Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ: ΠΕΜΠΤΗ 25 Ιουνίου Έως ΤΕΤΑΡΤΗ 1 Ιουλίου

ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: ΓΕΝΕSYS - TERMINATOR: GENISYS
Σκηνοθεσία: Άλαν Τέιλορ.
Πρωταγωνιστούν: Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Τζέισον Κλαρκ, Εμίλια Κλαρκ, Τζέι Κόρτνεϊ.
Διάρκεια: 126 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη - Τρίτη 21.00 & 23.15 (Δυο προβολές)
Τετάρτη 21.20 & 23.30 (Δυο προβολές)


Μια από τις σημαντικότερες και πιο εμπορικές περιπέτειες φαντασίας όλων των εποχών επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη. Εγκαινιάζεται έτσι η αρχή μιας τριλογίας του ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗ, με πρωταγωνιστή και πάλι τον «Φύλακα» Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και τον Τζέι Κόρτνεϊ στο ρόλο του Κάιλ Ρις που «ταξιδεύει» στο παρελθόν, και συγκεκριμένα σε ένα παραλλαγμένο 1984, για να προστατέψει τη μητέρα του Τζον Κόνορ, Σάρα, αλλά και να επανακαθορίσει το μέλλον. Το σενάριο υπογράφουν η ελληνικής καταγωγής Λέτα Καλογρίδη, σεναριογράφο της ταινίας Το Νησί των Καταραμένων-Shutter Island κι ο Πάτρικ Λουσιέρ, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Άλαν Τέιλορ του Thor 2 και της θεαματικής τηλεοπτικής υπερπαραγωγής Game of Thrones. Ένας συνδυασμός που θα καταστήσει υπερθέαμα αυτήν την αναβίωση ενός από τους χαρακτηριστικότερους και πλέον δημοφιλείς κινηματογραφικούς χαρακτήρες

Το 1984 κατέφτασε από το μέλλον ένα σάιμποργκ. Τον αποκαλούσαν Εξολοθρευτή. Ανάμεσα στους εκατομμύρια θεατές που μαγεύτηκαν από αυτό το νέο icon που έφερε τη σκηνοθετική σφραγίδα του Τζέιμς Κάμερον, ανθρώπου που ενέπνευσε πολλές γενεές κινηματογραφιστών, ήταν και οι παραγωγοί Ντέιβιντ Έλισον και Ντάνα Γκόλντμπεργκ που υπογράφουν τη νέα ταινία που απευθύνεται τόσο στο κοινό που αγάπησε τις δύο πρωτότυπες ταινίες, όσο και στη γενιά του 21ου αιώνα.

Η ελληνικής καταγωγής σεναριογράφος και χρόνια συνεργάτης του Τζέιμς Κάμερον Λέτα Καλογρίδη αρχικά αρνήθηκε να αναλάβει το σενάριο της νέας ταινίας, όταν , όμως ο ίδιος ο Κάμερον την προέτρεψε, ανέλαβε με χαρά το εγχείρημα! Η μόνη «απαίτηση» του Κάμερον ήταν να φτιάξει ένα χαρακτήρα ισάξιο του εκτοπίσματός του για τον Σβαρτσενέγκερ. Με πυρήνα το ταξίδι στο χρόνο και τα παράλληλα σύμπαντα και χρονολόγια, που είναι σήματα κατατεθέντα του Εξολοθρευτή, το σενάριο αφηγείται μια νέα περιπέτεια που δεν ήταν ούτε prequel, ούτε sequel, ούτε remake, ούτε reboot, αλλά κάτι αυτόνομο και πολλά υποσχόμενο.

Ο σκηνοθέτης Άλαν Τέιλορ έχει προϋπηρεσία σε επικών διαστάσεων εγχειρήματα όπως η ταινία Thor 2 και το σήριαλ που έχει κάνει ρεκόρ τηλεθεάσεως Game of Thrones. Σχολιάζει ο σκηνοθέτης «Ξεκινήσαμε με χρονολόγια γνωστά από τις προηγούμενες ταινίες και τις κατευθύναμε αλλού, έτσι ώστε το μέλλον που αχνοφαινόταν στις παλιές ιστορίες να ζωντανέψει, την ίδια στιγμή που και το παρελθόν που αχνοφαινόταν τώρα ξεδιπλώνεται αφηγηματικά.

Η ταινία ξεκινά με τον Κάιλ Ρις παιδί να μας διηγείται τι είχε γίνει προτού γεννηθεί, με τους ανθρώπους να έχουν, ουσιαστικά, παραχωρήσει την εξουσία στις μηχανές, οι οποίες και αποφάσισαν πως η ανθρωπότητα ήταν απειλή για την ύπαρξή τους και άρα έπρεπε να αφανιστεί. Το αποτέλεσμα ήταν η Ημέρα της Κρίσης με 3 δις ανθρώπων να έχουν σκοτωθεί. Εν έτει 2029, λοιπόν, η Αντίσταση θεωρεί πως νίκησε το Skynet, την ίδια στιγμή που εκείνο είχε αξιοποιήσει το απόλυτο όπλο τακτικής, στέλνοντας Εξολοθρευτή στο παρελθόν ώστε να σκοτώσει τη Σάρα Κόνορ και έτσι ο Τζον Κόνορ, αρχηγός της Αντίστασης, να μη γεννηθεί.

Εξολοθρευτής = Άρνοντ Σβαρτσενέγκερ και σε αυτήν την ταινία η άψυχη Μηχανή γίνεται η ψυχή της ταινίας. Ο Άρνι εμφανίζεται κανονικά ηλικιωμένος, σε απόλυτη συμφωνία με την ηλικία του πρωταγωνιστή. Ο Εξολοθρευτής - Άρνι ωρίμασε όχι μόνο ως ανθρώπινος ιστός που καλύπτει τη μηχανή, αλλά και ως χαρακτήρας. Έτσι ο σύγχρονος Εξολοθρευτής ταξιδεύει στο παρελθόν για να προστατέψει την 9χρονη Σάρα Κόνορ. Από τότε έχει γίνει πιο τρυφερός καθώς είναι πλέον ο προστάτης της, ο συμπολεμιστής και ο Φύλακάς της. Έτσι βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά μας μια όμορφη τρυφερή σχέση κόρης – «πατέρα».

Η ταινία είναι επικών διαστάσεων, με μεγάλες σκηνές μάχης, πολλή κι έντονη δράση, με την υπόθεση να προχωρά και να αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, αλλά και με τη γνωστή ιστορία αγάπης μεταξύ της Σάρα και του Τζον να ξεδιπλώνεται, παράλληλα, πολύ τρυφερά, όπως έκανε και ο Κάμερον στις ταινίες του. Σχολιάζει η Εμίλια Κλαρκ που υποδύεται τη Σάρα «Ο Άλαν έχει μοναδικό χάρισμα στο να ενώνει το παλιό με το νέο, εισάγοντας και πολλά νέα, ευαίσθητα και ευφυή στοιχεία. Ένα από τα ερωτήματα που θέτει η ταινία έχει να κάνει με το πώς νιώθει κανείς όντας αληθινά ελεύθερος ως άνθρωπος και έχοντας να πάρει μόνος του καθοριστικές αποφάσεις ζωής.»

Τα εξαήμερα ανά βδομάδα γυρίσματα διήρκησαν σχεδόν πέντε μήνες, ενώ η προεργασία απαιτούσε πολύμηνη εξάσκηση των ηθοποιών με όπλα, καθώς οι σκηνές είναι γεμάτες θεαματικές μάχες, με πολλά stunts. Η μουσική έχει την υπογραφή του βραβευμένου με Grammy, Emmy και BAFTA Λορν Μπαφλ και του βραβευμένου με Όσκαρ και 2 Χρυσές Σφαίρες Χανς Ζίμερ.