 73.399.750 ευρώ για την κατασκευή του ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ εσωτερικού δικτύου της αποχέτευσης ακαθάρτων εντάσσοντας τρεις μελέτες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Επισημαίνω ότι μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου του 2012 ο προσανατολισμός του τμήματος αυτού της περιοχής μας ήταν το ΚΕΛ (Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων) Βορείων Μεσογείων στη θέση "Πλατύ Χωράφι" στα όρια των Δήμων Σπάτων - Ραφήνας με εκβολή των λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας. Ένα ΚΕΛ για το οποίο οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει στο τέλος του 2002 και σήμερα 11 και κάτι χρόνια μετά βρισκόμαστε ακόμα στις συζητήσεις. Στις 16 Ιανουαρίου του 2012 και μετά από πιέσεις του Δημάρχου Παλλήνης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφασίζει ομόφωνα την απεμπλοκή του Δήμου Παλλήνης από το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων και την κατεύθυνσή του πλέον (των λυμάτων) στην Ψυττάλεια

Προσέξτε όμως τι έχουμε τώρα (τότε δηλαδή στις 16/1/2012). Το Δήμο μας με προσανατολισμό την Ψυττάλεια και εγκεκριμένη χρηματοδότηση με ποσό 73.399.750 ευρώ, μελετών που αφορούν το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων. Όπως καταλαβαίνετε αυτό έπρεπε να αλλάξει. Και όποιος νομίζει ότι είναι κάτι απλό να αλλάξει η έγκριση χρηματοδότησης "πλανάται πλάνην οικτράν". Η αλλαγή αυτή έγινε στις 4 Μαΐου 2012. Θα υπενθυμίσω ότι στις 6 Μαΐου του 2012 είχαμε εκλογές. και επειδή το έζησα, σας λέω πως η απόφαση τροποποίησης της έγκρισης χρηματοδότησης ώστε να είναι σύμφωνη με το νέο προσανατολισμό των λυμάτων έφτασε στο Δήμο στις 4:00 το απόγευμα. Ήταν η κατάληξη συζητήσεων με τον τότε αρμόδιο Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2012. Πολλοί μας κατηγορούν και περισσότερο το Δήμαρχο για τις συναντήσεις του με τον κ. Παπακωνσνατίνου, μάλιστα κατά καιρούς βγαίνουν και φωτογραφίες από τη συνάντηση στο Δημαρχείο με λεζάντες του τύπου "ο Δήμαρχος του μνημονίου" κλπ τέτοια φαιδρά, χωρίς κουβέντα όμως για το αποτέλεσμα των συναντήσεων, που ήταν αυτό της 4ης Μαΐου και που ήταν το επιθυμητό για μας. Προσωπικά λοιπόν σας λέω πως καθόλου δεν ντρέπομαι που ήμουν στη συνάντηση με τον Παπακωνσταντίνου και χωρίς να μιλάω εκ μέρους όλων πιστεύω πως ούτε ο Δήμαρχος ούτε οι υπόλοιποι νιώθουν άσχημα, γιατί απλά κάναμε αυτό που έπρεπε για τον τόπο μας.
Συγχωρείστε μου αυτή την μεγάλη παρένθεση σε σχέση με τον Παπακωνσταντίνου αλλά τα έγραψα για να ξέρετε επειδή θα "παίξει" πολύ τώρα προεκλογικά η φωτογραφία χωρίς όμως το ιστορικό.

Έχουμε λοιπόν μέχρι τώρα προσανατολισμό Ψυττάλεια και εγκεκριμένη χρηματοδότηση για το εσωτερικό δίκτυο ολόκληρης της περιοχής μας. Δεν τελειώσαμε όμως. Για να πάνε τα λύματα στην Ψυττάλεια πρέπει
α) να χωροθετηθούν και να κατασκευαστούν 8 αντλιοστάσια στα Νότια του Δήμου μας ξεκινώντας από το Βακαλόπουλο  και φτάνοντας στο Σταυρό. Το ένα από τα 8 αντλιοστάσια θα βρίσκεται στα όρια του Δήμου Γλυκών Νερών στο Φούρεσι.
β) να κατασκευαστεί αγωγός από το Βακαλόπουλο στο Σταυρό και μετά μέχρι τα "Σίδερα" Χαλανδρίου σημείο στο οποίο θα γίνει η τελική μας σύνδεση με τον αγωγό προς την Ψυττάλεια.

Σήμερα οι χωροθετήσεις έχουν ολοκληρωθεί τόσο από το Δήμο όσο και από την ΕΥΔΑΠ. Αυτό ίσως ήταν το εύκολο. Ο αγωγός είναι το δύσκολο. Και μάλιστα γίνεται δυσκολότερο γιατί ενώ είναι έργο που θα έπρεπε να αφορά την ΕΥΔΑΠ δυστυχώς ή ίσως και ευτυχώς θα πρέπει να το κάνουμε εμείς.

Στις 19 Απριλίου του 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση εγκρίνει την υποβολή
προς χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης ακαθάρτων του Δήμου μας. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 14.500.000 € που αφορά την κατασκευή του συλλεκτήριου αγωγού ολόκληρου του Δήμου Παλλήνης, που θα ξεκινά από το Βακαλόπουλο (περίπου στο ύψος της NEOSET στα σύνορά μας με το Πικέρμι) και ακολουθώντας την Υμηττού - Ραφήνας αφού περάσει από το Φούρεσι των Γλυκών Νερών θα φτάνει στο Σταυρό και στη συνέχεια μέσω των Μεσογείων - Χαλανδρίου - Αγίας Παρασκευής - Πλατεία Κένεντι - Παπανικολή θα συνδεθεί με υπάρχοντα αγωγό προς την Ψυττάλεια.

Στο διάστημα αυτό έχουν υπάρξει αντιδράσεις από Δήμους του Πειραιά σχετικά με την αποχέτευση των Δήμων Παλλήνης και Σαρωνικού στη Ψυττάλεια. Αντιδράσεις που έκαναν αρκετούς από την περιοχή μας (δυστυχώς) να χαρούν για να μην πω να τις στηρίζουν. Στις 7 Νοεμβρίου 2013 ο Δήμαρχος Παλλήνης μαζί με το Δήμαρχο Σαρωνικού πήγαν στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και ενημέρωσαν - επιχειρηματολόγησαν ενώπιον των παρευρισκόμενων αντιτιθέμενων φορέων του Πειραιά και παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά.  

Σήμερα λοιπόν περιμένουμε ακόμη την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για το παραπάνω έργο και για την οποία πρόσφατα ο Περιφερειάρχης κ. Σγουρός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA "πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα" ρίχνοντας τις ευθύνες της καθυστέρησης στο ΥΠΕΚΑ (ακούστε το σχετικό απόσπασμα). 

Ξέρω ότι έχετε όλοι στο μυαλό σας την ερώτηση "πότε θα γλυτώσουμε από τους βόθρους;". 
Δεν θα σας απαντήσω και δεν θα βρείτε κανένα σοβαρό συνομιλητή να σας απαντήσει
Ξέρω επίσης ότι τα βήματα από τη σημερινή Δημοτική Αρχή γίνονται ένα ένα, σταθερά με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. 
Ξέρω ότι έχετε βαρεθεί να ακούτε ότι κάτι γίνεται και θέλετε να δείτε επιτέλους μετά από τόσα χρόνια αποτέλεσμα. 
Θα σας πω μόνο πως η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Παλλήνης έχει προχωρήσει το θέμα όσο ποτέ άλλοτε, και συνεχίζει να εργάζεται πάνω σ' αυτό, αθόρυβα και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες.  Και ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Παλλήνης είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ανατολική Αττική με συνδέσεις αποχέτευσης.