Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Διασχολικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα «ΜΥΡΤΙΣ, Η ΣΙΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΩΣ»

Για 2η σχολική χρονιά συνεχίστηκε και φέτος (σχ. έτος 2014-15) η επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στα τρία σχολεία, 1ο Γυμνάσιο Γέρακα – Ειδικό Λύκειο Ιλίου – Καλλιτεχνικό Λύκειο Γέρακα, σε νέο διασχολικό πολιτιστικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Μύρτις, η σιωπή μετά το φως». Στο φετινό πρόγραμμα συμμετείχε και το 2ο Λύκειο Παλλήνης.

Με αφορμή τη Μύρτιδα, την πιο πολυσυζητημένη ηλικιωμένη νέα του κόσμου, τη μικρή Αθηναία, που μόλις 11 χρόνων χάθηκε κατά τον λοιμό του 2ου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου, και με όχημα τη φαντασία αλλά και με τη συνδρομή της επιστήμης, ταξιδέψαμε στο χρόνο και την ιστορία, διερευνήσαμε τη ζωή στην Αθήνα του τέλους του 5ου αι, στο φως της Δημοκρατίας, που σβήνει, έτσι όπως μας τα περιγράφει ο μεγαλύτερος όλων των ιστορικών, ο Θουκυδίδης. Ανοίξαμε διάλογο ανάμεσα στο σήμερα και το χθες, με ενδιάμεσο σταθμό την προαναγεννησιακή Φλωρεντία, αναζητώντας το ρόλο του τυχαίου στην ιστορία, με οδηγό το Βοκκάκιο, που οι περιγραφές του παρουσιάζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με αυτές του αρχαίου Έλληνα ιστορικού. Παρακολουθήσαμε, βήμα- βήμα την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδας από την ομάδα των επιστημόνων, νοιώσαμε το μαγικό το συναίσθημα του να ζεις την ιστορία από πρώτο χέρι...

Η διασχολική πολιτιστική, λοιπόν, ομάδα των τεσσάρων σχολείων, πραγματοποίησε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας από τις 22 έως τις 26/4/2015.

Η Μύρτις ταξίδεψε και παρουσιάστηκε μέσω των παιδιών του προγράμματος, στην κεντρική πλατεία του Σαν Τζιμινιάνο της Τοσκάνης. Ιδιαίτερος συμβολισμός , αν αναλογιστεί κανείς ότι νοερά έσμιξε η πληγμένη από τον λοιμό Μύρτις με το κατεστραμμένο κατά τον Μεσαίωνα από την πανώλη , Σαν Τζιμινιάνο.

Η πολιτιστική ομάδα επισκέφθηκε , επίσης, και ξεναγήθηκε στη Φλωρεντία , τη Σιένα, τη Βερόνα και τη Ρώμη. Σημαντική η καθοδηγημένη επίσκεψη στο μουσείο Ουφίτσι της Φλωρεντίας.

Εντυπώσεις, εμπειρίες και αναμνήσεις από το ταξίδι στην Τοσκάνη, πολλές και δυνατές! Τα παιδιά κρατούν μέσα τους έντονο τον απόηχο του ταξιδίου... Η σημασία είναι διττή: Εμπειρίες από μια τέτοια εκδρομή με περιήγηση και δρώμενα σε Σιένα και Σαν Τζιμινιάνο, αλλά και γνωριμίες ανάμεσα στα παιδιά μέσα από έναν άλλο τρόπο συνάντησης και συγχρωτισμού.

Για την πραγματοποίηση του ταξιδίου μας είχαμε την σημαντική βοήθεια του εφοπλιστή κ. Αθανασίου Μαρτίνου καθώς και του κ. Πέτρου Παπαμακάριου (εκ μέρους της εταιρίας ΒΙΑΝΕΞ). Θερμές και ειλικρινείς είναι οι ευχαριστίες μας για την χορηγία τους.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες των σχολείων:

- Φιλιππίνα Κρεμμύδη : Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Γέρακα
- Βάσια Γερμανού : 1ο Γυμνάσιο Γέρακα
- Κρίνα Αναγνωστοπούλου: Ειδικό Λύκειο Ιλίου
- Βάσω Γωγούλου: 2ο Λύκειο Παλλήνης