Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Διασχολικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Στου μύθου τα φτερά»

Στα πλαίσια του κοινού σχολικού πολιτιστικού προγράμματος με θέμα μύθους, παραμύθια και μουσική, με τίτλο «Στου μύθου τα φτερά», τα 3 συνεργαζόμενα σχολεία, 1ο Γυμνάσιο Γέρακα, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο - Λύκειο Γέρακα και Ειδικό Γενικό Λύκειο Ιλίου, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Τουρκία, από τις 9 έως τις 13 Απριλίου 2014.

Στόχος, η αφήγηση σκηνών από το μεγαλειώδες έπος της Ιλιάδας, στον τόπο διεξαγωγής του Τρωικού πολέμου, στο Αρχαίο Θέατρο του Ιλίου. Ένα ονειρικό, ιστορικό αλλά και πολιτισμικό οδοιπορικό, που περιέλαβε, εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Τροίας, το Τσανάκαλε, μια τυπική επαρχιακή μεγαλούπολη στη νότια ακτή των Δαρδανελίων, που ενώνουν τη Θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα) με το Αιγαίο, και τέλος, τη βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. 

Μια συγκλονιστική εμπειρία, που πολλοί θα ζήλευαν. Όχι μόνο για τη μοναδική αίσθηση του να αφηγείσαι σαν ένας άλλος αρχαίος ραψωδός εικόνες από μάχες, από τη ζωή στα αντίπαλα στρατόπεδα, από μυθικούς ήρωες και θεϊκές μηχανορραφίες, αναβιώνοντας με μαγικό τρόπο τον Τρωικό Πόλεμο του Ομηρικού έπους, στην πόλη του Πριάμου, μια θαυμάσια βιωματική δράση που θα μείνει αξέχαστη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για έναν ακόμη λόγο: αυτό το ταξίδι χάρισε στους συμμετέχοντες την εμπειρία μιας ευτυχισμένης συνεργασίας, συνύπαρξης και συνδημιουργίας σε όλα τα επίπεδα, ένα πραγματικό μάθημα ζωής για μικρούς και μεγάλους. 

Στην Κωνσταντινούπολη, «ταξιδέψαμε» πίσω στον χρόνο επισκεπτόμενοι τον διαχρονικό θρύλο της Ορθοδοξίας, την «Αγία του Θεού Σοφία» και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή όπου προσκληθήκαμε σε σημαντική εκδήλωση. Περιηγηθήκαμε και σε άλλα σημαντικά αξιοθέατα (Υδραγωγείο Ιουστινιανού, Τοπ Καπί, Μπλέ Τζαμί κ.ά.).

Την Κυριακή των Βαΐων, παρακολουθήσαμε τη Θ. Λειτουργία στο Πατριαρχείο, όπου συνομιλήσαμε και με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στην επιτυχία της εκπαιδευτικής εκδρομής συνέβαλαν όλοι, τόσο οι μαθητές και των τριών σχολείων όσο και οι εκπαιδευτικοί που είχαν και τη συνολική ευθύνη της διοργάνωσης. Από τους Διευθυντές των τριών Σχολείων, συμμετείχε ο κ Π. Δημαράς από το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα.

Θερμές ευχαριστίες στον μεγάλο χορηγό μας, τον Εφοπλιστή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο που συνέβαλε άμεσα με εξαιρετική ευαισθησία και γενναιοδωρία στην πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής εκδρομής.

Ευχαριστούμε θερμά, επίσης, την εταιρία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. για την συμβολή της.

Υπεύθυνες του προγράμματος των 3 συνεργαζόμενων σχολείων :
· 1ο Γυμνάσιο Γέρακα, Κα Γερμανού Βάσια, Καθηγήτρια Γαλλικών
· Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Γέρακα, Κα Κρεμμύδη Φιλιππίνα, Καθηγήτρια Φιλόλογος - Μουσικός
· Ειδικό Γενικό Λύκειο Ιλίου, Κα Αναγνωστοπούλου Κρίνα, Καθηγήτρια Φιλόλογος.