Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Απάντηση της ΚΕΔΕ σε δηλώσεις του υπουργού Υγείας Α.Λοβέρδου για ευθύνη των δήμων στην απόδοση προνοιακών επιδομάτων

Με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι δήθεν ευθύνονται οι δημοτικές αρχές της χώρας για την απόδοση προνοιακών επιδομάτων σε άτομα που δεν τα δικαιούνταν, η ΚΕΔΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η ΚΕΔΕ για την αποκατάσταση της αλήθειας και προκειμένου να ενημερωθεί και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα τονίζει ότι:
  • Πρώτον, οι δήμοι δεν συμμετείχαν, ούτε και συμμετέχουν σε καμία αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης και ένταξης ατόμων στο καθεστώς των προνοιακών επιδομάτων. 
  • Δεύτερον, η αρμοδιότητα που ανέλαβαν οι δήμοι από την 1η Ιανουαρίου 2012, με βάση τις προβλέψεις του Καλλικράτη, εξαντλείται στην καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους με βάση τους πίνακες που οι αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης στέλνουν στους δήμους. 
  • Τρίτον, οι δήμοι από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου 2012, συμμετείχαν στη διαδικασία ηλεκτρονικής απογραφής των δικαιούχων είτε μέσω ΚΕΠ, είτε μέσω των Διευθύνσεων Πρόνοιας, παρέχοντας στον απογραφόμενο τον αριθμό απογραφής του. 
Τέλος, να υπογραμμιστεί ότι εκτός από το μέγα ζητούμενο, που είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ηθικής τάξης στο θέμα των προνοιακών επιδομάτων, οι δήμοι έχουν έναν πρόσθετο λόγο ώστε αυτά να αποδίδονται αυστηρά στους πραγματικά δικαιούχους.

Και ο πρόσθετος λόγος είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 η χρηματοδότηση των προνοιακών επιδομάτων επιβαρύνει αποκλειστικά τους κατά πολύ μειωμένους αυτοτελείς πόρους των δήμων, που προορίζονται πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των πολιτών.