Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ζούτσος στην ΠΕΔΑ: Να κλείσουν οι Δήμοι για μια εβδομάδα

Το κλείσιμο των Δήμων για μια εβδομάδα πρότεινε ο Δήμαρχος Παλλήνης στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ που έγινε σήμερα 21/11 με θέμα «Επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις τελευταίες εξελίξεις (Κρατικός Προϋπολογισμός 2013-Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 κ.λ.π.)".

Η Γενική Συνέλευση τελικώς αποφάσισε το κλείσιμο των Δήμων την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου. Δείτε περισσότερα για τις αποφάσεις της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. 

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την τοποθέτηση του Δημάρχου Παλλήνης:

"Αγαπητοί συνάδελφοι

Με την ψήφιση του νέου μεσοπρόθεσμου η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια καθολική και συστηματική επίθεση με σκοπό την απαξίωση του θεσμού που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Η επίθεση αυτή στρέφεται κατά των αιρετών, δυσχεραίνοντας την δουλειά και την αξιοπρεπή λειτουργία τους, κατά των εργαζόμενων καταρρακώνοντας τους μισθούς τους, απολύοντας εργαζομένους, θέτοντας σε επισφάλεια τις θέσεις αυτών που παραμένουν, κατά των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν το τελευταίο χαράκωμα του κοινωνικού κράτους λόγω της οικονομικής ασφυξίας των ΟΤΑ και τέλος κατά του ίδιο του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιχειρώντας να καταργήσουν την Συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της.

Η συστηματική δυσφήμιση της Τ.Α. η οποία καλλιεργείται και με την ανοχή ή και την συνενοχή των Μ.Μ.Ε. επιδιώκει να αναδείξει τους Δήμους ως κέντρα διαφθοράς και Αναξιοκρατίας ως συστατικούς παράγοντες του Δημόσιου Χρέους.

Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι δεν είναι οι Δήμοι που δημιουργούν το χρέος και γι΄αυτό οφείλουν να πάψουν να συκοφαντούν την Αυτοδιοίκηση.

Οι ενδεχόμενες όμως απολύσεις δημιουργούν μιαν εκρηκτική κατάσταση που διαλύει τις υπηρεσίες στους Δήμους. Η Κυβέρνηση μη έχοντας την πολιτική βούληση να παρέμβει και να αναδιαρθρώσει το "Βαθύ Κράτος" επιλέγει τον εύκολο στόχο που πάντα ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση οφείλουμε πρώτα από όλα στους δημότες αλλά και στους εργαζόμενους να μην καταθέσουμε τα όπλα. Να μην αποδεχτούμε στωϊκά την κατάλυση των συνταγματικών θεσμών, του δικαιώματος της εργασίας, την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Μέσα στη συνολική ηθική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, είμαστε ο μόνος θεσμός που εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους πολιτών γιατί αποτελούμε το στήριγμα των αδυνάμων και του κοινωνικού κράτους. Αυτό δεν μπορούν να το αναιρέσουν οι μεθοδευμένες κινήσεις αμαύρωσης των Αυτοδιοικητικών θεσμών στα ΜΜΕ και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Και δεν είναι μόνο οι απολύσεις. Σε λίγες μέρες δεν θα βγαίνουν οι μισθοδοσίες σε πολλούς Δήμους. Στο Δήμο μου δεν αγωνιούμε ακόμα για το εάν θα ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους και τους προμηθευτές. Η επιπλέον όμως μείωση της επιχορήγησης των ΚΑΠ θα μας οδηγήσει όλους νομοτελειακά σε αδυναμία πληρωμών κάποια στιγμή.

Και τότε από πού θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή την διαφορά;
  • Από τους κατοίκους του Δήμου μας, που ήδη αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του απέναντι στις Τράπεζες και στις ΔΕΚΟ, έχοντας οι περισσότεροι χάσει το μισό τους εισόδημα ενώ ταυτόχρονα διπλασιάστηκαν οι φόροι που πληρώνουν; 
  • Από τους χιλιάδες ανέργους συμπολίτες μας; 
  • Από τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που στρέφονται σε εμάς για βοήθεια; 
Κύριοι συνάδελφοι αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Οι πολίτες της χώρας πληρώνουν φόρους και είναι συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένο το ποσοστό που αναλογεί στην Τ.Α. για τις αρμοδιότητες που ασκεί και τις υπηρεσίες που παρέχει.

Οφείλουμε λοιπόν να σταθούμε ενωμένοι μαζί με τους εργαζόμενους και όλους τους πολίτες και να διεκδικήσουμε λοιπόν όλα αυτά που δικαιούμαστε.

ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
  1. Να καταγγείλουμε με κάθε τρόπο την Κυβέρνηση για τη μεθοδευμένη και στοχευμένη υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης που οδηγεί στην τελική κατάργησή της. 
  2. Να απαιτήσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις την κατάργηση όλων των διατάξεων για μείωση πόρων , μείωση ή απόλυση προσωπικού, καθιέρωση ελέγχου σκοπιμότητας στις αποφάσεις των Δήμων, επιβολή Επιτροπείας κλπ, οι οποίες ευθέως καταργούν την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση Υπηρεσιών, στην κατάργηση των κοινωνικών δομών (παιδικοί σταθμοί, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φροντιστήρια, κοινωνικά φαρμακεία, δημοτικά ιατρεία κλπ) και μεταθέτουν όλα τα βάρη στους δημότες, οι οποίοι σήμερα δοκιμάζονται σκληρά από την τραγική μείωση των εισοδημάτων τους. 
Η αμυντική λογική της σωστής διαχείρισης της κατάστασης εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι έχει σαν αποτέλεσμα να μη μας υπολογίζουν και να οδηγούμαστε κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στην κατάργηση της αυτοδιοίκησης.

Γι΄ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά.

ΟΧΙ με παραιτήσεις.

Αυτές μόνο στο λαό μπορούμε να τις κάνουμε και όχι σε κάποιον Υπουργό.

Μπορούμε όμως και προτείνω να προβούμε σε ενέργειες
  1. Να κλείσουμε κατ΄ αρχήν όλοι τους Δήμους για μια εβδομάδα 
  2. Να κατασκηνώσουμε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών παραδίδοντας πραγματικά τα κλειδιά των Δήμων στον Υπουργό και 
  3. Στους κλειστούς μας Δήμους, να ενημερώνουμε τους Δημότες ότι θα εξυπηρετούνται πλέον από τον Υπουργό, για κάθε τους ανάγκη. 
Αγαπητοί συνάδελφοι:

Μπορούμε και πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί για να αγωνιστούμε ενάντια σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται και θέλει να καταργήσει τον πυλώνα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που λέγεται ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ".