Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Δήμος Παλλήνης: Μνήμη μου σε λένε Πόντο

Κάντε κλικ στη φωτογραφία για περισσότερες
Κατάμεστο το Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα στην εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Παλλήνης, η Ένωση Γονέων Παλλήνης, τα Σχολεία του Δήμου και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 2ου, 3ου, 5ου, 7ου, Δημοτικών Σχολείων Γέρακα και 2ου Γυμνασίου Γέρακα.

Οι ήχοι της ποντιακής λύρας και η ποντική διάλεχτος πλημμύρισαν το Πολιτιστικό Κέντρο τόσο μέσα από τα τραγούδια του λυράρη-τραγουδιστή Σαββίδη Σταύρου, όσο και μέσα από τις παιδικές χορωδίες της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης και των 2ου και 7ουΔημοτικών Σχολείων Γέρακα.

Το κλίμα φορτίστηκε συγκινησιακά με την εξαιρετική απαγγελία του ποιήματος «Ο Δήμον ο κεμεντσετζής» από τον επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο κ.Πανικίδη Χάρη.

Στην ομιλία του ο Δρ Παυλίδης Αντώνιος (Ιστορικός – Σχολικός Σύμβουλος) παρουσίασε ιστορικά γεγονότα και ατράνταχτα στοιχεία γενοκτονίας, χαρακτηρίζοντάς την ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και όχι ως διαφορά μεταξύ δύο λαών.

«Από τις εκδηλώσεις που ξεδιπλώνουν κοιμισμένες πτυχές της ψυχής μας» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος την εκδήλωση, τονίζοντας την αναγκαιότητα του να γίνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Η εκφραστικότητα και η έντονη συναισθηματικά παρουσίαση του κ. Λάζου Τερζά επένδυσαν ολόκληρη την εκδήλωση, η οποία έκλεισε με ποντιακούς χορούς στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου, από τα συγκροτήματα των Ενώσεων Ποντίων Βριλησσίων και Πετρούπολης καθώς από χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 2ου, 3ου, 5ου, 7ου, Δημοτικών Σχολείων Γέρακα και 2ου Γυμνασίου Γέρακα.

Κατά τη διάρεκια της εκδήλωσης έγινε προβολή βίντεο στα οποία οι μαθητές του 5ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Γέρακα και 1ου και 3ου Γυμνασίου Γέρακα παρουσίσαν ιστορικά στοιχεία για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου, στοιχεία για την κοινωνία, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες και την Ποντιακή κουζίνα.

Το φουαγιέ του Πολιτιστικού κέντρου κοσμούσαν έργα ζωγραφικής μαθητών σχολείων του Δήμου Παλλήνης, με θέμα τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.