Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής καλούν σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα νέα μέτρα περικοπών

Σε κινητοποίησες κατά των μέτρων σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχωρούν 12 Δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής ξεκινώντας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη του Υπουργείου Εσωτερικών την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 από τις 11:00 το πρωί. 

Την από κοινού αντίδραση Δημάρχων της Ανατολικής Αττικής είχε ανακοινώσει ο Δήμαρχος Παλλήνης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου. 

Σημειώνω πως ο Δήμαρχος Παλλήνης είναι από τους πρωτεργάτες αυτής της ομάδας Δημάρχων

Διαβάστε την κοινή ανακοίνωσή τους που είναι και κάλεσμα συμμετοχής προς τους κατοίκους:

Η πραγματικότητα στην οποία μας «προσγειώνει» η εφαρμογή του νέου Μνημονίου είναι οδυνηρή. Ο λαός μας οδηγείται καθημερινά στην εξαθλίωση και η τοπική αυτοδιοίκηση την οποία υπηρετούμε στην κατάρρευση. 

Οι Δημοτικές Αρχές της Ανατολικής Αττικής δηλώνουν πως ενώνουν τη φωνή τους με την αγωνία των συμπολιτών μας και εκφράζουν με κάθε τρόπο και μέσο, την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα τους ενάντια σ΄ αυτήν την καταστροφή, τις νέες χωρίς αντίκρισμα θυσίες και την ακύρωση κάθε ελπίδας αξιοπρεπούς επιβίωσης της χώρας και των πολιτών της. 

Το νέο Μνημόνιο εισάγει απροκάλυπτα πλέον την κατάλυση κάθε ίχνους αυτοτέλειας του κοντινότερου θεσμού στον πολίτη, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη δραματική και πλήρη απαξίωσή του. 

Στις ήδη τεράστιες περικοπές των εσόδων (ξεπερνούν το 60% τα δύο προηγούμενα χρόνια), προστίθενται νέες, οδηγώντας έτσι τους Δήμους σε οικονομική κατάρρευση. 

Ζητάμε να αποδοθούν άμεσα στους δήμους οι πόροι που οφείλονται για το 2012. Με πρόσχημα τον αυστηρό έλεγχο της τήρησης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, η Κυβέρνηση, υπακούοντας στις εντολές της τρόικας, εγκαθιστά πλήρη και απόλυτη επιτροπεία τους, παραβιάζοντας κατάφωρα τόσο το Σύνταγμα όσο και τους νόμους που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και την οικονομική λειτουργία των δήμων. Ταυτόχρονα γίνεται σαφές ότι οι δήμοι εφεξής, στην καλύτερη περίπτωση, θα περιορίζονται στην πληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού και στην αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους και τέλη. Επιχειρείται δηλαδή σαφέστατα καίριο πλήγμα στις κοινωνικές δομές των δήμων, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική. 

Η εφαρμογή της οριζόντιας και χωρίς καμία αξιολόγηση ετήσιας διαθεσιμότητας, οδηγεί στην απόλυση χιλιάδες υπαλλήλους των Δήμων και του Δημοσίου. 

Με την απαγόρευση δε μέχρι τέλος του 2016 των προσλήψεων μόνιμου και αορίστου χρόνου, ξεκαθαρίζει πλέον ο αρχικός στόχος όλων των Μνημονίων: Η εκχώρηση σε ιδιώτες μάχιμων υπηρεσιών των Δήμων, όπως η καθαριότητα. 

Την ίδια στιγμή που όλες οι μελέτες που έχουν γίνει καταλήγουν στην ανάγκη προώθησης της διαδημοτικής συνεργασίας και όχι στην ιδιωτικοποίησης, αφού ακόμα και στη Γερμανία οι ιδιωτικοποιημένες δημοτικές υπηρεσίες ξαναεπιστρέφουν στους δήμους. 

Ζητάμε να μην γίνει καμία απόλυση και καμία νέα μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων. Οι νέες αρμοδιότητες που μεταφέρονται προς τους δήμους να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους και προσωπικό. 

Οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής θεωρούμε ότι όλα τα μέτρα εκπληρώνουν τον αρχικό στόχο του πρώτου Μνημονίου: Τη μετατροπή δηλαδή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Τοπική Διοίκηση, επιστρέφοντας πίσω δεκαετίες και σε άλλες γκρίζες εποχές. Πιστεύουμε πως η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι ιστορική. Όπως ιστορική και καθοριστική είναι η ευθύνη τόσο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όσο των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί οφείλουμε να αγωνιστούμε ώστε να διαφυλάξουμε και να υπερασπιστούμε το αυτοδιοίκητο του θεσμού. 

Να συνεχίσουν οι δήμοι να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και να εξακολουθούν να αποτελούν την «ομπρέλα» κοινωνικής προστασίας των τοπικών μας κοινωνιών.
Να παραμείνει ψηλά στη συνείδηση των πολιτών η Αυτοδιοίκηση. Οφείλουμε και θα αγωνιστούμε να μην μπουν «λουκέτα» στις κοινωνικές μας δομές, να μην διαλυθούν οι ανάσες Αθλητισμού και Πολιτισμού στις πόλεις μας, να μην επιβληθούν υπέρογκα δημοτικά τέλη. Θα αγωνιστούμε ώστε να μη παραδώσουμε δήμους και υπηρεσίες σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Και η αντίδρασή μας πρέπει να είναι ενωτική, σθεναρή και με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τις παραιτήσεις μας. 

Εμείς, οι δημοτικές αρχές, οι εργαζόμενοι των δήμων της Ανατολικής Αττικής, αλλά και πολίτες προχωράμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη του Υπουργείου Εσωτερικών την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 από τις 11 το πρωί σαν μια πρώτη πράξη αντίδρασης στη νέα επερχόμενη λαίλαπα και ενόψει της σύγκλησης του εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ. 

Καλούμε δημοτικές αρχές, εργαζόμενους στους Δήμους και τους πολίτες να συμπαρασταθούν και να συμμετάσχουν στη συμβολική κατάληψη.

Οι Δήμαρχοι Ανατολικής Αττικής
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΒΑΡΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΤΣΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ 
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΛΟΪΖΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ 
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ