Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Επίκαιρη ημερίδα με θέμα «Το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» από τον Δήμο Παλλήνης

Ημερίδα με θέμα «Το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Απριλίου από τον Δήμο Παλλήνης στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Παλλήνης.

Σε πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου μικροί και μεγάλοι πήραν μέρος ανταλλάσοντας απόψεις και σκέψεις, χωρίς φοβικά σύνδρομα και δαιμονοποιήσεις σχετικά με τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου και συγκεκριμένα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υπερβολική χρήση.

Την συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος Παλλήνης κος Αθανάσιος Ζούτσος ο οποίος αναφερόμενος στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, Τwitter και Myspace επισήμανε ότι «Σε αυτές τις σελίδες τα παιδιά αλλά και εμείς οι μεγαλύτεροι χρήστες μέσα από τα εικονικά μας προφίλ λειτουργούμε με κανόνες αμφίδρομης επικοινωνίας, λειτουργούμε διαδραστικά με άλλους χρήστες, δημοσιεύουμε φωτογραφίες και τα βίντεό μας, γινόμαστε μέλη σε ομάδες κοινών ενδιαφερόντων, δημοσιεύουμε και ανταλλάσουμε πληροφορίες, καλλιτεχνικές δημιουργίες (μουσική, εικαστικά έργα κ.λπ.), επισκεπτόμαστε σελίδες άλλων χρηστών και χρησιμοποιούμε πλήθος εφαρμογών όπως κουίζ και παιχνίδια.

Δημιουργούμε εικονικούς φίλους και σε πολλές περιπτώσεις με αυτούς τους φίλους μπορεί να μην γνωριστούμε ποτέ. Αυτή η μορφή επικοινωνίας, έχει υποκαταστήσει την επικοινωνία της γειτονιάς, της παρέας, της οικογένειας. Οι εικονικοί μας φίλοι, μπορεί να είναι και περισσότεροι από τους πραγματικούς μας φίλους. Ιδιαίτερα για τους μαθητές μας, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταστεί φορείς κοινωνικοποίησης, με ρόλο συνδιαμορφωτή της προσωπικότητας. Ως δημοτική αρχή, στηριζόμενοι στα ερεθίσματα που παίρνουμε από την κοινωνία, από τις ανάγκες των μαθητών μας αλλά και των γονιών συμμετέχουμε σε όλα αυτά που γίνονται
».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού κος Γιώργος Μόσχος ο οποίος συντόνισε την συζήτηση των μαθητών γύρω από τα δικαιώματα τους και την προστασία αυτών σχετικά με την χρήση του διαδικτύου.

Επίσης Τοποθετήσεις έκαναν ο Γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κος Οδυσσέας Ρομπάκης και η ψυχολόγος – κοινωνική θεραπεύτρια κα Σπυριδούλα Ραπάνου. Για την οργάνωση της εκδήλωσης ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία, τον κο Δημ. Μπαξεβάνη, Διευ/ντή του 1ου Γυμνασίου Παλλήνης, και την κα Φλώρα Κακλαμάνη, καθ. φιλόλογο στο 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης.