Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Οι… ιοί που ταλαιπωρούν την αισθητική μας…

Του Βασίλη Δημητριάδη

Ο Τσιφόρος είχε καλές ιδέες όταν έγραφε, όμως πέθανε πολλά χρόνια πριν και έτσι δεν πρόλαβε τα καλύτερα. Προσωπικά ως μανιακός θαυμαστής του, θεωρώ πως κάπου εκεί πάνω, έχει στήσει το παρατήριό του και συνεχίζει το γράψιμο. Και επειδή όλοι οι… μεταστάντες «εις τας αιωνίους Μονάς» υποθέτω ότι έχουν την… τεχνογνωσία να παρακολουθούν ταυτόχρονα τα πάντα, εκτιμώ πως σίγουρα η ματιά του θα έχει πέσει τελευταία και σε αυτή την κουκίδα που λέγεται Δήμος Παλλήνης. Το κακό είναι πως κανείς δεν θα μας πει (όσο μακροημερεύουμε εν τη ζωή προφανώς…. ζωή νάχουμε) ούτε τι γράφει, ούτε τι σκέφτεται…

Στην Ελληνική Μυθολογία λοιπόν, ο Νίκος Τσιφόρος άρχιζε το βιβλίο του ως εξής: «Έξυσε, λοιπόν, το μούσι του ο Ησίοδος και άρχισε να γράφει: «εν αρχή ήτο το χάος». Σήμερα βέβαια οι εποχές είναι αλήθεια πως άλλαξαν. Κυριαρχούν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης τα οποία μπορείτε να κρίνετε τα… «προϊόντα» τους έχουν γίνει αντικείμενο τηλεπώλησης μέσω διαδικτύου. Σαν τους τύπους που πουλάνε βιβλία με νεφελήμ και λοιπές αρλούμπες…

Έτσι λοιπόν όπως οι γνωστοί γραφικοί της τηλεόρασης και των παράνομων σκουπιδοκάναλων στο βόθρο που ονομάζεται τηλεοπτική πραγματικότητα σήμερα, μία αντίστοιχη ποιότητα επιπέδου βόθρου υπάρχει και στο διαδίκτυο από κάποιους άλλους ψωνισμένους γραφικούς που μέσα από ιστοσελίδες αντιγράφουν (για την ακρίβεια κλέβουν) κείμενα και σκέψεις άλλων που έχουν αναρτηθεί αλλού. Και καλά μέχρι εδώ. Με τον καιρό μερικοί από αυτούς την ψωνίσανε ακόμα πιο πολύ και νιώθουν πια σαν το άθροισμα των CNN, ABC, BBC και RAI με ισχυρή δόση Espresso!

Έτσι αρχίζω λοιπόν και ΄γω και συγνώμη Νίκο Τσιφόρε αλλά εγώ θα ασχοληθώ με άλλη μυθολογία… Την ηλεκτρονική.

Στην αρχή υπήρξε το χάος… Και μετά εγέννετο το «διαδίκτυο» (Ελληνιστί Interneti).

Και εγεννήθησαν τα μπλοκς και εγεννήθησαν και τα λαπτοπ, τα ρούτερ και όλα τα σχετικά που σήμερα γνωρίζουν οι πάντες.

Και ο κόσμος διψασμένος για το καινούριο έπεσε με τα μούτρα στο καινούριο παιχνιδάκι… Δηλαδή…. το πέρασε ο άμοιρος για παιχνιδάκι, αφού δυστυχώς κάθε τι νέο -ενδόμυχα- θεωρείται και αξιόπιστο, τουλάχιστον πιο αξιόπιστο από αυτό που προϋπήρχε.

Όμως οι παγίδες ήταν πολλές. Κάθε τι καινούριο, έχει τα θετικά έχει και τα αρνητικά του, που πάντα θα μας προβληματίζουν. Μη νομίζετε πως έπιασα να σκαρώνω κάποιο τεχνικό άρθρο, όχι. Έπρεπε κάπως να ξεκινήσω όμως και σκέφτηκα πως θα πρέπει να τα πάρω από την αρχή. Δεν λέω και εγώ οπαδός και μάλιστα φανατικός είμαι της τεχνολογίας από τις εποχές που άρχισα να χειρίζομαι κάτι περίεργες συσκευές όπου μπορούσες να αυτοσχεδιάσεις με γραμμές basic σε spectrum (για όποιον γνωρίζει). Μαγεία!

Το μυαλό εργαζόταν υπερωρίες και πάντα βρισκόταν ο τρόπος να φτάσεις εκεί που ήθελες ενώ η ικανοποίηση που ένιωθες ήταν ασύλληπτη.

Που να ήξερα όμως στην πορεία, τι θα συναντούσα με την πάροδο των χρόνων…

Έτσι φτάσαμε και στο σήμερα αγαπητέ αναγνώστη όπου και εγώ (όπως πολλοί ακόμα, σιγά την… επιστήμη άλλωστε) διαχειρίζομαι κάποια ιστοσελίδα(Ελληνιστί Site).

Ή ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, μαζί με τα άλλα θετικά της, μας γνώρισε και τα αρνητικά της, όπως τους… ιούς (Ελληνιστί Virous) τα οποία όπως γνωρίζετε αντιμέτωπίζονται επιτυχώς με κάποιο «αντιβιοτικό» πρόγραμμα. Αυτά για τους απλούς ιούς όμως.

Γιατί -δυστυχέστατα- για την ιντερνετική μας κοινωνία, από κάποιο βιολογικό ατύχημα, προέκυψε ένα νέο είδος ιού που ονομάζεται «γυρολόγος ο αντιγραφέας Γκαιμπελομύστης» της οικογένειας των θρασοπονηροειδών! Αυτό το είδος συνήθως «χτυπά» και επιζεί μέσα στα λεγόμενα «blogs» (πρόκειται για ένα είδος τσάμπα -δωρεάν δηλαδή- ιστοσελίδας, που μέσω αυτής ο ιδιοκτήτης του εκφράζεται ή και απλά βγάζει τα απωθημένα του) στο διαδίκτυο, σε… κοινή θέα.

Η πιο επικίνδυνη για την αισθητική μας μορφή του, εκδηλώνεται χρησιμοποιώντας το συνθετικό «press» (τύπος, πιεστήριο, εφημερίδα) στην ονομασία του, ώστε να ξεγελά τον επισκέπτη του πως πρόκειται για μία αθώα ιστοσελίδα η οποία ισχυρίζεται πως έχει ενημερωτικό χαρακτήρα πράγμα που θα πρέπει να καθιστά την επιστημονική (ψυχιατρική) προσέγγιση του ζητήματος ιδιαίτερα προσεκτική..

Η μολυσμένη με τον ιό αυτή ιστοσελίδα, παραπλανά τον επισκέπτη της με φανταστικές ή κατάλληλα κατασκευασμένες αρνητικές «πληροφορίες» ενώ παράλληλα μέσω της… εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίας του c(L)opy (αντιγραφή) και paste (επικόλληση) οικειοποιείται αυθαίρετα, άρθρα άλλων ιστοσελίδων ποικίλου περιεχομένου από το «Μάννα ξύνισε η φέτα» έως και… πολυπλοκότερα αλλά πάντα το ίδιο… σοκαριστικά.

Έχει μάλιστα ανεπτυγμένο το αίσθημα του φιλτραρίσματος όσων οικειοποιείται, όπου με αυτόματο τρόπο οι πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες να χάνονται μέσα σε ένα κικαιώνα ασυναρτησιών.

Παράλληλα η υπεραπλουστευμένη σύσταση του DNA του ιού, δεν του επιτρέπει να παράγει οτιδήποτε δικό του, και έτσι εξαρτάται μονίμως από άλλους (αν τα κείμενα δεν είναι άλλων, τότε το σύστημα «κουτσαίνει»), ενώ οι ατυχείς πάντα προσπάθειές του για τη σύνταξη οποιουδήποτε λογικής ροής κειμένου, είναι αδύνατο να γίνει αντιληπτή για οποιονδήποτε το προσπαθήσει, αφού πρέπει να γνωρίζει πολλές παραλλαγές διαλέκτων, από διάφορες «αργκό» έως και τις γλώσσες όλων των φυλών κανιβάλλων της υποσαχάριας Αφρικής.

Ο «Γυρολόγος ο Αντιγραφεύς Γκαιμπελομύστης» έχει ένα και μοναδικό στόχο. Τη νοημοσύνη μας, στο κέντρο της κρίσης μας. Δουλειά του είναι να κάνει το άσπρο… μαύρο, να παραπληροφορεί και εν γένει να προωθεί τις παρανοϊκές σκοπιμότητες αυτού που τον ανακάλυψε και τον χρησιμοποιεί.

Προσοχή! Ο ξενιστής του ιού… «κυκλοφορεί ανάμεσά μας», είναι πλήρως… ανθρωπόμορφος και δεν προδίδει τίποτα για το τι περιέχει μέσα του ο χώρος που στους φυσιολογικούς ανθρώπους φιλοξενεί τον εγκέφαλο. Στην αντίστοιχη θέση του εγκεφάλου προφανέστατα υπάρχει κάποιο μεταλλαγμένο υποκατάστατο, λόγω της προσβολής του από τον ιό, το οποίο διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνον τρία πράγματα. Την κακία, το ψέμα, την εμπάθεια και την βλακεία, τα μόνα απαραίτητα στοιχεία χρειάζεται ο διχασμός ο οποίος αποτελεί το περιβάλλον επιβίωσης του ιού, όπως τα ποντίκια που ζουν μέσα στις αποχετεύσεις.

Όπως κάθε υιός έχει και αυτός λοιπόν ένα στόχο… Ο συγκεκριμένος έχει ως στόχο να δημιουργήσει σύγχυση, επηρεάζοντας «δεδομένα» μέσα από ένα τεράστιο νέφος παραπληροφόρισης που δημιουργεί στη δημόσια ζωή, στο οποίο μόνο μπορεί να αναπτύσσεται και να δρα, ευνοϊκές συνθήκες δηλαδή για την επιβίωσή του.

Πως αναγνωρίζεται: Με πολύ απλό τρόπο… Όταν «σερφάρουμε» στο διαδίκτυο είναι βέβαιο πως θα το βρούμε μπροστά μας. Το τεστ που μπορούμε να κάνουμε είναι απλό.

Αναζητούμε ξανά αυτό που διαβάζουμε ώστε να βρούμε τον πραγματικό αρθρογράφο, και αν έχει αναρτηθεί και αλλού, τότε αυτό σημαίνει πως είναι πνευματική ιδιοκτησία κάποιου άλλου την οποία οικειοποιήθηκε. Επίσης το κλεμμένο υλικό, ενδέχεται να είναι εμπλουτισμένο και με άλλα στοιχεία στην ακατανόητη γλώσσα που χρησιμοποιεί, πράγμα που σημαίνει πως τον ιο«Γυρολόγος ο Αντιγραφεύς Γκαιμπελομύστης» δεν τον ικανοποιούσε η αρχική μορφή του ως είχε.

Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλής τρόπος να διαπιστώσεις την ύπαρξη του ιου«Γυρολόγος ο Αντιγραφεύς Γκαιμπελομύστης» είναι η προσωπική εμπειρία. Κάποια φορά, όλοι μας έχουμε ιδία αντίληψη για κάποιο γεγονός/γεγονότα. Όταν αυτό το γεγονός/γεγονότα συστηματικά παραποιούνται ή αποκρύπτονται τότε θα πρέπει αυτό θα πρέπει να σας βάζει σε υποψίες…

Ηρεμήστε όμως… Αν σε αυτό το σημείο απομακρυνθείτε αμέσως από την ιστοσελίδα- ξενιστή, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο εν λόγω ιός, δεν αποτελεί κίνδυνο για τους υπολογιστές μας -ευτυχώς όχι ακόμα- βάλλει ανελέητα όμως κατά της αισθητικής μας και την υποβαθμίζει σε απελπιστικό βαθμό ακόμα και αν σκεφτούμε να ασχοληθούμε μαζί του.

Προσοχή λοιπόν και πάλι, διότι δεν αντιμετωπίζεται με ηλεκτρονικά μέσα αλλά μόνο μέσα από δελτία επείγοντος χαρακτήρα, που επισημαίνουν έγκαιρα την ύπαρξή του και με τις απαραίτητες δημόσιες συστάσεις εφαρμογής κανόνων ατομικής ψυχικής υγιεινής για την αντιμετώπιση του και τα αποτελέσματα που παράγει. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε κατά νου ένα πράγμα:

Η καλύτερη θεραπεία πάντα είναι η… πρόληψη!