Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Από το Δήμο Παλλήνης ξεκινά η διεκδίκηση του δικαιώματος της ευδαιμονίας!

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Ευτυχίας που θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στις 20 Μαρτίου, ο Δήμος Παλλήνης σας προσκαλεί σε Συνέντευξη Τύπου στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα (Κλειτάρχου & Αριστείδου, Γέρακας), την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 στις 18:00, για την έναρξη της πανευρωπαϊκής εκστρατείας διεκδίκησης του ανθρώπινου δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη «Διακήρυξη της Παλλήνης».

Το δικαίωμα της ευτυχίας δεν περιλαμβάνεται στον Χάρτη των Δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επειδή οι ευρωπαϊκές πολιτικές στοχεύουν στην ευημερία των οικονομικών μεγεθών, αγνοώντας τη δυστυχία των ανθρώπων.

Η «Διακήρυξη του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ή «Διακήρυξη της Παλλήνης», τεκμηριώθηκε φιλοσοφικά στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, που διοργανώνεται την τελευταία πενταετία υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης.

Το κείμενο της «Διακήρυξης της Παλλήνης» έχουν προσυπογράψει 114 άτομα και έχει υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης.

Να σημειωθεί ότι στη Συνέντευξη Τύπου θα γίνει η πρώτη παρουσίαση ειδικής ιστοσελίδας με τη Διακήρυξη σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, ώστε να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο με απώτερο στόχο τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενημερωτικά στοιχεία:

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας, θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στις 28 Ιουνίου του 2012, και γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Μαρτίου του 2013, αναγνωρίζοντας ότι η ευδαιμονία είναι βασικός σκοπός και δικαίωμα του ανθρώπου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, την τελευταία τετραετία η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση δυστυχίας παγκοσμίως, μετά την Αίγυπτο. Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Ελλήνων δηλώνουν σήμερα ότι βιώνουν καταστάσεις δυστυχίας, ενώ αντίστοιχα ποσοστά υπάρχουν και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.

Ο τόπος και ο χρόνος που διοργανώνεται το Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας για πέντε συναπτά έτη, δεν είναι τυχαίος. Το ιστορικό 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2011 στον Γέρακα του Δήμου Παλλήνης Αττικής με πρωτοβουλία των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και την αμέριστη στήριξη του Δήμου Γέρακα (κατόπιν Δημοτική Ενότητα Γέρακα του Δήμου Παλλήνης), προς τιμή του Επίκουρου, ο οποίος κατάγονταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, σύμφωνα με τον βιογράφο Διογένη Λαέρτιο και ο οποίος σήμερα ταυτίζεται με το βόρειο τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Γέρακα του Δήμου Παλλήνης όπου υπάρχει και η ομώνυμη συνοικία Γαργηττός.