Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Επιμηκύνοντας τον δρόμο προς τις κάλπες

► Είναι πολλά αυτά που θέλω να γράψω για τις εκλογές αλλά αν έφτιαχνα ένα κείμενο για το καθένα θα είχαν τόση σάλτσα που δεν θα τα διάβαζε κανείς. Σκέφτηκα λοιπόν να επαναφέρω την «επιμήκυνση».

► Η «επιμήκυνση» είναι μια παλιά στήλη μου με αυτοτελή σχολιάκια και χιούμορ για όλους και για όλα. Την έχω σταματήσει χρόνια γιατί η δημοτική περίοδος που περάσαμε, αν και είχε πολύ έργο, από πλευράς διαδικασίας ήταν ανιαρή και κουραστική.

► Με την «επιμήκυνση» όλα όσα θέλω να πω θα είναι μαζεμένα αντί να είναι διάσπαρτα ανάμεσα σε φωτογραφίες στο facebook. Πιστέψτε με θα είναι χρήσιμα, μη βιαστείτε να σταματήσετε την ανάγνωση.

► Αν περιμένετε όμως να διαβάσετε κάτι εναντίον άλλου συνδυασμού, σταματήστε την ανάγνωση ΤΩΡΑ. Έχω αποφασίσει και χαίρομαι που ολόκληρος ο συνδυασμός που μετέχω έχει την ίδια στάση, να μην γράψω τίποτα για τους υπόλοιπους. Όχι ότι δεν έχω… Στο προεκλογικό ξεκατίνιασμα δεν θα συμμετάσχω.

► Θα ξεκινήσω από τους υποψήφιους. Παρά την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι είμαστε πολλοί, δεν είμαστε. 348 ζωή να ‘χουμε. Αλλά για σκεφτείτε το μέγεθος του Δήμου. Αν όλοι οι συνδυασμοί είχαν καταφέρει να έχουν το maximum των υποψηφίων που επιτρέπει ο Νόμος θα ήμασταν 5 Χ 95 = 475. Λείπουν δηλαδή 127 υποψήφιοι.

► Πάνω κάτω ο αριθμός των υποψηφίων είναι ο ίδιος κάθε φορά. Η σημαντική διαφορά με σήμερα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καλώς ή κακώς, το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας γίνεται μέσα από αυτά. Αποτελούν τον πιο εύκολο τρόπο για να έρθει κανείς σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Η δε διαφήμιση σε αυτά είναι πολύ φτηνή.

► Έτσι λοιπόν έχετε βαρεθεί να βλέπετε τις φάτσες μας και έτσι δημιουργήθηκε και όλος αυτός ο θόρυβος σχετικά με τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους. Και βλέπετε τις φάτσες μας γιατί τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ευνοούν - προωθούν περισσότερο τις φωτογραφίες. Εποχή της εικόνας βλέπετε… Η ουσία έχει πάει περίπατο και νομίζω πολύ μακρινό. Θα αργήσει να επιστρέψει, αν επιστρέψει.

► Site και κείμενο άποψης δεν υφίσταται και αν υφίσταται, χωρίς κοινοποίηση στο facebook έχουν μηδενική επισκεψιμότητα. Το βλέπω και στο site μου, που παρεμπίπτοντος εξακολουθεί να παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις σας κατά ALEXA και σας ευχαριστώ.

► Κοινοποιώ λοιπόν το πρόγραμμά μας για την παιδεία – 0 like. Βάζω τη φάτσα μου (ξέρω με βαρεθήκατε) – 100 like. Τώρα πείτε μου… είναι λογικό αυτό;

► Εικόνα λοιπόν... Και όμως, ακόμη και μέσα από αυτό μπορείτε να καταλάβετε πολλά για τον κάθε υποψήφιο. Και κυρίως την αισθητική του. Αυτό, που η καθημερινότητά μας που κακοποιείται βάναυσα, έχει τόσο μεγάλη ανάγκη.

► Η αισθητική έχει να κάνει και με τον τρόπο που το βάζει κανείς στο fb αλλά κυρίως με αυτό που βάζει. Τι είναι, τι θέλει να πει ο ποιητής, πως είναι φτιαγμένο, πως είναι στημένο κλπ τέτοια ασήμαντα / σημαντικά.

► Εικόνα και κινητό. Οι επισκεψιμότητες από Ηλεκτρονικό Υπολογιστή τείνουν να μηδενιστούν. Mobile views almost only. Και selfie, πολλές selfie, πράγμα που με βολεύει γιατί οι μπροστινές κάμερες των κινητών λόγω χαμηλής ανάλυσης κόβουν τις ρυτίδες.

► Αυτές οι ρυτίδες… πόσους έχω δει αγνώριστους από την επεξεργασία. Με το μαλακό παιδιά να σας γνωρίσει και κάνας άνθρωπος άμα σας δει live.

► Και like… Άκουσα συζήτηση υποψηφίων που μετρούσαν τα like που πήραν. Επίσης άκουσα υποψήφιο να παραπονιέται σε δημότη γιατί έκανε like σε άλλον υποψήφιο και όχι σ’ αυτόν. Παιδιά τα like δεν είναι ψήφοι. Δεν κοστίζουν και είναι πολύ εύκολα. Ενίοτε δε βγάζουν και υποχρεώσεις… ανταλλαγής like. Λαϊκατζήδες κοινώς…

► Είχα γράψει σε πρόσφατο κείμενό μου «Δεν ανήκω στην κατηγορία των likατζήδων, αυτών δηλαδή των υποψηφίων που χωρίς να σας ξέρουν σας κάνουν συνεχώς like για να σας κολακέψουν και να αποσπάσουν την ψήφο σας. Μάλιστα πιστεύω ότι οι πραγματικοί "λαϊκατζήδες" είναι εξαιρετικοί άνθρωποι ενώ οι κατά συρροήν likατζήδες του Facebook απλά σας κοροϊδεύουν (ελπίζω να μην τσιμπήσετε). Και πιστέψτε με γνωρίζω ανθρώπους που εργάζονται σε λαϊκή αγορά και των οποίων την αισθητική θαυμάζω!!!

► Επίσης δεν είναι ψήφοι τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια που μοιράζονται. Υπολογίστε ότι αν από αυτά πέσει στην κάλπη ένα 10% είστε πολύ πετυχημένοι.

► Την αγωνία των υποψηφίων να είναι αρεστοί, την έχουν και οι μη υποψήφιοι, στην μεγάλη πλειονότητά τους. Γιατί κάποιος να γίνει μη αρεστός… Έτσι αρκετοί θα σας ζητήσουν ψηφοδέλτια σταυρωμένα που στην καλύτερη περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν για τα ψώνια στο super market.

► Εκείνα δε, που δεν έχουν καμία τύχη είναι τα σταυρωμένα στο γραμματοκιβώτιο. Κάνω έκκληση. Σκεφτείτε τα δεντράκια που κόπηκαν για το χαρτί αυτό. Είναι κουτό να πιστεύετε πως από σταυρωμένο ψηφοδέλτιο σε γραμματοκιβώτιο θα πάρετε ψήφο. Προσωπικά προτείνω σε όλους εσάς που δεν είστε υποψήφιοι, αν βρείτε σταυρωμένο ψηφοδέλτιο στο γραμματοκιβώτιό σας, ακόμη και αν σκεφτόσασταν να ψηφίσετε τον συγκεκριμένο υποψήφιο, μην το κάνετε. Είναι κουτός… Δεν κάνει για Σύμβουλος!!!

► Οι περισσότεροι ψηφοφόροι ξέρουν και θα ήθελαν να ψηφίσουν, περισσότερους υποψήφιους από τον αριθμό των σταυρών που μπορούν να βάλουν. Κάποιοι τους μοιράζουν ανάμεσα στην οικογένειά τους. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ νέο άνθρωπο που πάει στην κάλπη με έτοιμο ψηφοδέλτιο.

► Ένα άλλο φαινόμενο της προεκλογικής περιόδου είναι η φήμη που πλανάται στον αέρα περί «μαχαιρωμάτων» μεταξύ υποψηφίων του ίδιου συνδυασμού. Η αλληλοκατηγορία είναι χαρακτηριστικό της Ελληνικής φύσης, αλλά όχι στο βαθμό που παρουσιάζεται. Έχω ζήσει 7 δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος και αυτή είναι η 8η. Σε όλες το ίδιο. Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τώρα. Υπάρχει σε όλους τους συνδυασμούς αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων, αλλά όχι τόση όση νομίζουν μερικοί. Την διογκώνουν ανασφαλείς υποψήφιοι που έχουν αγχωθεί και βλέπουν παντού εχθρούς. Παιδιά συγκρατηθείτε. Δεν είστε το κέντρο του κόσμου, δεν τα έχουν βάλει όλοι μαζί σας. Η λογική αυτή σας κάνει κακό.

► Οι εκλογές είναι μια στιγμή. Μια Κυριακή, με το αποτέλεσμά της το βράδυ. Ακολουθεί μια ολόκληρη τετραετία. Μια τετραετία που το όργανο που θα εκλεγεί και πολύ περισσότερο ο Δήμαρχος, θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες ολόκληρης της πόλης. Την καθημερινότητά μας, τα σχολεία των παιδιών, τα έργα…

► Και καλά με το Δήμαρχο… Θα είναι ο Θανάσης!!! Το όργανο όμως που θα εκλεγεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω αλλά θα είναι δυσλειτουργικό, με παρουσίες τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια ανταλλαγής απόψεων και συναίνεσης.

► Οι εκλογές αυτές γίνονται με απλή αναλογική. Τι σημαίνει αυτό και σε τι αφορά τους μη υποψήφιους; Όλοι οι Σύμβουλοι εκλέγονται την 1η Κυριακή. Δεν υπάρχουν σύμβουλοι που θα εκλεγούν την 2η Κυριακή, αν υπάρξει τέτοια. Ο κάθε συνδυασμός θα εκλέξει συμβούλους αναλογικά με το ποσοστό του.

► Εδώ έρχεται η ευθύνη των ψηφοφόρων που είναι διττή. Αφ’ ενός, εάν ο Θανάσης δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία (δηλαδή 1η Κυριακή 50% +1) τότε δυσχεραίνεται η δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Και αν σκεφτείτε ποιοι μπορεί να είναι στο συμβούλιο τότε θα καταλάβετε, πόσο πολύ δυσχεραίνεται. Τη δυσχέρεια αυτή θα την πληρώσουν όλοι, θα την πληρώσει η πόλη, με καθυστερήσεις σε έργα, με καθυστερήσεις σε πράξεις. Για να το αποφύγουμε αυτό, ψηφίζουμε Θανάση, όλοι…

► Αφ’ ετέρου από το συνδυασμό του Θανάση (αλλά και από τους άλλους συνδυασμούς) πρέπει να επιλέξετε με γνώμονα την ικανότητα κάποιου να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη τετραετία. Τον ψήφισα επειδή μου το είπε μια ξαδέρφη μου που μένει στο Πέραμα, δεν υπάρχει. Εσείς πρέπει να αποφασίσετε, μόνοι σας, με κριτήριο γνώσεις και ικανότητα, δυνατότητα άρθρωσης άποψης. 

► Προσωπικά ζητώ να είμαι μέσα στις επιλογές σας, μόνο αν κρίνετε ότι έχω αυτά τα κριτήρια.
Αν έχετε ξαδέρφη στον Πειραιά και σας πει να με ψηφίσετε, μην το κάνετε μόνο γι’ αυτό. Βέβαια λόγω ομάδας κανείς από τον Πειραιά δεν θα σας πει να με ψηφίσετε, αλλά λέμε τώρα…

► Το ίδιο πρέπει να γίνει και στα Τοπικά. Προσοχή!!! Στα ψηφοδέλτια των Τοπικών δεν υπάρχει το όνομα του Θανάση. Μόνο το σήμα του συνδυασμού. Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη – ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Οτιδήποτε άλλο έχει τη λέξη «πόλη» «πόλεις» δεν είναι του Θανάση.

► Μιας και λέω για την επόμενη Δημοτική περίοδο να σας πω, πως λυπάμαι που κάποιοι από την τωρινή περίοδο δεν θα είναι, επειδή έτσι αποφάσισαν.

► Θα ξεκινήσω από τον Αντρέα (Μαντζώρος) με τον οποίο με συνδέει μακρόχρονη φιλία και καταστάσεις… Δεν θα σας κάνω ανάλυση γιατί δεν είναι υποψήφιος ο Αντρέας. Αυτό το ξέρει αυτός και θα σας το πει όποτε κρίνει ο ίδιος. Απλά θα σας πω πως η άποψή του θα λείψει… (Αντρέα μου κόστισες ένα στοίχημα, τι να κάνω… θα πληρώσω μετά τις εκλογές…).

► Η Ελένη (Αποστολίδου) επίσης δεν θα είναι υποψήφια. Με μια ξεχωριστή άποψη έκανε αισθητή την παρουσία της. Άλλωστε, αισθητή είχε γίνει η παρουσία της από τις προηγούμενες εκλογές που αν και πρώτη φορά υποψήφια είχε καταφέρει να εκλεγεί.

► Με τον Άρη (Βίτσιος) τόσα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, έχουμε συμφωνήσει σε ελάχιστα. Ήταν όμως από αυτούς που είχαν άποψη, άσχετα αν εγώ διαφωνούσα μ’ αυτήν. Επίσης με τον Άρη, αντίθετα με αρκετούς άλλους, μπορούσα να μιλήσω και να καταλάβει ο ένας τον άλλον (Άρη πες στη Γεωργία και τον Στράτο να με ψηφίσουν…)

► Τον Παναγιώτη (Κάλανδρος) δεν τον γνώρισα όσο θα ήθελα. Είναι όμως από τους ανθρώπους που εκτιμώ βαθύτατα, περισσότερο για την «ντομπορσύνη» του.

► Επίσης από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα είναι υποψήφιοι ο Τάσος (Μπουντουβάς) που είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια με τον Σγουρό και ο Γιώργος (Καρατζάς) που είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια με τον Πατούλη.

► Για την Περιφέρεια υποψήφιοι από την περιοχή μας επίσης είναι ο Γιάννης (Σμέρος) με τον Σγουρό, η Καίτη (Θεοχάρη) με τη Δούρου και η Ζωή (Βαρέλη - Στεφανίδη) επίσης με τη Δούρου.
Ανάλογα με το τι θα ψηφίσετε για την περιφέρεια, προτιμήστε τους "δικούς μας".

► Όλοι οι υπόλοιποι σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι από την τρέχουσα περίοδο, είναι υποψήφιοι. Τους εύχομαι καλή επιτυχία (καλά... όχι και σε όλους, αλλά είπα να είμαι ευγενικός).

► Να ξέρετε πως σίγουρη εκλογή δεν υπάρχει. Κανείς δεν εκλέγεται στα σίγουρα, όλοι έχουν/έχουμε ανάγκη το σταυρουδάκι σας.

► Για το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζουμε μέχρι 3 υποψηφίους της περιοχής και 1 έκτος περιοχής σε Γέρακα και Παλλήνη. Στην Ανθούσα ψηφίζουμε 1 Ανθουσιώτη και έναν, εκτός Ανθούσας. 

► Για παράδειγμα. Αν ψηφίζετε στον Γέρακα, σταυρώνετε Καρρά, δύο ακόμη Γερακιώτες και έναν εκτός Γέρακα. Αν ψηφίζετε στην Παλλήνη σταυρώνετε 3 Παλληνιώτες και Καρρά. Αν ψηφίζετε στην Ανθούσα σταυρώνετε 1 Ανθουσιώτη και Καρρά

► Στο Τοπικό, όπου και αν ψηφίζετε μπορείτε να βάλετε μέχρι δύο σταυρούς, αφού βεβαιωθείτε ότι με βάση το σήμα - είπαμε ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ρίχνετε το ψηφοδέλτιο του Θανάση.  

► Την ημέρα των εκλογών θα ψηφίσουμε σε δύο τμήματα, και σε δύο κάλπες στο κάθε τμήμα. Τα τμήματα θα έχουν την ίδια αρίθμηση (πχ 253) αλλά θα έχουν Α & Β (δηλαδή 253Α & 253Β). Στο Α ψηφίζουμε για Ευρωεκλογές και Περιφέρεια. Στο Β για Δημοτικό και Τοπικό Συμβούλιο.

► Βγήκε μεγάλη τελικά η «επιμήκυνση» γι΄αυτό και σταματάω. Ξέρω ότι μισείτε το διάβασμα, και ίσως σας κούρασα. Θα συνεχίσω με φωτογραφίες στο facebook. Θα βαρεθείτε να με βλέπετε.

Αγαπητοί υποψήφιοι, οι εκλογές είναι ένα ταξίδι. Είμαστε 348 άνθρωποι πάνω σε 5 πλοία με τον ίδιο προορισμό. Και τα πέντε θα φτάσουν στον προορισμό. Δεν θα κατέβουν όμως όλοι οι επιβάτες. Δεν γίνεται αυτό. Κάποιοι θα κατέβουν και κάποιοι θα γυρίσουν πίσω. Απολαύστε το ταξίδι!!!

Αγαπητοί ψηφοφόροι, κάντε υπομονή. Λίγες μέρες έμειναν...