Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Διασχολικό πολιτιστικό πρόγραμμα «Κάστρα στην Ελλάδα και τη Γαλλία»

Την φετινή σχολική χρονιά, τρία σχολεία του Δήμου Παλλήνης, το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα , το 3ο Γυμνάσιο Γέρακα και το Γυμνάσιο Ανθούσας πραγματοποίησαν ένα διασχολικό πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Κάστρα στην Ελλάδα και τη Γαλλία». Την ευθύνη είχαν οι καθηγήτριες Γαλλικής Φιλολογίας η κ. Βάσια Γερμανού, η κ. Άννα Σακκογιάννη και η κ. Χρυσούλα Μούσιου.

Ένα δύσκολο, στο συντονισμό του, πρόγραμμα που χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια από μέρους και των καθηγητριών και των μαθητών για να υλοποιηθεί.

Τα παιδιά, στην διάρκεια της χρονιάς, παρακολούθησαν μία θεατρική παράσταση με θέμα τα κάστρα, στο θέατρο «Εν Αθήναις» και τον Απρίλιο πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γαλλία όπου επισκέφτηκαν τα θαυμαστά και μεγαλειώδη Κάστρα του Λίγηρα ποταμού (το Chambord και το Blois μαζί με την καστροπολιτεία του), το μουσείο του Λούβρου (που έχει θεμελιωθεί σε κάστρο), τον Πύργο του Άιφελ, την Μονμάρτρη με την υπέροχη εκκλησία της Σακρέ - Κερ και τους υπαίθριους ζωγράφους, το Καρτιέ Λατέν, την Σορβόννη.


Περπάτησαν στους δρόμους του Ιλ ντε λα Σιτέ (το νησάκι του Σηκουάνα ποταμού όπου βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων, την οποία και επισκέφθηκαν), θαύμασαν τους κήπους του Λουξεμβούργου, διασκέδασαν με την καρδιά τους στο χώρο της Ντίσνεϋλαντ, όπου είδαν μια διαφορετική πλευρά των κάστρων των παραμυθιών και απόλαυσαν μία μεγάλη κρουαζιέρα με τα bateaux- mouches , τα ποταμόπλοια του Σηκουάνα.

Οι εντυπώσεις των παιδιών ήταν καταπληκτικές, αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες από το σύνολο του ταξιδιού.

Στις 18 Ιουνίου , έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Παλλήνης, με την παρουσία του δημάρχου κ. Ζούτσου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μανιάτη και πολλών συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου .

Η ροή της εκδήλωσης ξεδίπλωσε το νήμα της εξέλιξης του ανθρώπου, σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντίληψης των κάστρων. Οπότε, ξεκίνησε με το παραμύθι της Ραπουνζέλ σε κουκλοθέατρο (αναφορά στην παιδική ηλικία), συνεχίστηκε με τις ανησυχίες και αμφισβητήσεις των εφήβων για τις διάφορες πλευρές των κάστρων, πλαισιωμένες με δρώμενα σε πνεύμα παιχνιδιού και συμβολισμών και κατέληξε με την ενήλικη ζωή του ανθρώπου, όπου προσωπικότητες από πολλούς χώρους , ανέλυσαν τις συντεταγμένες του ενδιαφέροντος για τα κάστρα.

Οι ομιλητές ήταν οι εξής:

1. Κα Κατερίνα Πολυμέρου – Καμηλάκη , Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
2. Κα Έφη Καρποδίνη – Δημητριάδη , Διδάκτωρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας
3. Κα Ξένη Πετρίτου – Τριανταφύλλου , Ζωγράφος - Συγγραφέας
4. Πατήρ Σπυρίδων Ράπτης , Πρωτοπρεσβύτερος Ι.Ν Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βριλησσίων
5. Κα Αγγελική Λαμπροπούλου , Αρχιτέκτων - Μηχανικός
6. Κα Έφη Νεστορίδη , Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύντρια Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ
7. Κα Εμ. Μπουαγιόν , Ακόλουθος συνεργασίας για τα Γαλλικά & αρμόδια για θέματα νεολαίας της Γαλλικής Πρεσβείας



Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συναυλία του Γεράσιμου Ανδρεάτου , με τραγούδια που ταίριαξαν απόλυτα αρμονικά με το κλίμα της βραδιάς.

Τα παιδιά , και από τα τρία σχολεία, απόλαυσαν την συμμετοχή τους και ως προς την εμφάνισή τους στην εκδήλωση , αλλά και ως προς την γνωριμία και συνεργασία μεταξύ τους. Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν την παρουσία τους στην εκδήλωση είναι άξια συγχαρητηρίων. Από την άλλη, η δροσιά και η φρεσκάδα τους μεταδόθηκαν σε όλο τον χώρο.

Οι ομιλητές , όλοι ένας προς έναν, εξαιρετικοί στην παρουσία και την παρουσίασή τους. Ο καθένας τους, έδωσε μια υπέροχη πινελιά, σε έναν πλούσια πολύχρωμο «πίνακα ζωγραφικής» του πιο ωραίου Κάστρου.

Η εξαιρετική συναυλία , και ιδιαιτέρως η πάντα επιτυχημένη εμφάνιση του Γεράσιμου Ανδρεάτου, άφησε στίχους και νότες να πλανώνται στον αέρα και να τυλίγουν μελωδικά τον κάθε ένα καλεσμένο.

Στον χώρο υποδοχής, υπήρχε έκθεση υπέροχης ζωγραφικής της κυρίας Ξ. Πετρίτου – Τριανταφύλλου, με θέμα τα κάστρα της Ελλάδας. Επίσης, στον χώρο της εισόδου, υπήρχε έκθεση του κ. Καλατζή με σκηνές κουκλοθέατρου , κούκλες καθώς και θέατρο σκιών. Εξάλλου, στον εξωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου μοιράστηκε ψήφισμα για το νερό , ως δημόσιο αγαθό από την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Κωνσταντινίδου και μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Ανθούσας.

Θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο κ. Ζούτσο, τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Λιακόπουλο, σε όλους τους γονείς που μέσω των Συλλόγων Γονέων, βοήθησαν σε όλη τη σχολική χρονιά, καθώς επίσης τους φορείς και ιδιώτες που συνεισέφεραν με τις χορηγίες τους στην υλοποίηση του προγράμματος.

Ειδικές ευχαριστίες στους καθηγητές, κ. Θοδωρή Ρήγα για τη μουσική διδασκαλία του και τον κ. Σπύρο Ευαγγελάτο για την επιμέλεια των σκηνικών.

Τέλος, ευχαριστούμε τους τρεις Διευθυντές των Γυμνασίων, τον κ. Π. Δημαρά, τον κ. Π. Κοσμίδη και την κ. Χ. Αναστασίου, για την υποστήριξη του εγχειρήματος της διασχολικής συνεργασίας.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες Γαλλικής Φιλολογίας
Βάσια Γερμανού, Άννα Σακκογιάννη, Χρυσούλα Μούσιου