Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

CINE ΓΕΡΑΚΑ - Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου έως Τετάρτη 1 Οκτωβρίου

H BARBIE ΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (BARBIE THE SECRET DOOR)
Διάρκεια: 81 λεπτά
Ώρα έναρξης: 19.30 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)

ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΕΛΗΝΟΦΩΣ (MAGIC IN MOONLIGHT)
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν.
Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φερθ, Έμα Στόουν, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Έιλιν Άτκινς.
Διάρκεια: 97 λεπτά
Ώρα έναρξης: 21.00 (Μια προβολή)

ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟ (LOCKE)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Νάιτ.
Πρωταγωνιστούν: Τομ Χάρντι, Ρουθ Γουίλσον, Ολίβια Κόλμαν.
Διάρκεια: 118 λεπτά
Ώρα έναρξης: 22.45 (Μια προβολή)

H BARBIE ΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (BARBIE THE SECRET DOOR)
Διάρκεια: 81 λεπτά
Ώρα έναρξης: 19.30 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)

H Αλέξα, μια συνεσταλμένη και ρομαντική πριγκίπισσα που προτιμά να ζει στις σελίδες των βιβλίων της παρά να αναλώνεται σε υποχρεώσεις του πρωτοκόλλου, ανακαλύπτει μια μυστική πόρτα. Από εκεί θα οδηγηθεί σ’ ένα μυστικό βασίλειο γεμάτο θαύματα, μαγικά πλάσματα και εκπλήξεις. Θα συναντήσει τη γοργόνα Ρόμι και τη νεράιδα Νόρι και θα μάθει την ιστορία της κακομαθημένης βασίλισσας Μαλούσια που θέλει να στερήσει τη μαγεία από τη χώρα. Ομως, εντελώς αναπάντεχα η Αλέξα ανακαλύπτει ότι διαθέτει μαγικές δυνάμεις σε αυτόν τον κόσμο και οι φίλες της είναι σίγουρες ότι μπορεί να σώσει τη μαγεία που απειλείται από τα σχέδια της Μαλούσια. Και, έτοιμη για όλα, η Αλέξα βρει το θάρρος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ανακαλύψει ότι η δύναμη της φιλίας είναι πιο πολύτιμη και από τη μαγεία.

Τα χαρούμενα χρώματα και η επεξεργασία του animation δείχνει ενδιαφέρον στο να διατηρήσει την αίσθηση των πλαστικών παιχνιδιών και να αξιοποιήσει το 3D. Πραγματικά οι χαρακτήρες μοιάζουν έτοιμοι να πηδήξουν από την οθόνη ως κούκλες, ή στο μυαλό των μικρών κοριτσιών σαν να ζωντάνεψαν οι δικές τους κούκλες και να πρωταγωνιστούν στην ταινία. Φυσικά, για τα νέα δεδομένα μοιάζει λίγο παλιακό και υπερβολικά computerised, σαν να βγήκε από ένα παιχνίδι υπολογιστή (με σαφή αναφορά τους Sims).

Η υπόθεση έχει μαγεία και περιπέτεια σε ένα κόσμο που η δύναμη του girl power είναι ακατανίκητη. Περιλαμβάνει όμως και καλοδουλεμμένα τραγούδια που της προσδίδουν μιούζικαλ προεκτάσεις. Διαφέρει από το Frozen στις συχνές αλλαγές γκαρνταρόμπας, από την Τίνκερ στο χιούμορ αλλά και τα όμορφα ψυχεδελικά 70′s σχέδια του νεραϊδόκοσμου, επηρεασμένα και από Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και Τσάρλι και Εργοστάσιο Σοκολάτας. Νεράιδες, γοργόνες και φυσικά πολύχρωμοι μονόκεροι, γενικότερα όλα το περιεχόμενο που περιλαμβάνει το κουτί παιχνιδιών των νεαρών κοριτσιών.

ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΕΛΗΝΟΦΩΣ (MAGIC IN MOONLIGHT)
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν.
Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φερθ, Έμα Στόουν, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Έιλιν Άτκινς.
Διάρκεια: 97 λεπτά
Ώρα έναρξης: 21.00 (Μια προβολή)

Ο Κινέζος εξορκιστής Γουέι Λινγκ Σου είναι, χωρίς αμφιβολία, ο πιο διάσημος μάγος της εποχής του και πολύ λίγοι άνθρωποι σ’ αυτόν τον πλανήτη γνωρίζουν πως πίσω από τις μεταμφιέσεις του κρύβεται η διάσημη καλλιτεχνική περσόνα που ακούει στο όνομα Στάνλεϊ Κρόφορντ (Κόλιν Φερθ). Ο Στάνλεϊ είναι ένας ψηλομύτης, ψωνισμένος, γκρινιάρης και αλαζονικός Άγγλος που απεχθάνεται τους απατεώνες πνευματιστές και τα ψεύτικα μέντιουμ. Ένας από τους καλύτερούς του φίλους, ο Χάουαρντ Μπέρκαμ (Σάιμον ΜακΜπέρνι) τον πείθει να φύγει σε αποστολή στην Κυανή Ακτή και συγκεκριμένα στην οικεία της οικογένειας Κάτλιντζ, όπου θα τον υποδεχτούν η μητέρα Γκρέις (Τζάκι Ουίβερ), ο γιος Μπρις (Χάμις Λινκλέιτερ) και η κόρη Κάρολαιν (Έρικα Λέρσεν).

Ο «ήρωάς» μας παρουσιάζεται ως επιχειρηματίας ονόματι Στάνλεϊ Τάπλινγκερ και σκοπός του φυσικά είναι να ξεσκεπάσει τη νεαρή γοητευτική – για τον υπόλοιπο κόσμο μέντιουμ, για τον ίδιο λωποδύτισσα – Σόφι Μπέικερ (Έμα Στόουν), η οποία μένει εκεί με τη μητέρα της (Μάρσα Γκρέι Χέιντεν). Η Σόφι επισκέφτηκε τη βίλα των Κάτλιντζ κατόπιν πρόσκλησης της Γκρέις, η οποία πιστεύει ότι θα μπορούσε να τη βοηθήσει να επικοινωνήσει με το πνεύμα του συζύγου της. Παράλληλα ο νεαρός γιος της Γκρέις δείχνει να έχει χάσει το μυαλό του με την ιδιαίτερη γοητεία της νεαρής Σόφι.

Από την πρώτη του κιόλας συνάντηση με τη Σόφι, ο Στάνλεϊ την απορρίπτει ως μια ασήμαντη νεαρή απατεώνισσα. Δε διστάζει βέβαια να φλυαρήσει αναφορικά με το πόσο εύκολα μπορεί να ξεσκεπάσει την υποτιθέμενη κακοστημένη απάτη της, ενώ την ίδια στιγμή ειρωνεύεται την εύπιστη οικογένεια που πίστεψε ότι μπορεί να την εμπιστευτεί. Προς μεγάλη του έκπληξη όμως, η νεαρή μάντισσα θα τον φέρει γρήγορα σε δύσκολη θέση, καταφέρνοντας κάποιες εντυπωσιακές υπερφυσικές δραστηριότητες, που δεν σηκώνουν καμία λογική εξήγηση - όπως π.χ. να διαβάσει το μυαλό των ανθρώπων.

Ο Στάνλεϊ , ο οποίος από κάποιο σημείο και έπειτα δε μπορεί παρά να παρατηρεί αποσβολωμένος τις μαγικές ιδιότητες της Σόφι, εξομολογείται στην αγαπημένη του θεία Βανέσα (Αϊλίν Άτκινς) ότι έχει αρχίσει να αναρωτιέται αν οι υπερφυσικές δυνάμεις της νεαρής, είναι στ’ αλήθεια υπαρκτές – και καθόλα πραγματικές. Γιατί αν υπάρχουν στ’ αλήθεια, τότε ο Στάνλεϊ θα πρέπει να αναθεωρήσει το σύνολο της κοσμοαντίληψής του, αφήνοντας τις βασικές αρχές της κοσμοθεωρίας του να καταρρεύσουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Αυτό που έρχεται στη συνέχεια, θα είναι μια ακολουθία μαγικών – από κάθε έννοια - γεγονότων, που καταφέρνουν να στείλουν τους χαρακτήρες μας «αδιάβαστους». Και στο τέλος, το μεγαλύτερο τρικ που μας επιφυλάσσει η «Μαγεία στο Σεληνόφως», θα είναι εκείνο που θα μας ξεγελάσει όλους, μηδενός εξαιρουμένου.

ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟ (LOCKE)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Νάιτ.
Πρωταγωνιστούν: Τομ Χάρντι, Ρουθ Γουίλσον, Ολίβια Κόλμαν.
Διάρκεια: 118 λεπτά
Ώρα έναρξης: 22.45 (Μια προβολή)

Η εκπληκτική ερμηνεία του Τομ Χάρντι («Ο σκοτεινός ιππότης», «Inception») είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο «ατού» του καλοφτιαγμένου, ατμοσφαιρικού θρίλερ «Σε λάθος χρόνο» που σκηνοθέτησε, με ξεχωριστή δεξιοτεχνία, με βάση ένα πολύ καλό σενάριο, ο Βρετανός παραγωγός και πρώην σεναριογράφος («Επικίνδυνο κύκλωμα», «Επικίνδυνες υποσχέσεις», «Βρόμικα, όμορφα πράγματα») Στίβεν Νάιτ. Υστερα από τα πρώτα, νυχτερινά πλάνα ενός εργοταξίου, παρακολουθούμε τον επιτυχημένο επαγγελματικά διευθυντή μιας οικοδομής, Αϊβαν Λοκ (Τομ Χάρντι), να μπαίνει στο αυτοκίνητό του και να φεύγει. Μέσα από διάφορα τηλεφωνήματα που ο Λοκ αρχίζει να κάνει (αλλά και να δέχεται), μαθαίνουμε πως είναι παντρεμένος εδώ και 15 χρόνια και με παιδιά, πως έχει ξεκινήσει για ένα μεγάλο ταξίδι από την περιοχή όπου υπάρχει το εργοτάξιο για το Λονδίνο, για να είναι παρών στη γέννα του παιδιού του από άλλη γυναίκα (με την οποία είχε κάποτε μια πρόσκαιρη σχέση), και πως, πάνω απ' όλα, πρόκειται να εγκαταλείψει τη μεγαλύτερη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατασκευαστική δουλειά που έχει αναλάβει η επιχείρησή του, στην πιο κρίσιμη καμπή της, όταν παίζονται εκατομμύρια δολάρια. Ο βοηθός του και ο διευθυντής της επιχείρησης προσπαθούν να τον πείσουν να επιστρέψει, ο Λοκ όμως, που έχει εξηγήσει στο βοηθό του πώς να χειριστεί την κατασκευή, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το ταξίδι του και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ολόκληρη η ταινία, με εξαίρεση μερικές (νυχτερινές πάντα) σκηνές του δρόμου, με τους προβολείς των αυτοκινήτων, τα φανάρια στις στάσεις και τα αυτοκίνητα που προσπερνούν εκείνο του Λοκ, εκτυλίσσεται μέσα στο αυτοκίνητο, με τον Λοκ, σε πρώτο πάντα πλάνο, να μιλά με τα διάφορα πρόσωπα. Συζητήσεις πρέπει να πω που στο χαρτί ίσως φανούν κουραστικές. Και όμως, χάρη στο μοντάζ και την όλη σκηνοθεσία, αλλά, πάνω απ' όλα τον τρόπο ερμηνείας του Χάρντι, το ασυνήθιστο αυτό ρόουντ μούβι παρακολουθείται με ξεχωριστό ενδιαφέρον (μαζί και σασπένς, μια και ο θεατής περιμένει να ανακαλύψει την τελική έκβαση της διαδρομής του ήρωα) από το πρώτο ώς το τελευταίο από τα 85 λεπτά του.

Ο Χάρντι -άλλοτε συγκρατημένος και άλλοτε οργισμένος (όπως στο «διάλογο» με το νεκρό πατέρα του, που τον φαντάζεται να κάθεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου), με τρόπο πέρα για πέρα ρεαλιστικό που πείθει για τα μέχρι τότε καταπιεσμένα, τόσο από τη δουλειά όσο και από την οικογένεια, συναισθήματά του, καθώς και τις καταστάσεις και τις σχέσεις που αντιμετωπίζει, μέσα από συνεχή πολύ κοντινά, γεμάτα παλμό και έξαρση, πλάνα (κάτι που ανατρέπει την ιδέα περί τηλεοπτικής αντιμετώπισης)- μας δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου που ψυχολογικά και συναισθηματικά σπρώχνεται στα άκρα μέχρι εκεί που πρέπει να πάρει, με την απαιτούμενη ευθύνη, μια τελική απόφαση, χωρίς ψέματα ή υποχωρήσεις, αν θέλει να αλλάξει τη ζωή του και να φερθεί σαν πραγματικός άντρας.