Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Την ανεξαρτητοποίησή της ανακοίνωσε η Ειρήνη Κουνενάκη

Την ανεξαρτητοποίησή της από το συνδυασμό ΑΝΘΟΥΣΑ, ΓΕΡΑΚΑΣ, ΠΑΛΛΗΝΗ - ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, του Δημάρχου Αθ. Ζούτσου, ανακοίνωσε η Δημοτική Σύμβουλος και μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχος, Κουνενάκη Ειρήνη, στη χθεσινή (23/01/2018) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης. 

Έτσι η παράταξη του Δημάρχου, μένει με 18 έδρες. Το σύνολο της Αντιπολίτευσης διαθέτει 13 έδρες και 2 πλέον είναι οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της ανεξαρτητοποίησης:

"Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Εκλέχτηκα Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ το 2010.

Η συμμετοχή μου στην παράταξη εμπνεύστηκε από ένα κοινό όραμα και έναν ενθουσιασμό για τον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο Παλλήνης, με την πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να άρουμε όλα εκείνα τα εμπόδια που κρατούσαν την πόλη μας πίσω πολλές δεκαετίες.

Από την πρώτη στιγμή εργάστηκα σκληρά σε ότι μου ανατέθηκε. Εργάσθηκα ανιδιοτελώς. Ακόμη και μετά την λήξη της θητείας μου ως αντιδήμαρχος, συνέχισα να διαχειρίζομαι τα θέματα που ο Δήμαρχος μου είχε αναθέσει.

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο για την ευκαιρία που μου έδωσε να δημιουργήσω. Ευχαριστώ επίσης όσους από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης στήριξαν την προσπάθεια άλλοτε με εποικοδομητική κριτική και άλλοτε με το έργο τους.

Όταν αναλάβαμε την Διοίκηση του νέου Καλλικρατικού Δήμου η κοινωνική πολιτική ήταν ανύπαρκτη. Έχοντας τις απαιτούμενες γνώσεις αλλά και την προσωπική φιλοσοφία, προχώρησα βήμα βήμα , με την στήριξη αρχικά ενός μικρού αριθμού εργαζομένων που πίστεψαν στο εγχείρημα, δημιουργώντας τις Κοινωνικές δομές που σήμερα υπάρχουν, ανταποκρινόμενη και στις ανάγκες των δημοτών μας την δύσκολη περίοδο που ξεκίνησε το 2011.Κοινωνικό παντοπωλείο, Φροντιστήριο, Ανταλλακτήριο, Φαρμακείο, Τράπεζα Χρόνου, Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης, Διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Το σημαντικότερο όμως, αυτές οι δομές είχαν ταυτότητα. Είχαν την ταυτότητα της αλληλεγγύης, της στήριξης των εθελοντών, της στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων. Είχαν την ταυτότητα της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας .Αυτές ήταν οι αξίες μου, αυτά τα πιστεύω μου, μ’ αυτά πορεύτηκα, με έγνοια για το κάθε επόμενο βήμα προκειμένου να υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διαμορφώνει αυτές τις συνθήκες, που θα σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, που θα ωφελούνται δημότες που πραγματικά το χουν ανάγκη, που θα υπάρχει συνέχεια και συνέπεια. Ήταν αυτή η ταυτότητα που καταξίωσε την κοινωνική πολιτική του Δήμου Παλλήνης στην συνείδηση των πολιτών. Δεν βολεύτηκα με έτοιμες συνταγές εταιρειών και υπεργολαβιών. Ήταν αυτή η εμπέδωση εμπιστοσύνης προς την κοινωνική πολιτική, που ενέπνευσε την συμμετοχή εθελοντών.

Σ αυτήν την διαδρομή της συμμετοχής μου, εκτός από το πεδίο που όριζα, πολλές φορές ένοιωσα να παραβιάζονται οι αρχές μου και ένοιωθα μόνη μου.

Όταν ένοιωθα ότι η επεξεργασία θεμάτων και προτεραιοτήτων δεν ήταν αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας .

Όταν ένοιωθα ότι δεν υπάρχει συμπαγής άποψη για θέματα μείζονος σημασίας π.χ. ζητήματα ύδρευσης, διαγραφές ύδρευσης κλπ,κλπ

Όταν συνειδητοποιούσα ότι δεν υπήρχε συναντίληψη και πολιτική συνοχή π.χ. αξιοκρατικές διαδικασίες η πελατειακές εξυπηρετήσεις. Τι από τα δύο επιλέγουμε;Κι όμως σε αρκετές περιπτώσεις συνυπήρξαν τα δυο άκρα ανάλογα με το ποιος είχε την ευθύνη της αρμοδιότητας .

Όταν συνειδητοποιούσα το έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών π.χ. στην στοχοθεσία υλοποίησης έργων, στην απουσία απολογισμού δημοτικού συμβουλίου, γνωμοδότησης της επιτροπής διαβούλευσης για τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό (είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους που δεν έχουμε τον ετήσιο απολογισμό του Δημοτικού Συμβουλίου)

Όταν βίωνα την πολιτική μου απαξίωση π.χ. πρόσφατα με θέματα του τομέα Ισότητας ,τα οποία δεν ήρθαν ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως και ποτέ δεν έλαβα απάντηση αν θα εισαχθούν.

Τα ξεπερνούσα όμως γιατί προείχε το κίνητρο ολοκλήρωσης μια διαδρομής..

Συνάδελφοι/σες

Τον τελευταίο καιρό ξεπέρασα τα όρια των προσωπικών μου ανοχών.

1.Το Δεκέμβριο συνειδητοποίησα ότι έγιναν δυο συνεδριάσεις του δημοτικού Συμβουλίου, με αποφάσεις αναρτημένες στην Διαύγεια. Έγιναν δια περιφοράς όπως ενημερώθηκα εκ των υστέρων. Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι δεν εστάλη πρόσκληση όπως προβλέπεται από τον κώδικα Δήμων και κοινοτήτων που θα τεκμηρίωνε τον έκτακτο χαρακτήρα. Δεν θα σταθώ στο δια περιφοράς που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και που όλοι συναινούμε για να προχωρήσουν τα έκτακτα θέματα .Θα σταθώ όμως στο γεγονός ότι χωρίς καμία ενημέρωση, προφορική η γραπτή, εμφανίζομαι ως παρούσα υπερψηφίζουσα τα θέματα και μάλιστα υπερψηφίζουσα απόφαση οικονομικού περιεχομένου.

2.Το πρόσφατο περιστατικό με τις εξετάσεις χοληστερίνης παραβιάζει άλλη μια κόκκινη γραμμή δική μου. Δεν μπορεί η κοινωνική πολιτική να δίνεται υπεργολαβία για την προβολή και προώθηση φαρμακευτικών εταιρειών. Με αυτούς τους άξονες πορεύτηκα αυτοδιοιηκητικά και σ αυτούς θα μείνω. Πίστευα ότι αυτοί οι άξονες ήταν και πολιτική επιλογή της παράταξης Μια πόλη για όλους.

Οι εύκολες λύσεις ,οι εύκολες πολιτικές που στοχεύουν στην εικόνα και όχι στο έργο έχουν παρέλθει γιατί η ίδια η κοινωνία τις απέβαλλε.

Μετά τα παραπάνω, η παραμονή μου στην «παράταξη μια πόλη για όλους» δεν έχει πλέον τα πολιτικά ερείσματα. Είναι θέμα πολιτικής αξιοπρέπειας και στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας.

Είναι πεποίθηση μου ότι όταν εκλέγεσαι με μια παράταξη θα πρέπει να παραδίδεις την έδρα όταν αποχωρείς. Αυτά, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει παράταξη με συμπαγείς πολιτικούς όρους και ενιαία πολιτική έκφραση. Στην δική μας περίπτωση αυτό δεν ισχύει.

Θα παραμείνω ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στους συλλογικούς φορείς και στην κοινωνία ως ενεργός πολίτης, στα μαζικά κινήματα".