Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ο Δήμαρχος Παλλήνης ανακοινώνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση αποχέτευσης στην Ψυττάλεια



Ανακοινώνω στο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και προς τους Δημότες του Δήμου μας, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ στην συνεδρίαση της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2012, με την 17511 ομόφωνη απόφασή του, υιοθέτησε την εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Νικολάου Μπάρδη σύμφωνα με την οποία:

Οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Παλλήνης καθώς και της περιοχής Φούρεζι του Δήμου Παιανίας, είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με νέα έργα αποχέτευσης και χρήση του Παρακηφίσου Συλλεκτήρα Ακαθάρτων προς το ΚΕΛ Ψυττάλειας της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και με προϋπολογισμό νέων έργων εκτιμώμενο στα 29 εκατομμύρια ευρώ, ούτως ώστε στο προγραμματισμένο ΚΕΛ Σπάτων-Ραφήνας να συμπεριληφθούν οι περιοχές των Ο.Τ.Α. Σπάτων-Αρτέμιδας και Πικερμίου-Ραφήνας.

Στην ίδια απόφαση της ΕΥΔΑΠ αναφέρονται ακόμη:
"Τα σχετικά τεχνικά δελτία για χρηματοδότηση θα υποβληθούν από τον Δήμο μας που θα είναι και ο ιδιοκτήτης του έργου το οποίο μετά την ολοκλήρωσή του θα παραδοθεί για χρήση, συντήρηση και εκμετάλλευση στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Τέλος το Δ.Σ. εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. κ. Θεμιστοκλή Λέκκα για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Επιχείρησης."

Αγαπητοί συνάδελφοι
Αγαπητοί Δημότες

Η απόφαση της ΕΥΔΑΠ σηματοδοτεί για τις δημοτικές ενότητες Ανθούσας, Παλλήνης και Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας.

Σήμερα, μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον του Δήμου μας, μέσω μιας άλλης προοπτικής.

Σήμερα, νιώθουμε την ικανοποίηση μιας σημαντικής κατάκτησης, της μεγαλύτερης από την εποχή που οι τοπικές κοινωνίες μας είχαν την διοικητική φυσιογνωμία της Κοινότητας.

Το περιεχόμενο αυτής της κατάκτησης ήταν το ζητούμενο επί 30 και πλέον χρόνια.Η έλλειψη δικτύου αποχέτευσης, ήταν μέχρι και σήμερα η «πληγή» που χαρακτήριζε τις πόλεις μας, που απειλούσε την υγεία όλων μας, που επιβάρυνε τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής μας, που συρρίκνωνε ως ένα βαθμό τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ήταν, τέλος, η «πληγή» που επιβράδυνε την εξέλιξη της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης.

Η υγεία, το περιβάλλον και ο πολιτισμός αγαπητοί συνάδελφοι είναι έννοιες αλληλένδετες και χωρίς την βασικότερη για την κοινωνία μας υποδομή, την αποχέτευση, δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα αν, πρώτα, δεν βρισκότανε οριστική και αποδεκτή λύση.

Η λύση αυτή, αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχει σήμερα
Λύση λυτρωτική, αποδεκτή, χωρίς τον κίνδυνο ανατροπής της από προσφυγές σε δικαιοδοτικά όργανα, λύση σε ένα ζήτημα που αφορά εμάς στο Δήμο Παλλήνης και δεν επιβαρύνει κανέναν άλλο απολύτως πέρα από τα διοικητικά μας όρια, λύση με αποτελέσματα σε ορατό χρόνο.

Νοιώθω μεγάλη ικανοποίηση γιατί στη δημοτική αρχή που υπηρετώ, επιφυλάχθηκε η δυνατότητα αλλά και η τιμή να δρομολογηθεί μία καινούργια αφετηρία

Νοιώθω τη χαρά γιατί αξιωθήκαμε να δικαιώσουμε τους πολίτες της Ανθούσας, της Παλλήνης και του Γέρακα, οι οποίοι, πριν περίπου ένα χρόνο, μας εμπιστεύθηκαν τη διοίκηση του ενιαίου Δήμου υιοθετώντας τη δημόσια δέσμευσή μας, ότι η αποχέτευση είναι η πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας και πως δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια, αν δεν υπάρξει οριστική και άμεση λύση.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, η απόφαση της ΕΥΔΑΠ για ένταξη του Δήμου μας στο ΚΕΛ Ψυττάλειας όπως αντιλαμβάνεστε δεν προέκυψε ως εκ θαύματος από το «πουθενά»! Δεν μας τη χαρίσανε. Αγωνιστήκαμε επίμονα, αθόρυβα, με υπευθυνότητα, χωρίς να προκαλέσουμε αντιδράσεις και παρενέργειες που ενδεχομένως θα δυσκόλευαν την προσπάθειά μας και ίσως μάλιστα να την ακύρωναν.

Διαπραγματευτήκαμε ξέροντας τι ζητάμε, παρουσιάσαμε μελέτες και τεχνικές εκθέσεις με τις οποίες ξέραμε ότι θα υποστήριζαν τη λογική των επιχειρημάτων μας και καταφέραμε να πείσουμε.

Πείσαμε, ότι εκεί που έφτασαν τα πράγματα με το ΚΕΛ Βορ. Μεσογείων στο Πλατύ Χωράφι, για το Δήμο Παλλήνης η μόνη εφικτή λύση ήταν το ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Πείσαμε ότι αυτή η επιλογή, διασφάλιζε άμεση λύση σε ορατό χρόνο και ακόμη, ότι ενισχύει ως ένα βαθμό και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ, δεδομένου ότι όσο παραμένει άλυτο το πρόβλημα τόσο η κοινωνία μας την συνδέει με την διατήρησή του.

Στις διαπραγματεύσεις μας, οφείλω να πω ότι στο τελικό στάδιο έπαιξε σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι είχαμε εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση με ποσόν κοντά στα 74 εκατ. ευρώ, για τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης.

Στο σημείο αυτό θέλω να σας κάνω γνωστό, ότι τα τρία υποέργα που αφορούν τη χρηματοδότηση κατασκευής των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων στις δημοτικές ενότητες Ανθούσας, Γέρακα και Παλλήνης έχουν κωδικούς χρηματοδότησης κατά συνέπεια, είναι εξασφαλισμένα και προγραμματισμένα να ξεκινήσουν σύντομα.

Και κυρίως ο χρόνος κατασκευής του εσωτερικού δικτύου δεν θα είναι προσθετικός στον χρόνο που θα απαιτηθεί για την κατασκευή του πρωτεύοντος δικτύου.

Με την οριστικοποίηση της σύνδεσης του Δήμου Παλλήνης με το ΚΕΛ Ψυττάλειας, με τα εσωτερικά δίκτυα των τριών δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας να έχουν εγκεκριμένη χρηματοδότηση που σημαίνει ότι ο δημότης δεν θα επιβαρυνθεί με το κόστος κατασκευής τους –μόνο σε άλλες δύο-τρεις περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα έχει συμβεί αυτό- αντιλαμβάνεστε αγαπητοί συνάδελφοι ότι το κεφάλαιο της αποχέτευσης βαδίζει προς την οριστική του λύση με την έναρξη μόλις του 2ου χρόνου θητείας της δημοτικής αρχής.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αναγνωρίζω στον καθένα από εσάς και κυρίως στους συναδέλφους που άσκησαν διοίκηση στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στον Γιάννη Παπαδογεωργάκη τον οποίο διαδέχθηκα στο Γέρακα, τις προσπάθειες που καταβάλλατε τα τελευταία 20 χρόνια για να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της αποχέτευσης.

Αναγνωρίζω τους αγώνες και τις όποιες κινητοποιήσεις έγιναν για την αποχέτευση,από τους συλλογικούς φορείς των τότε αυτόνομων Δήμων Γέρακα και Παλλήνης και της τότε Κοινότητας Ανθούσας, με αποκορύφωμα την μεγάλη συγκέντρωση των πολιτών που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου του 2006 στην κεντρική πλατεία Γέρακα, με πρωτοβουλία των συντονιστικών επιτροπών των οργανωμένων φορέων και με την συμπαράσταση των τότε Δημάρχων και Κοινοτάρχη.

Όλοι, εσείς, με την υποστήριξη εκατοντάδων πολιτών, κρατήσατε το στόχο της διεκδίκησης ψηλά.

Δυστυχώς, δεν προέκυψε τότε, το ζητούμενο αποτέλεσμα.

Οι λόγοι που επί δεκαετίες συντήρησαν το πρόβλημα

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η απουσία συναίνεσης στην κοινωνία των πολιτών 11 Δήμων, τους οποίους σε πρώτο χρονικό στάδιο αφορούσε η μελέτη της ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, η έλλειψη δημιουργικής συνεργασίας και παραγωγικής συνεννόησης μεταξύ των τότε δημοτικών αρχών, η ατολμία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης να μπει μπροστά και να δημιουργήσει πρόσφορες συνθήκες που θα οδηγούσαν τα πράγματα σε μια αφετηρία προοπτικής, η έλλειψη, τέλος, ειλικρινούς ενδιαφέροντος για επίλυση του προβλήματος από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ από κοινού με τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πολίτες, φορείς και Δημάρχους που δεν ήθελαν το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, επέτρεψαν να κορυφωθεί ένα πρόβλημα με ανεξέλεγκτες συνέπειες σε κάθε επίπεδο της ζωής των ανθρώπων της ανατολικής Αττικής.

Αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητοί Δημότες, είστε συμμέτοχοι στην κατάκτηση που πέτυχε σ΄αυτή την χρονική περίοδο ο Δήμος μας, έτσι αντιλαμβάνομαι προσωπικά την λυτρωτική για την κοινωνία μας απόφαση της ΕΥΔΑΠ, και σας καλώ να υποστηρίξετε τη συνέχεια της προσπάθειάς μας, μέχρι την ημέρα εκείνη –δεν είναι πλέον μακριά- που τα εσωτερικά δίκτυα της Ανθούσας, Γέρακα και Παλλήνης, θα έχουν συνδεθεί με το κεντρικό Δίκτυο Αποχέτευσης, σφραγίζοντας το τέλος μια εποχής και σηματοδοτώντας την αρχή μιας άλλης.

Της εποχής που οι επόμενες γενιές θα ζουν χωρίς λύματα στους δρόμους,χωρίς βυτιοφόρα να κλείνουν τους δρόμους και σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από κινδύνους που προκαλούνται όταν απουσιάζει από την κοινωνία