Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Παναττικό Συνέδριο Δημοτικών Κοινοτήτων - Τα συμπεράσματα και η εισήγηση του Προέδρου του Συμβουλίου της ΔΕ Παλλήνης κ. Σμέρου Κ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2013, στην έδρα του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, το πρώτο Παναττικό Συνέδριο για τις Δημοτικές Κοινότητες, με θέμα «Ο Ρόλος της Δημοτικής Κοινότητας στο νέο Δήμο του Μέλλοντος».

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος Πρόεδροι και Μέλη Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων από όλες της περιοχές της Αττικής.

Την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου αποτελούσαν οι:
Πρόεδρος: Χρύσα Παρίση, Πρ. Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου
Μέλη: Κωστής Σμέρος, Πρ. Δημοτικής Κοινότητας Παλλήνης, Ιωάννης Κίτσος, Πρ. Δημοτικής Κοινότητας Κουβαρά, Πέτρος Καραφωτιάς, Πρ. Δημοτικής Κοινότητας Ταύρου.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος παρέστη και άνοιξε τις εργασίες του. Στην ομιλία του ο Υπουργός συνεχάρη τους οργανωτές του συνεδρίου για την πρωτοβουλία αυτή που «ανοίγει έναν δημόσιο διάλογο για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικώς των Δημοτικών Κοινοτήτων»

Ο κ. Σμέρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις Δημοτικές Κοινότητας ώστε ο ρόλος τους να καταστεί περισσότερο ουσιαστικός και παρεμβατικός ως προς την βελτίωση της καθημερινότητας των Δημοτών, ενώ επεσήμανε τα λειτουργικά και θεσμικά προβλήματα, που έχουν υποβιβάσει τον προσανατολισμό τους. Τέλος, πρότεινε συγκεκριμένες κατευθύνσεις αλλαγών ώστε να εμπεδωθεί το ζητούμενο της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, της τοπικής δημοκρατίας καθώς και της αναβάθμισης του πεδίου δράσης τους.
Προσωπικά θα επισημάνω την εκ των συμπερασμάτων παράγραφο στην οποία αναφέρεται:
Η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε ο «Καλλικράτης» και οι ασάφειες που περιλαμβάνει αποτέλεσαν κοινή διαπίστωση, τόσο από τους πανεπιστημιακούς όσο και από τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων. Ο «Καλλικράτης» συντάχθηκε μέσα σε ένα τρίμηνο, ανέφερε στην εισήγησή του ειδικός στο αντικείμενο καθηγητής Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασάφειες και επικαλύψεις οι οποίες έχουν ανάγκη τροποποίησης και βελτίωσης.