Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Έναρξη περιόδου CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Από ΠΕΜΠΤΗ 9 Έως ΤΕΤΑΡΤΗ 15 Μαΐου


Ο ΑΣΠΡΟΔΟΝΤΗΣ 
WHITE FANG
Σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Εσπιγκάρες.
Διάρκεια: 85 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη & Παρασκευή 20.40 (Μία προβολή)
Σάββατο 21.00 (Μία προβολή) (Μεταγλωττισμένη)


Βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα του Τζάκ Λόντον «Ο Ασπροδόντης», αυτή η απίθανη ταινία κινουμένων σχεδίων είναι ένα συγκινητικό και τρυφερό παραμύθι για τη ζωή ενός μικρού λυκόσκυλου που σιγά-σιγά εγκαταλείπει την άγρια φύση και γνωρίζει τον κόσμο των ανθρώπων, σε μια συναρπαστική περιπέτεια με φόντο την παγωμένη Αλάσκα.

Το κλασικό αριστούργημα του Τζακ Λόντον κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1906. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα γεμάτο από συναισθήματα, ανθρωπιά, θάρρος, πίστη, γενναιότητα και δύναμη, που μας βοηθά να δούμε τη σημασία της πραγματικής αγάπης και αφοσίωσης. Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία του λύκου και όχι των ανθρώπων όπως θα περιμέναμε. Περήφανος και γενναίος, ο Ασπροδόντης είναι ένα λυκόσκυλο που μεγαλώνει στις εχθρικές πλαγιές του Βορρά μέχρι να υιοθετηθεί από τον ιθαγενή Γκρέι Μπίβερ και τη φυλή του. Ο μοχθηρός Μπίβερ θα πουλήσει τον Ασπροδόντη σε έναν άκαρδο και βάρβαρο άντρα. Για καλή του τύχη όμως ο Ασπροδόντης σώζεται από ένα ευγενικό αγαθό ζευγάρι που του μαθαίνουν πώς να δαμάσει τα άγρια ένστικτά του και να γνωρίσει την πραγματική φιλία. Η ιστορία του ζωντανεύει για πρώτη φορά σε κινούμενα σχέδια από τον βραβευμένο με Όσκαρ (για το Mr Hublot) σκηνοθέτη Αλεξάντρ Εσπιγκάρες.

ΝΕΚΡΩΤΑΦΙΟ ΖΩΩΝ
PET SEMATARY
Σκηνοθεσία: Κέβιν Κελς, Ντένις Γουϊντμάγιερ.
Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Κλαρκ, Τζον Λίθγκοου, Έιμι Σέιμετζ, Ζετέ Λόρεντς.
Διάρκεια: 109 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη - Κυριακή 22.30 (Μία προβολή)

Βασισμένο στο μυθιστόρημα τρόμου του Στίβεν Κίνγκ, το «Νεκρωταφίο Ζώων» ακολουθεί τον Δρ. Λούις Κριντ (Τζέισον Κλάρκ), ο οποίος μετά τη μετακόμισή του με τη σύζυγό του Ρέιτσελ (Έιμι Σέιμετζ) και τα δύο μικρά παιδιά τους από τη Βοστώνη στο Μέιν, ανακαλύπτει ένα μυστηριώδη τόπο ταφής κρυμμένο βαθιά μέσα στο δάσος που βρίσκεται δίπλα στο νέο τους σπίτι. Όταν μια τραγωδία χτυπά την οικογένειά του, ο Λούις θα στραφεί στον ασυνήθιστο γείτονά του Τζαντ Κράνταλ (Τζον Λίθγκοου), προκαλώντας μια επικίνδυνη αλυσιδωτή αντίδραση που θα απελευθερώσει ένα άνευ προηγουμένου κακό με τρομακτικές συνέπειες.

Το συναρπαστικό φιλμ τρόμου βασίζεται στο εμβληματικό ομώνυμο μυθιστόρημα (1983) του μετρ του είδους Στίβεν Κινγκ που έχει μεγαλώσει γενιές με τις ιστορίες του αλλά και τη μοναδική του ικανότητα να μετατρέπει απλές, καθημερινές στιγμές στον απόλυτο τρόμο. Το σκηνοθετικό δίδυμο γοητεύτηκε από το γεγονός ότι η ιστορία δεν χάνει την επαφή της με την ανθρώπινη πλευρά του χαρακτήρα ακόμα και μπροστά στα υπερφυσικά γεγονότα. Το κλειδί της ιστορίας είναι η απώλεια και τι προκαλεί στους ανθρώπους.

Κάθε ένας από τους τέσσερις βασικούς χαρακτήρες προσφέρει στον εκάστοτε ηθοποιό έναν ζωντανό ρόλο και ένα ρεαλιστικό συναισθηματικό ταξίδι. O Λου Κριντ είναι ένας γιατρός που παρατάει τη δουλειά του στη Βοστώνη και πηγαίνει στο Μέιν για να δουλέψει σε ένα πανεπιστημιακό κέντρο υγείας. Εκείνος που βάζει σε κίνηση την ιστορία και όλα τα ανατριχιαστικά γεγονότα που ακολουθούν είναι ο γείτονας του Κριντ, Τζαντ Κράνταλ, τον οποίο υποδύεται ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Τζον Λίθγκοου (Σχέσεις Στοργής, Ο Κόσμος μέσα από τα Μάτια μου). Ο Τζαντ είναι ένας πολύ μυστηριώδης χαρακτήρας. Μπορεί να είναι τρομακτικός αλλά μπορεί να είναι και καλοπροαίρετος. Στο βιβλίο είναι απλά ένας τρελόγερος.

Η ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ
THE FAVOURITE
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος.
Πρωταγωνιστούν: Ολίβια Κόλμαν, Έμα Στόουν, Ρέιτσελ Βάις, Νίκολας Χουλτ.
Διάρκεια: 119 λεπτά
Ώρα έναρξης: Κυριακή - Τετάρτη 20.30 (Μία προβολή)


Αρχές του 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά βρίσκονται στο απόγειό τους. Η φιλάσθενη Βασίλισσα Άννα (Ολίβια Κόλμαν) βρίσκεται στον θρόνο και η στενή της φίλη Λαίδη Σάρα (Ρέιτσελ Βάις) κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία και το απρόβλεπτο ταπεραμέντο της. Όταν η νέα υπηρέτρια Άμπιγκεϊλ (Έμμα Στόουν) καταφθάνει, η γοητεία της την κάνει αμέσως αγαπητή στη Σάρα. Η Σάρα την παίρνει υπό την προστασία της και η Άμπιγκεϊλ βρίσκει μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου καταναλώνουν όλο τον χρόνο της Σάρα, η Άμπιγκεϊλ παίρνει τη θέση της ως η συντροφιά της Βασίλισσας. Η φιλία τους της δίνει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, καμία πολιτική και κανένα κουνέλι να σταθούν εμπόδιο στον δρόμο της…

Η πρώτη ταινία εποχής του καταξιωμένου σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Βασίλισσας Άννα (Ολίβια Κόλμαν), την τελευταία της δυναστείας των Στιούαρτ που, αν και ασθενής, ντροπαλή και υποτιμημένη, στέφθηκε Βασίλισσα τον καιρό που η Μεγάλη Βρετανία έγινε μια παγκόσμια δύναμη. Ως Βασίλισσα θα επέβλεπε έναν πόλεμο με την Γαλλία, τον θεωρητικά πρώτο παγκόσμιο πόλεμο της σύγχρονης εποχής και την ένωση της Αγγλίας με τη Σκωτία που οδήγησε στη δημιουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα ερχόταν επίσης αντιμέτωπη με την εποχή του εθνικού διχασμού, με τα δύο πολιτικά κόμματα των Γουίγκς και Τόρις να ανταγωνίζονται μεταξύ τους έχοντας ως αποτέλεσμα τη γέννηση του δικομματισμού. Οι άνθρωποι που την πλαισίωναν ήθελαν να τραφούν από την εξουσία της και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της και ίσως την καρδιά της.

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν στην πρόσφατη απονομή Oscar.

HELLBOY: ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ
Σκηνοθεσία: Νιλ Μάρσαλ.
Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Χάρμπουρ, Μίλα Γιόβοβιτς, Ίαν Μακ Σέιν, Σάσα Λέιν.
Διάρκεια: 120 λεπτά
Ώρα έναρξης: Δευτέρα - Τετάρτη 22.30 (Μία προβολή)


Ο Hellboy επιστρέφει από την κόλαση στην Αγγλία, όπου πρέπει να νικήσει την παντοδύναμη μάγισσα Νίμουε, σύντροφο του Μέρλιν και γνωστή ως «Βασίλισσα του Αίματος» ή «Κυρά της Λίμνης» από τον μύθο του Αρθούρου. H Νίμουε βρίσκεται φυλακισμένη ως τη μέρα που θα καταφέρει να απελευθερωθεί και να συγκρουστεί σε μια επική μάχη με τον Hellboy, μια μάχη ικανή να φέρει το τέλος του κόσμου. Στόχος της η καταστροφή της ανθρωπότητας και ο μόνος που μπορεί να την σταματήσει είναι ο Hellboy. Πιο βίαιος, πιο αιμοδιψής και πιο σαρκαστικός από ποτέ.

Ο σκηνοθέτης Neil Marshall, χωράει πάρα πολλές πληροφορίες και χαρακτήρες στη διάρκεια του φιλμ και μάλιστα με τρόπο που να μην μπερδεύει το θεατή, αλλά όλα εδώ είναι σε πλήρη τάξη και αρμονία, όσον αφορά το σενάριο και τους χαρακτήρες, κατά τρόπον που δείχνει πως οι συντελεστές, δούλεψαν με σύστημα και παρουσιάζοντας εν τέλει κάτι, που γι' αυτό που είναι σίγουρα δεν είναι προχειροφτιαγμένο, αλλά αντιθέτως, προσεγμένο στις λεπτομέρειες. Ο κεντρικός ομότιτλος κολασμένος ήρωας, διαθέτει ένα κλικ παραπάνω βάθος, απ' τα συνήθη των ξύλινων χαρακτήρων σε αντίστοιχα φιλμ, ενώ είναι ερμηνευμένος επαρκέστατα και πειστικότατα απ' τον David Harbour, που συν τοις άλλοις, διαθέτει τις απαραίτητες δόσεις συναισθήματος αλλά και χιούμορ, εκεί όπου οι συνθήκες το απαιτούν, χιούμορ που αντισταθμίζει κάπως τις φρικαλέες σκηνές αγριότητας, που το φιλμ βρίθει. Ο Harbour διαθέτει τον απαραίτητο αέρα, σπιρτάδα και τραγικότητα του ήρωα, κάτι που δεν συμβαίνει με την Milla Jovovich, στο ρόλο της μάγισσας, ερμηνεία κάπως μονοδιάστατη, που στηρίζεται κυρίως στην επιβλητική εμφάνιση της Jovovich. Γενικώς πολλοί θα εντυπωσιαστούν με τα πλείστα τέρατα και γίγαντες που εμφανίζονται επί της οθόνης να συγκρούονται με τον Hellboy, με κάποιες έντονες και καλογυρισμένες σκηνές πάλης και με ψηφιακά εφέ, γενικώς άρτια που στηρίζουν την ατμόσφαιρα του όλου εγχειρήματος.