Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Οδηγός υποψήφιων υποψήφιων... χρήσιμος για όλους

Μακριά ή κοντά, ανάλογα πως το βλέπει κανείς, σε επτά μήνες, την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, μαζί με τις Ευρωεκλογές, θα γίνει ο πρώτος γύρος των Δημοτικών Εκλογών (όπου χρειαστεί δεύτερος γύρος θα είναι την Κυριακή 2 Ιουνίου).

Ήδη οι συζητήσεις, τόσο Πανελλαδικά όσο και στην Πόλη μας έχουν αρχίσει να πυκνώνουν, ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους νέοι συνδυασμοί. Δεν πρόκειται να σχολιάσω τους νέους αυτούς συνδυασμούς. Δεν είναι η ώρα. Άλλωστε, έχω πολλές αμφιβολίες αν όλοι αυτοί οι επίδοξοι σωτήρες θα φτάσουν μέχρι τις κάλπες όπως εμφανίζονται σήμερα. Το μόνο που εύχομαι στην παρούσα φάση είναι να έχουμε μια πολιτισμένη αντιπαράθεση, επιτρέψτε μου όμως να έχω αμφιβολίες και γι’ αυτό. Μακάρι να διαψευσθώ.

Οι επερχόμενες δημοτικές θα γίνουν με «απλή αναλογική», το σύστημα που προβλέπεται στην πρόσφατη μεταρρύθμιση του Νόμου με την επωνυμία «Κλεισθένης Ι». Πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής εδρών, που ενέχει όμως τον κίνδυνο αδυναμίας λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της επόμενης θητείας, αφού όποιος συνδυασμός κερδίσει σε 2η Κυριακή θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον άλλο συνδυασμό για να έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Καταλαβαίνετε, επειδή η κοινωνία μας δεν είναι αγγελικά πλασμένη, ότι η συμπόρευση μεταξύ συνδυασμών που ίσως και να έχουν άσχετα προγράμματα, δημιουργεί πλαίσιο συναλλαγών. Με απλά λόγια… «ένας Αντιδήμαρχος από μας και θα σε στηρίξουμε» ή ανάποδα «στηρίξτε με και θα είναι ένας Αντιδήμαρχος από σας». Το γράφω τόσο χοντρά για να καταλάβουν οι πάντες, ότι ίσως να υπάρχουν και τέτοια κίνητρα πίσω από πιθανούς συνδυασμούς που θα εμφανιστούν, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί όχι μόνο απέναντι στους συνδυασμούς που θα σας ζητήσουν ψήφο, αλλά και απέναντι σε συνδυασμούς που θα σας ζητήσουν να είστε υποψήφιοι. Άλλωστε όλοι γνωριζόμαστε και όλοι έχουμε την πορεία μας. Εύκολα μπορείτε να διακρίνετε τους αγωνιούντες για μισθό…

Εκτός από το εκλογικό σύστημα αλλάζουν και μερικά ακόμη που καλό είναι να τα ξέρετε όλοι.
1) Το minimum των υποψηφίων είναι ο αριθμός των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας δηλαδή 1 για την Ανθούσα, 18 για τον Γέρακα και 14 για την Παλλήνη.
Το maximum των υποψηφίων μπορεί να προσαυξηθεί έως 30% των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, δηλαδή 2 για την Ανθούσα, 24 για τον Γέρακα και 19 για την Παλλήνη.
Τα ψηφοδέλτια δηλαδή για το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχουν από 33 έως 45 υποψηφίους.
2) Στο σύνολο των υποψηφίων απαιτείται το 40% να είναι διαφορετικού φύλλου. Δηλαδή ένα πλήρες ψηφοδέλτιο των 45 υποψηφίων πρέπει να έχει 18 άντρες τουλάχιστον. Δεν επιτρέπεται ψηφοδέλτιο πχ 40 γυναικών και 5 ανδρών. Το ίδιο ισχύει και ανάποδα (η διάταξη το ανάποδα προσπαθεί να αποκλείσει).

Υπάρχουν πολλές ακόμα αλλαγές που αφορούν όμως το μετά, την επόμενη Δημοτική περίοδο, που θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Με βάση τα αποτελέσματα της 1ης Κυριακής των προηγούμενων δημοτικών εκλογών η κατανομή των εδρών με το νέο εκλογικό σύστημα θα ήταν η παρακάτω:


Σημ1: Το εκλογικό μέτρο (με βάση πάντα τα αποτελέσματα της 1ης Κυριακής των προηγούμενων Δημοτικών Εκλογών) είναι το 650 (δηλαδή για κάθε 650 ψήφους μία έδρα). Έδρα δυνητικά μπορεί να λάβει και συνδυασμός με λίγες λιγότερες από 650 ψήφους, ανάλογα με τα αδιάθετα υπόλοιπα της 1ης κατανομής των υπολοίπων. Αδιάφορο το μέτρο για τους πολλούς αλλά το γράφω για να αρχίσουν να δουλεύουν τα κομπιουτεράκια (μερικοί είναι καλύτερο να ασχολούνται με τα κομπιουτεράκια παρά να ανοίγουν το στόμα τους). Το μέτρο αγαπητοί υποψήφιοι υποψήφιοι αυξάνεται κατά 30 για κάθε 1.000 έγκυρα παραπάνω.
Σημ2: Και οι τέσσερεις επικεφαλής που δεν έγιναν Δήμαρχοι, θα έπαιρναν την έδρα τους από την Παλλήνη.

Αλλαγές υπάρχουν και στα Τοπικά Συμβούλια, με σημαντικότερη αυτή της διαφορετικής κάλπης, δηλαδή την αποσύνδεση του συνδυασμού για το Τοπικό από αυτόν για τον Δήμο. Τα ψηφοδέλτια των Τοπικών Συμβουλίων θα έχουν τον δικό τους επικεφαλής και ο Πρόεδρος του Τοπικού θα εκλέγεται για όλη τη θητεία από το σύνολο των μελών.

Δεν θα αναφερθώ άλλο στα Τοπικά Συμβούλια. Σας παραπέμπω στην εξαιρετική ανάλυση του Τοπικού Συμβούλου Γέρακα, Ευάγγελου Κομνηνάκη, στους παρακάτω συνδέσμους:
Αυτά για την ώρα. Αφορούν κυρίως υποψήφιους υποψήφιους, αλλά και όλους τους δημότες γιατί όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα εμπλακούν στις Δημοτικές Εκλογές και καλό είναι να ξέρουν. 

Και όσοι θέλετε παραπάνω στοιχεία για τις προηγούμενες Δημοτικές, ώστε να βγάλετε συμπεράσματα, για να μην ψάχνετε ιδού παρακάτω τα πάντα: 
Τέλος ποτέ μια Δημοτική Περίοδος δεν καταλήγει όπως ξεκίνησε σε επίπεδο προσώπων/συνδυασμών. Ευτυχώς στην τρέχουσα αν και μεγάλη δεν είχαμε θάνατο - μακάρι να μην έχουμε ποτέ. Είχαμε όμως παραιτήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις. Με χρονολογική σειρά: