Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Γιώργος Μπουλμπασάκος: Το όχι μας στο μνημόνιο είναι ένα Ευρωπαϊκό όχι . Αθροίζεται με τα όχι ενός ευρύτατου φάσματος δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Γιώργος Μπουλμπασάκος
Υποψήφιος με τη ΔΗΜΑΡ
στην Περιφέρεια Αττικής,
Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης
(Υποψήφιος Δήμαρχος),
κάτοικος Γέρακα
Συνέντευξη του Γιώργου Μπουλμπασάκου στην εγημερίδα Hellenic mail 

κ.Μπουλμπασάκο ποιά είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ για το μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση;

Καταψηφίσαμε το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και την δανειακή σύμβαση γιατί βυθίζουν την χώρα στην ύφεση και με μια σκυταλοδρομία μέτρων χωρίς τέλος εξουθενώνουν τα λαϊκά στρώματα και την μεσαία τάξη. Ταυτοχρόνως με την ψήφο μας και τις γενικότερες προτάσεις μας στηρίζουμε και προωθούμε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα που έχει ανάγκη ο τόπος. Το όχι μας είναι ένα ευρωπαϊκό όχι . Αθροίζεται με τα όχι ενός ευρύτατου φάσματος δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς – και όχι μόνο – που αντιτίθενται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλει η ευρωπαϊκή δεξιά με αιχμή τους Μέρκελ – Σαρκοζί. Συμπίπτει με την κριτική του Ολάντ, του Κον Μπεντίτ, των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και άλλων πολλών.

Γιατί προεξοφλείτε την αποτυχία της νέας συμφωνίας;

Πρώτον γιατί αυτός ήταν ο κανόνας επί δυόμιση» χρόνια. Αλλά αυτή την φορά το προαναγγέλλουν και οι ίδιοι οι δανειστές μας . Ο Σόιμπλε δήλωσε καθαρά στους Γερμανούς βουλευτές ότι « κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί και άλλο πακέτο για τους Έλληνες» και η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι « η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερη στήριξη» ενώ ο Γιούνκερ προανήγγειλε plan b για την περίπτωση της Ελλάδας. . Πόσο πιο καθαρά να μας το πουν για να γίνει αντιληπτό ότι τον Ιούνιο έρχεται νέα λαίλαπα μέτρων που θα πέσουν πάλι στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων;

Ισχυρίζεστε οτι έχετε εναλλακτική πρόταση εξουσίας.Με ποιές δυνάμεις θα συγκυβερνήσετε;


Σταθερή μας θέση είναι η διαμόρφωση μιας μεγάλης προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που με βάση ένα κοινό πρόγραμμα συμβατό με τις θέσεις μας και τις αξίες μας και με αξιόπιστα και φερέγγυα πρόσωπα θα αντιμετωπίσει και το θέμα της κυβερνητικής εξουσίας. Προφανώς δεν μπορούμε έτσι όπως είναι σήμερα οι θέσεις των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς να συναντηθούμε γιατί διαφέρουμε σε θέματα στρατηγικής σημασίας με πρώτο και κύριο την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ. Τι κοινό πρόγραμμα μπορείς να φτιάξεις όταν υπάρχει αυτό το προγραμματικό χάος; Η οποιαδήποτε συνεργασία θα διαλυθεί στην πρώτη δοκιμασία.

Η διαφαινόμενη εκλογική ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ προέρχεται κυρίως απο το ΠΑΣΟΚ.Μήπως η ΔΗΜΑΡ είναι πλυντήριο στελεχών του ΠΑΣΟΚ; 

Έχω δυο παρατηρήσεις.Η πρώτη παρατήρηση αφορά σε όσους υποκριτικά ανησυχούν. Είναι όλοι αυτοί που βολεύονταν μέχρι τώρα με μια δογματική Αριστερά ασάλευτη και περιχαρακωμένη και μια ανανεωτική Αριστερά ανίσχυρη και εσχάτως αριστερίστικα μεταλλαγμένη. Αυτή η κατάσταση που εξυπηρετούσε τον κλυδωνιζόμενο σήμερα δικομματισμό ανατρέπεται από την δυναμική παρουσία της ΔΗΜΑΡ. Και όσοι ουδέποτε ενοχλήθηκαν από την παρουσία αυτών των στελεχών στο ΠΑΣΟΚ ανησυχούν τώρα μήπως αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της ΔΗΜΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι πολυσυλλεκτικό, στην ΔΗΜΑΡ όμως απαγορεύεται.

Υπάρχουν όμως και όσοι ειλικρινά ανησυχούν και αγωνιούν για την δυνατότητα του κόμματος μας να αφομοιώσει αθρόες προσχωρήσεις και να δημιουργήσει όρους αποδοτικής και σταθερής στο μέλλον εκλογικής συνεργασίας με παράγοντες η ομάδες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι αν θέλουμε να ανταποκριθούμε και να αναμετρηθούμε με την πρόκληση της μετατροπής σε κόμμα με κρίσιμο μέγεθος ικανό να ανατρέψει παγιωμένους συσχετισμούς. Αυτό δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει ένα «μικρό και καθαρό» κόμμα, ένα κόμμα σκαντζόχοιρος αλλά ένα ανοικτό κόμμα έτοιμο να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανακατατάξεις που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία. Είναι φυσιολογικό μαζί με χιλιάδες οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να προσεγγίζουν και στελέχη του κόμματος αυτού που αισθάνονται και δηλώνουν αποδεσμευμένα από αδιέξοδες πολιτικές. Κάθε περίπτωση ατομικής η συλλογικής ένταξης η συνεργασίας έχει την δική της ιστορία και το δικό της χρώμα και ανάλογα θα κριθεί. Ότι ισχύει για τις προς τα έξω συνεργασίες του κόμματος κατά αναλογία πρέπει να ισχύσει και για τις προς τα μέσα. Συμφωνία στις προγραμματικές θέσεις και κυρίως το αξιακό φορτίο του κόμματος μας, καθαρά και αξιόπιστα πρόσωπα.

Κύριε Μπουλμπασάκο είστε Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού ,και ειδικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ.Ως επιστήμονας στο χώρο της υγείας και συνδικαλιστής για πολλα χρόνια τι έχετε να μας πείτε για το μεγάλο ζήτημα των δαπανών υγείας και το ΕΣΥ;

 Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία έχουν ελαττωθεί σημαντικά τα τελευταία 3-4 χρόνια. Έχει εκτιμηθεί ότι το 2012 θα έχουν μειωθεί –σε τρέχουσες τιμές– περίπου κατά 30% συγκριτικά με το 2009, και ως ποσοστό του ΑΕΠ από 6% σε 4,5%. Αυτό έγινε χωρίς επικέντρωση στις σπατάλες αλλά με τρόπο οριζόντιο, και χωρίς τα τολμηρά βήματα εξυγίανσης και εξορθολογισμού του συστήματος υγείας που απαιτούνται. Απαιτείται ρήξη με την κυριαρχία του πελατειακού κράτους, με πρακτικές διαπλοκής και κύκλους συμφερόντων, με οργανωτικούς ανορθολογισμούς, γραφειοκρατικές αδράνειες και συντεχνιακές λογικές που έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις στη λειτουργία του συστήματος υγείας και έχουν εκτινάξει τις δαπάνες.

Τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, οι σφαιρικοί προϋπολογισμοί νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας, η διασφάλιση της ολοήμερης λειτουργίας των υποδομών υψηλής τεχνολογίας, η γεωγραφική ανακατανομή των υπηρεσιών υγείας και η περιφερειακή τους διαχείριση, είναι μέτρα αποφασιστικής σημασίας για τα οποία αγωνίζεται η ΔΗΜΑΡ.