Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Άνεργοι και Δημοτικά τέλη

Με έγγραφο που φέρει 41 υπογραφές η Επιτροπή Ανέργων Παλλήνης, ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο την λήψη απόφασης σχετικά με την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των ανέργων και την έκπτωτη κατά 50% στα τέλη ύδρευσης.

Το θέμα, όπως ήταν φυσικό, συζητήθηκε.

Άλλωστε το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης είχε πάρει ανάλογη απόφαση πέρυσι, η οποία όμως προσέκρουσε στη νομιμότητα και ακυρώθηκε από την αρμόδια Αρχή Ελέγχου.
Ο Δήμαρχος είπε πως καταρχάς, αυτή η πρόταση βρίσκει σύμφωνη τη δημοτική αρχή.

Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν νομιμοποιείται η διοίκηση να την υιοθετήσει, διότι κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 202 παρ. 3 του Ν. 3463/2006, κάτι τέτοιο δεν είναι νόμιμο και θα επισύρει την άμεση ακύρωση της εν λόγω απόφασης από την Αρχή Ελέγχου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Πέρσι, είχαμε εντάξει την κατηγορία των ανέργων σε ειδικό καθεστώς, αυτό όμως δεν εγκρίθηκε από την ως άνω Αρχή Ελέγχου, η οποία και ακύρωσε την εν λόγω απόφασή μας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η έγκριση του προϋπολογισμού του 2012, όπου τελικά εγκρίθηκε το Μάρτιο του 2012.

Εφέτος, με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2013, θα πρέπει να έχει εγκριθεί με αποκλειστική προθεσμία την 31-01-2013, δεν έχουμε τη δυνατότητα, και τη χρονική πολυτέλεια να προχωρήσουμε, στη λήψη απόφασης , που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα ακυρωθεί.

Αυτό θα αποτελούσε καθυστέρηση στην έγκριση του προϋπολογισμού 2013 και θα έθετε σε κίνδυνο
τη λειτουργία όλου του Δήμου.

Πρόταση της διοίκησης είναι η διεκδίκηση από την ΠΕΔΑ και την ΚΕΔΕ της μείωσης των Τελών
για τους ανέργους, με τη συμπλήρωση, της διάταξης του άρθρου 202 παρ. 3 του Ν. 3463/2006.

Επίσης υιοθετώντας το δίκαιο αίτημα των κατοίκων και κατανοώντας πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι συνδημότες μας, θα εξετάζονται οι περιπτώσεις των ανέργων, που έχουν ανάγκη, και θα αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας.

Έτσι λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο:

  • Αναγνώρισε την ανάγκη συμπλήρωσης της διάταξης του άρθρου 202 παρ. 3 του Ν. 3463/2006, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στη κοινωνία μας, προκειμένου να περιλαμβάνονται στις κατηγορίες των δικαιούχων των μειωμένων τελών και οι άνεργοι.
  • Διαβιβάζει άμεσα την παρούσα απόφαση στα αρμόδια αυτοδιοικητικά και θεσμικά όργανα της ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ, σχετικά με τη διεκδίκηση της αναγκαίας συμπλήρωσης του άρθρου 202 παρ. 3 του Ν. 3463/2006.