Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης: Ψήφισμα σχετικά με το μεσοπρόθεσμο 2013-2016

Κατά την διάρκεια της Έκτακτης Συνεδρίασης την Παρασκευή 16/11/2012 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

1. ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την Κυβέρνηση για τη μεθοδευμένη και στοχευμένη υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης που οδηγεί στην τελική κατάργησή της.
2. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την κατάργηση όλων των διατάξεων για μείωση πόρων , μείωση ή απόλυση προσωπικού, απαγόρευση προσλήψεων, καθιέρωση ελέγχου σκοπιμότητας στις αποφάσεις των Δήμων, επιβολή Επιτροπείας κλπ, οι οποίες ευθέως καταργούν την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση Υπηρεσιών, στην κατάργηση των κοινωνικών δομών (παιδικοί σταθμοί, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φροντιστήρια, κοινωνικά φαρμακεία, δημοτικά ιατρεία κλπ) και μεταθέτουν όλα τα βάρη στους δημότες, οι οποίοι σήμερα δοκιμάζονται σκληρά από την τραγική μείωση των εισοδημάτων τους.

3. ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ την απόλυτη αντίθεσή μας σε κάθε απόπειρα μείωσης του προσωπικού, που αποδυναμώνει τη λειτουργία του δήμου και μειώνει τη δυνατότητα του να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες στους δημότες. Ειδικότερα αναφέρομαι στο μέτρο της διαθεσιμότητας των απασχολούμενων, με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ, δημοτικών υπαλλήλων, που αποτελεί συγκεκαλυμμένη μορφή απόλυσης και να ισχύσει μόνο ο προβλεπόμενος και μόνος αποδεκτός θεσμός των μετατάξεων μεταξύ των ΟΤΑ για τη στελέχωση των υπηρεσιών τους.
4. ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ με την αποστολή στοιχείων εργαζομένων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο του προγράμματος «κινητικότητας υπαλλήλων» και δηλώνουμε ότι στηρίζουμε πολιτικά και νομικά τον αγώνα των εργαζομένων.
5. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την πλήρη συμμετοχή του Δήμου μας ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις των οργάνων της αυτοδιοίκησης (ΠΕΔΑ, ΚΕΔΕ, οργάνωση Τοπικών Δήμων κλπ).
6. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι η κυβέρνηση οφείλει να έρθει σε διάλογο με την ΚΕΔΕ, ώστε να πράξει από μόνη της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση , την ανακατανομή του προσωπικού της, όπου αυτό είναι αναγκαίο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία μετάταξης.
7. Οι εργαζόμενοι να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης, για ένα Δήμο ΑΝΟΙΧΤΟ στους δημότες και ΣΥΝΕΠΗ στις υποχρεώσεις του, τόσο προς τους ίδιους, όσο και προς την κοινωνία, την οποία την θέλουμε σύμμαχο και συμπαραστάτη μας.

Δείτε στο video ή διαβάστε παρακάτω την εισήγηση του ΔημάρχουΑγαπητοί εργαζόμενοι, συνάδελφοι

Με την ψήφιση του νέου μεσοπρόθεσμου η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια καθολική και συστηματική επίθεση με σκοπό την απαξίωση του θεσμού που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Η επίθεση αυτή στρέφεται κατά των αιρετών, δυσχεραίνοντας την δουλειά και την αξιοπρεπή λειτουργία τους, κατά των εργαζόμενων καταρρακώνοντας τους μισθούς τους, απολύοντας εργαζομένους, θέτοντας σε επισφάλεια τις θέσεις αυτών που παραμένουν, κατά των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν το τελευταίο χαράκωμα του κοινωνικού κράτους λόγω της οικονομικής

ασφυξίας των ΟΤΑ και τέλος κατά του ίδιο του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιχειρώντας να καταργήσουν την Συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της.

Η συστηματική δυσφήμιση της Τ.Α. η οποία καλλιεργείται και με την ανοχή ή και την συνενοχή των Μ.Μ.Ε. επιδιώκει να αναδείξει τους Δήμους ως κέντρα διαφθοράς και Αναξιοκρατίας ως συστατικούς παράγοντες του Δημόσιου Χρέους. Τίποτε δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Οι ΟΤΑ είναι από τους πιο αυστηρά ελεγχόμενους φορείς Κυβέρνησης με πάνω από 12 εποπτικούς μηχανισμούς να ασκούν έλεγχο σε κάθε τους πράξη.

Το συνολικό χρέος των Δήμων ανέρχεται σε 2,6 δις € εκ’ των οποίων 1,7 δις € είναι δανειακές υποχρεώσεις και 0,835 δις € είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το χρέος αυτό αναλογεί στο 0,8% του συνολικού δημόσιου χρέους. Αντιστοιχεί στο μικρότερο ποσοστιαία χρέος σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι οι Δήμοι δεν είναι αυτοί που δημιούργησαν το χρέος. Ας πάψουν πλέον να συκοφαντούν την Αυτοδιοίκηση.

Να σημειωθεί δε, ότι ακόμη και με τους υπολογισμούς της Κυβέρνησης που σαφώς υπολείπονται της πραγματικότητας, η Κυβέρνηση οφείλει στους ΟΤΑ 1,7 δις € από παρανόμως παρακρατηθέντες πόρους και φέτος παρακρατά άλλο 1,7 δις.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση που κλήθηκε από την 1-1-2011 να εφαρμόσει το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», στο μέσο της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δεν αντιμετώπισε μόνο τις τεράστιες περικοπές των πόρων για τη λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά και την τραγική μείωση προσωπικού εξαιτίας της συνταξιοδότησης πολύ μεγάλου αριθμού τακτικών υπαλλήλων χωρίς αντικατάστασή τους και πάνω από το 60% υπαλλήλων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι στους Δήμους είναι αυστηρά απαραίτητοι.

Αρμοδιότητες πολύ σημαντικές ασκούνται εκ των ενόντων ή δεν ασκούνται καν από πολλούς Δήμους αλλά από τις πρωτεύουσες των νομών στις οποίες μετετάγει περιορισμένος αριθμός υπαλλήλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενώ μεγάλος αριθμός νησιωτικών και μικρών ορεινών Δήμων στηρίζονται αποκλειστικά στο πολιτικό προσωπικό τους αφού κάποιοι δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο! Και όλα τα παραπάνω τη στιγμή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την αποκλειστική ευθύνη και προσπαθεί να κρατήσει όρθιο το κοινωνικό κράτος μέσα από τις δομές και τις δράσεις της καθώς και για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της καθημερινότητας του πολίτη.

Σαν να μην έφταναν αυτές οι αξεπέραστες δυσκολίες και ενώ από 1-1-2013 περισσότερες από 200 νέες αρμοδιότητες που αγκαλιάζουν όλο το παραγωγικό φάσμα και τη λειτουργία του κράτους περιέρχονται στους Δήμους, το ίδιο χρονικό διάστημα βρίσκει εφαρμογή το καθεστώς της Διαθεσιμότητας, όπως προβλέπεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο.

Οι ενδεχόμενες όμως απολύσεις δημιουργούν μιαν εκρηκτική κατάσταση που διαλύει τις υπηρεσίες στους Δήμους, αποδιαρθρώνει τους οργανισμούς τους, και ιδιαίτερα κρίσιμων διοικητικών υπηρεσιών κοινωνικοπρονοιακών δομών και υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα, που κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει. Αντίθετα η αξιολόγηση του προσωπικού με προκαθορισμένα κριτήρια και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη σοβαρών ελλείψεων προσωπικού των ΟΤΑ και δεν μας βρίσκει αντίθετους.

Η επίθεση αυτή λοιπόν εξηγείται μόνο από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση μη έχοντας την πολιτική βούληση να παρέμβει και να αναδιαρθρώσει το ``Βαθύ Κράτος’’ επιλέγει τον εύκολο στόχο που πάντα ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση οφείλουμε πρώτα από όλα στους δημότες αλλά και στους εργαζόμενους του Δήμου να μην καταθέσουμε τα όπλα. Να μην αποδεχτούμε στωϊκά την κατάλυση των συνταγματικών θεσμών, του δικαιώματος της εργασίας, την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Μέσα στη συνολική ηθική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, είμαστε ο θεσμός που εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους πολιτών, αποτελούμε το στήριγμα των αδυνάμων και του κοινωνικού κράτους. Αυτό το ζούμε καθημερινά, άσχετα με μεθοδευμένες κινήσεις αμαύρωσης των Αυτοδιοικητικών θεσμών στα ΜΜΕ και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Έχουμε λοιπόν η σημερινή γενιά αιρετών στους ώμους μας τη μεγάλη ευθύνη να υπερασπιστούμε τους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς, τα συμφέροντα των κατοίκων, το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης.

Δεν είναι μόνο οι απολύσεις ο άμεσος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε. Πάλι σε λίγες μέρες δεν θα βγαίνουν οι μισθοδοσίες σε πολλούς Δήμους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ ήδη 71 από τους 325 ΟΤΑ αδυνατούν να καλύψουν την μισθοδοσία του προσωπικού τους. Αγωνιούμε όλοι αν θα έχουμε πετρέλαιο για τα σχολεία και τους σταθμούς, αν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα στοιχειώδη προγράμματα κοινωνικής στήριξης απόρων οικογενειών τα Χριστούγεννα και τον χειμώνα που έρχεται.

Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα η πιθανή αναδιάταξη εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, το να μετακινηθούν δηλαδή κάποιοι υπάλληλοι από τον ένα Δήμο σε έναν άλλο όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Η κυβέρνηση επιχειρεί να συνδέσει τα δυο ζητήματα, αλλά δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα.

Αν είναι να μετακινηθεί ένας εργαζόμενος η προβλεπόμενη διαδικασία υπάρχει και λέγεται μετάταξη, όχι διαθεσιμότητα. Και μάλιστα, με βάση το Μνημόνιο 3 οι μετατάξεις μπορούν να γίνονται πια υποχρεωτικά. Άρα τι χρειάζεται η διαθεσιμότητα για μια μετακίνηση;

Σ’ αυτό το σημείο οφείλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στο Δήμο ΠΑΛΛΗΝΗΣ σε σχέση με τις επιπτώσεις του μεσοπρόθεσμου.

Ο Δήμος μας απασχολεί στις κρίσιμες ειδικότητες συνολικά 6 άτομα με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Ως εκ τούτου δεν εμπίπτουμε στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου και ουδείς πρόκειται να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Το γεγονός αυτό μας ευχαριστεί αλλά δεν μας καθησυχάζει. Είναι σαφές για εμάς ότι επιχειρείται να ανοίξει η κερκόπορτα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Σήμερα η διαθεσιμότητα των ΙΔΑΧ, αύριο η κατάργηση οργανικών θέσεων και την επόμενη η ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας, των Παιδικών Σταθμών, της Κοινωνικής Πολιτικής και ποίος ξέρει τι άλλο θα ακολουθήσει.

Στο Δήμο μας δεν αγωνιούμε κάθε μέρα για να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους και τους προμηθευτές, η επιπλέον όμως μείωση της επιχορήγησης των ΚΑΠ μπορεί να οδηγήσει νομοτελειακά σε αδυναμία πληρωμών κάποια στιγμή.

Αναλογιζόμαστε λοιπόν τι σημαίνει αυτό για τα προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής που εφαρμόζει ο Δήμος; Τι σημαίνει αυτό για τους εκατοντάδες συνδημότες μας που εξαρτάται η αξιοπρεπής διαβίωση και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και η επιβίωση τους από την λειτουργία αυτών των προγραμμάτων.

Τι σημαίνει αδυναμία πληρωμών των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Δήμου;

Από πού θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή την διαφορά ; Από τους κατοίκους του Δήμου μας, που ήδη αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του απέναντι στις Τράπεζες και στις ΔΕΚΟ; Έχοντας οι περισσότεροι χάσει το μισό τους εισόδημα ενώ ταυτόχρονα διπλασιάστηκαν οι φόροι που πληρώνουν;

Από τους χιλιάδες ανέργους συμπολίτες μας; Από τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που στρέφονται σε εμάς για βοήθεια;

ΟΧΙ, Κύριοι συνάδελφοι. Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Οι πολίτες αυτής της πόλης και αυτής της χώρας πληρώνουν φόρους και είναι συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένο το ποσοστό αυτών των φόρων που αναλογούν στην Τ.Α. για τις αρμοδιότητες που ασκεί και τις υπηρεσίες που παρέχει.

Οφείλουμε λοιπόν να σταθούμε ενωμένοι μαζί με τους εργαζόμενους και όλους τους κατοίκους αυτού του Δήμου απέναντι στην καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου της Τ.Α, απέναντι στην άκριτη και παράλογη λεηλάτηση των οικονομικών της πόρων και την απαξίωση και εξαθλίωση των ανθρώπινων πόρων της, απέναντι στην κατάλυση της Δημοκρατίας και του Κοινωνικού Κράτους.

Να διεκδικήσουμε λοιπόν όλα αυτά που δικαιούμαστε, με το θέμα της υπεράσπισης όλων των θέσεων εργασίας σε κεντρική θέση, όλοι μαζί, το σύνολο των Δήμων, των εργαζόμενων και των κατοίκων που στηρίζονται στους Δήμους για την καθημερινή εξυπηρέτηση τους. Ελπίζω ότι παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και την προσωπική πίεση που γνωρίζω ότι όλοι υφιστάμεθα, θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και θα τιμήσουμε την μεγάλη ευθύνη που έχουμε αναλάβει με την εκλογή μας προς τους συμπολίτες μας και προς τους εργαζόμενους του Δήμου μας.

Από αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς. Αιρετοί, εργαζόμενοι και κάτοικοι της πόλης πρέπει να σταθούμε στο ίδιο μετερίζι σταθερά και ανυποχώρητοι.

Ας παρακάμψουμε για λίγο τα προσωπικά μας συμφέροντα και ας κατανοήσουμε ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι για το σήμερα και για κάποιους, αλλά για το αύριο και για όλους μας.