Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ψάχνοντας το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

Μάθατε φαντάζομαι οι περισσότεροι για τις προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν στο Δήμο Παλλήνης. Περιληπτικά σας λέω πως πρόκειται για 37 συνολικά θέσεις εργασίας που αναλύονται ως εξής:
► 18 εργάτες καθαριότητας με σύμβαση μισθωτής εργασίας για οκτώ μήνες
► 4 εργάτες ύδρευσης με σύμβαση μισθωτής εργασίας για οκτώ μήνες
► 8 Βρεφοκόμοι-Παιδοκόμοι για τους παιδικούς σταθμούς με σύμβαση μισθωτής εργασίας μέχρι 31/7/2013
► 2 για την καθαριότητα των παιδικών σταθμών με σύμβαση μισθωτής εργασίας μέχρι 31/7/2013
► 5 για διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών με σύμβαση μίσθωσης έργου για 12 μήνες

Δηλαδή μετά το 8μηνο ή το δωδεκάμηνο δεν θα χρειαζόμαστε αυτές τις υπηρεσίες; Θα πάψει να λειτουργεί η καθαριότητα ή η ύδρευση, θα κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί ή θα κλείσουν τα ΚΕΠ; 

Τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί. Οι υπηρεσίες, έστω και κουτσουρεμένες λόγω μνημονίου θα συνεχίσουν να υπάρχουν και οι θέσεις που θα καλυφθούν με τις 8μηνες συμβάσεις θα συνεχίσουν να χρίζουν κάλυψης.

Την ίδια ώρα που ο Δήμος μας ανακοινώνει την προκήρυξη πρόσληψης των παραπάνω, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με τη συμπαράσταση των Αιρετών, διοργανώνει κινητοποιήσεις (καταλήψεις κλπ) προκειμένου να ανατραπούν οι προσφάτως ψηφισθέντες ρυθμίσεις περί εφεδρείας δηλαδή απολύσεων.

Πείτε μου, εγώ έχω πρόβλημα ή όλοι αυτοί που νομοθετούν. Δηλαδή οι άνθρωποι που πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους δεν θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις θέσεις; Και όχι μόνο στο Δήμο Παλλήνης, δεν έχω τόσο στενούς ορίζοντες, σε όλους τους ΟΤΑ που έχουν πραγματική ανάγκη. Γιατί για να εγκριθούν αυτές οι θέσεις και μάλιστα αυτή την περίοδο, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από ανάγκη.

Τον Οκτώβριο του 2011, πέρυσι δηλαδή, είχα γράψει μεταξύ άλλων σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Νεολόγο «ίδρυση Υπουργείου Υπαλλήλων. Τώρα αν θα ονομάζεται έτσι, αν θα είναι Υπουργείο ή Διεύθυνση μικρή σημασία έχει για μένα. Σ’ αυτό το - όπως θέλετε πείτε το – θα ανήκουν όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι στενού ή ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, δηλαδή όλοι θα είναι Κρατικοί Υπάλληλοι. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εκεί που ο Δήμος Παλλήνης τις ανάγκες του που σήμερα τις καλύπτει με 8μηνες συμβάσεις, θα τις καλύψει από τη δεξαμενή, θα τις καλύψει από τους 40 κηπουρούς που έχει ο Δήμος Χ για πλατεία 500 τμ.»

Ξέρω ότι μπορεί να γίνομαι δυσάρεστος σε κάποιους που απ' όλη την Ελλάδα θα κάνουν αίτηση προσδοκώντας να πάρουν μία από αυτές τις θέσεις που ανακοίνωσε ο Δήμος. Έχω επιλέξει όμως να μην επιδιώκω να είμαι ευχάριστος αλλά χρήσιμος. Και δεν υπάρχει χρησιμότερο σήμερα στη χώρα μας από την ανακάλυψη του ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ. Και το αυτονόητο για μένα είναι αυτό που περιγράφω παραπάνω.

Δυστυχώς όμως το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ για μια ακόμη φορά στη χώρα μας είναι ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.