Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Στο επίκεντρο της προσοχής μας όλοι οι πολίτες, με έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Με σεβασμό και φροντίδα για όλους τους συμπολίτες μας, δημιουργούμε έναν συνεκτικό κοινωνικό ιστό που δεν αποκλείει κανέναν και περιβάλει με φροντίδα αυτούς που έχουν την ανάγκη μας.

Στο επίκεντρο της προσοχής μας όλοι οι πολίτες, με έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η Κοινωνική Πολιτική δεν παρέχεται απλώς, αλλά ασκείται από κοινού με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Δεν αποτελεί φιλανθρωπία, αλλά ένα καλά οργανωμένο δίκτυο δράσεων, που περιλαμβάνει την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και της οργανωμένης συλλογικότητας στην κατεύθυνση της εθελοντικής προσφοράς.

Κοινωνική Πολιτική
  • Δημιουργούμε νέες Δομές και επεκτείνουμε τις υπάρχουσες μέσω της ενδυνάμωσης του Εθελοντισμού και της ατομικής και συλλογικής προσφοράς, όπως: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κάρτα Κοινωνικών Παροχών, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Διακίνηση προϊόντων χωρίς Μεσάζοντες, Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Ανταλλακτήριο, Κοινωνικά Ιατρεία, Τράπεζα Χρόνου, Συμβουλευτική, Γραφείο Διαμεσολάβησης, Σχολές Γονέων, Κέντρα Κοινότητας, Αθλητικές και Πολιτιστικές διοργανώσεις γα την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών, Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης.
  • Μειώνουμε σημαντικά τα Δημοτικά Τέλη και το κόστος συμμετοχής στα Αθλητικά και Πολιτιστικά Προγράμματα για όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Ολοκληρώνουμε τη Χάρτα Εθελοντισμού του Δήμου Παλλήνης.
  • Ενισχύουμε τις πολιτικές ισότητας των φύλων, μέσα από δράσεις και πολιτιστικά δρώμενα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.
  • Υλοποιούμε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της γυναικείας στο πλαίσιο ανάπτυξης και στήριξης επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.
  • Μέσα από ειδική μηχανογραφική εφαρμογή λειτουργούμε μηχανισμό καταγραφής των κοινωνικών δεδομένων, των αναγκών, των ομάδων στόχου της κοινωνικής πολιτικής.
  • Ολοκληρώνουμε, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία για τους Ρομά και τους εκπροσώπους τους, τις διαδικασίες για ένταξη του Δήμου Παλλήνης στο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, με αίτημα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέσω Περιφέρειας Αττικής της επιδότησης ενοικίου με στόχο τη μετεγκατάστασή τους σε ενοικιαζόμενες κατοικίες και την εξάλειψη του καταυλισμού.
  • Συνεχίζουμε και εμπλουτίζουμε τις Σχολές Γονέων, τις επιμορφωτικές ημερίδες για τους Εκπαιδευτικούς και τις επεκτείνουμε και για τις εργαζόμενες στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου μας.
  • Ενθαρρύνουμε τη δημιουργία Ένωσης Καταναλωτών, ώστε να μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε την επιτυχημένη αγορά χωρίς μεσάζοντες που διακόπηκε προσωρινά λόγω της αλλαγής του Θεσμικού Πλαισίου.
  • Συνεχίζουμε τη λειτουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Παλλήνης προσθέτοντας νέες ειδικότητες και δραστηριότητες ενώ εντός του έτους λειτουργούμε την πρώτη παιδική χαρά για ΑΜΕΑ στον Δήμο μας.

Δημόσια Υγεία

Λειτουργούμε δύο Κοινωνικά Ιατρεία που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Περίθαλψης για όλους ενώ μέσα από πλήθος ενημερωτικών δράσεων προάγουμε την πρόληψη με έμφαση στα σχολεία, στους ηλικιωμένους και στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διοργανώνουμε πέντε (5) δράσεις Εθελοντικής Αιμοδοσίας ετησίως, που εξασφαλίζουν εκατοντάδες φιάλες αίματος.

Πρωτοπορούμε με δράσεις Καινοτομίας και Διεθνούς Συνεργασίας όπως το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής (UHCE) για το οποίο ο Δήμος Παλλήνης βραβεύτηκε με κορυφαία διάκριση, και το «Sylff Leaders Workshop» (στην Ιαπωνία, μοναδικός Δήμος, που συμμετείχε) με σκοπό την απόκτηση τεχνογνωσίας προς όφελος των κατοίκων.


Φροντίδα για την 1η Ηλικία

Αναβαθμίζουμε συνεχώς την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό όλων των οκτώ (8) Δομών Προσχολικής Αγωγής και κατασκευάζουμε έναν ακόμη Βρεφονηπιακό Σταθμό στον Γέρακα.
Καλύπτουμε το σύνολο των αιτήσεων για εγγραφή στα Νηπιακά Τμήματα. Στο σύνολο του Δήμου φιλοξενούνται περίπου 700 παιδιά.
Λειτουργούμε ευέλικτα προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης, που επιτρέπουν στους νέους γονείς να συνεισφέρουν ανεμπόδιστα στο οικογενειακό εισόδημα.
Υλοποιούμε την δραστηριότητα αφήγησης παραμυθιών από μέλη των Κ.Α.Π.Η. στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Φροντίδα για την 3η Ηλικία
Τα Κ.Α.Π.Η. έχουν καθιερωθεί στην συνείδησή μας ως ένας θεσμός που στηρίζει, προστατεύει, ψυχαγωγεί και ενθαρρύνει τους ηλικιωμένους μας να είναι δραστήρια άτομα μέσα στη κοινωνία.
Μέσα από τις δράσεις των Κ.Α.Π.Η. επιδιώκουμε να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου της πόλης μας.

Στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας λειτουργούμε διάφορα προγράμματα, όπως: ομάδες ψυχαγωγίας, προγράμματα επιμόρφωσης, προγράμματα εθελοντισμού, δανειστική βιβλιοθήκη, χειροτεχνία, χορωδία, χορός, γυμναστική, προγράμματα αγωγής υγείας, θαλάσσια μπάνια, πρωινοί η απογευματινοί περίπατοι, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων/συναυλιών, εκδρομές. 


Φροντίδα για τους μικρούς τετράποδους φίλους μας
Είναι πεποίθηση μας ότι τα ζώα δικαιούνται την φροντίδα μας κι εμείς με ευαισθησία τους την προσφέρουμε. Με το Πρόγραμμα Προστασίας για τα Αδέσποτα και σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο και τους Εθελοντές, προσφέρουμε την σωστή φροντίδα στους τετράποδους φίλους μας και παρέχουμε ασφάλεια στους δρόμους για τους κατοίκους της πόλης μας.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος αφορούν την περισυλλογή, καταγραφή, εμβολιασμό, στείρωση, αποπαρασίτωση, περίθαλψη, υιοθεσία ή επανένταξη των αδέσποτων ζώων
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι ουσιαστικά η κοινωνική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών που ολοκληρώνεται με την υιοθεσία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος μας έχει αναπτύξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα «GetAPet», όπου είναι ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό μητρώο καταγραφής των αδέσποτων ζώων, των υιοθεσιών και των ιατρικών πράξεων.
Ιδρύουμε και λειτουργούμε το «Δημοτικό Κτηνιατρείο» όπου εθελοντές κτηνίατροι θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες για τα αδέσποτα ζώα.