Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των κατοίκων

Η Περιβαλλοντική μας Πολιτική στηρίζεται σε 4 άξονες:

α) Ανάπτυξη και Προστασία του αστικού και περιαστικού πρασίνου,
β) Εξοικονόμηση Ύδατος με την αξιοποίηση των γεωτρήσεων, 
γ) Εξοικονόμηση Ενέργειας και παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε. και 
δ) Διαχείριση των στερεών αποβλήτων με έμφαση στην μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.

Συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς την φύτευση όλων των θεσμοθετημένων χώρων πρασίνου. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις ομάδες εθελοντών φυτεύουμε κάθε διαθέσιμο ελεύθερο χώρο. Φροντίζουμε τους ελεύθερους – πράσινους χώρους, με συμμετοχή της κοινωνίας και προτρέπουμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών από συλλόγους, σχολεία κλπ. Στόχος μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα η εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των κατοίκων.

Αξιοποιήσαμε υφιστάμενες γεωτρήσεις για εξοικονόμηση νερού σε Παλλήνη και Ανθούσα και εγκαταστήσαμε αυτόματα συστήματα ποτίσματος στο σύνολο σχεδόν των χώρων πρασίνου του Δήμου.

Ολοκληρώσαμε τις μελέτες δασικής διαχείρισης του άλσους Πανοράματος και της δασικής έκτασης του τριγώνου Καμπά και είμαστε έτοιμοι για την δημοπράτηση των έργων έτσι ώστε πολύ σύντομα να παραδώσουμε στους κατοίκους δύο πνεύμονες αστικού δάσους με δυνατότητες αναψυχής, περιπάτου και ψυχαγωγίας.

Δημοπρατείται εντός του έτους η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Ρέματος Παναγίτσας, η οποία προβλέπει ποδηλατόδρομο, διαδρομή περιπάτου, υπαίθριες στάσεις με όργανα εκγύμνασης, θεματικούς κήπους και δραστηριότητες αναψυχής.

Προχωρούμε προγραμματισμένα την διαδικασία για την πλήρη εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε όλο το Δίκτυο Δημοτικού Φωτισμού.

Εκπονούμε το στρατηγικό σχέδιο για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου μας, η οποία θα αποτυπώνει όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων αλλά και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την επακόλουθη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω του συστήματος net-metering .

Μέσω ήδη συμβασιοποιημένων έργων αναβαθμίζουμε ενεργειακά τα αθλητικά μας κέντρα και ιδιαίτερα το Κολυμβητήριο του Γέρακα ενώ ακολουθεί το Κολυμβητήριο της Παλλήνης και το Δημαρχείο. Αντικαθιστούμε τον φωτισμό με νέους λαμπτήρες τεχνολογίας LED στα σχολικά κτήρια και προχωρούμε σε συνδέσεις με το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου και ενεργειακές αναβαθμίσεις στο κέλυφος και στα λεβητοστάσια των κτηρίων.