Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Παρέλαση Δήμου Παλλήνης: Εμπρός… πίσω

Την κατάργηση της ενιαίας παρέλασης αποφάσισε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του της 8ης Οκτωβρίου, πλην εμού.

Το θέμα το εισηγήθηκε ο Δήμαρχος λέγοντας πως, αν και στη δεύτερη από τις δύο παρελάσεις που έγιναν στο χώρο της Λ. Ντραφίου, τα πράγματα ήταν αισθητά καλύτερα από την πρώτη, στην οποία παρατηρήθηκαν προβλήματα πρόσβασης που ταλαιπώρησαν τους κατοίκους, το σημείο είναι λάθος και μη υπάρχοντος άλλου σημείου για ενιαία παρέλαση, πρότεινε την επιστροφή στις τρείς διαφορετικές παρελάσεις. Πρόσθεσε δε, ως δευτερεύοντα λόγο, πως το Parking καθώς και ο χώρος της EXPO, δεν είναι πια διαθέσιμοι προς χρήση από τους μαθητές και τους γονείς δημιουργώντας ένα επιπρόσθετο πρόβλημα.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που στο παρελθόν έχω επιχειρηματολογήσει υπέρ της ενιαίας παρέλασης, αλλά και του συγκεκριμένου χώρου. Για να μη ψάχνετε να βρείτε τι έγραφα και επειδή κάποιοι καλοί μου φίλοι αν και συμφώνησαν με την εισήγηση του Δημάρχου δεν έχασαν την ευκαιρία να μου "την πέσουν" σας τα παραθέτω:

Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι δεν θεωρώ την ενιαία παρέλαση ως την ύψιστη πράξη ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής μεταξύ των τριών πόλεων. Τη θεωρώ όμως και επιμένω, ως έναν σημαντικότατο συμβολισμό. Ένα συμβολισμό με τον οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο δείχνει τη βούλησή του και το δρόμο στους κατοίκους, ξεπερνώντας τους τοπικισμούς, τα μικροσυμφέροντα, τους μικροπαράγοντες. Και είτε σας αρέσει είτε όχι, είτε σας βολεύει είτε όχι, ο δρόμος για το μέλλον όλων μας είναι ένας: ΜΙΑ ΠΟΛΗ!

Τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη θεωρώ στρατηγικό λάθος, γι’ αυτό και δεν έδωσα θετική ψήφο. Μπορεί αρκετοί από 'σας που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να είστε ευχαριστημένοι με την αλλαγή της απόφασης, όλο όμως αυτό, για μένα δεν είναι τίποτε άλλο παρά θρίαμβος του τοπικισμού. Εμπρός… πίσω όπως λέω και στον τίτλο.

Ξέρω φίλοι μου ότι δεν σας είναι αρεστά αυτά που γράφω. Δεν θέλω όμως να είμαι αρεστός αλλά χρήσιμος. Δεν επιδιώκω να σας χαϊδεύω τ’ αυτιά αλλά να σας πείσω για την ορθότητα της άποψης μου και να βάλω ένα πολύ μικρό λιθαράκι σ' αυτή τη ΜΙΑ ΠΟΛΗ, ένα μικρό λιθαράκι στο κοινό μέλλον των τριών, μέχρι χθες, πόλεων. Η παρέλαση ήταν ένας άκρως επιτυχημένος συμβολισμός που ξεκίναγε από τα παιδιά μας, στα οποία άλλωστε ανήκει αυτό το μέλλον. Συμβολισμός των προθέσεων μας για ένα στόχο που αξίζει τη θυσία της βολής μας, που αξίζει να αφήσουμε πίσω μας κάποιες συνήθειες.

Έτσι λοιπόν διαφώνησα με την εισήγηση, και μόνος μου, επέμεινα στην ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Αναγνωρίζοντας δε, το πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη parking αφού αυτό στη Λ. Ντραφίου δεν μας παραχωρείται πια, πρότεινα ως χώρο διεξαγωγής ΜΙΑΣ παρέλασης τη Λεωφ. Μαραθώνος. Ακόμη όμως και αυτοί που την προηγούμενη φορά είχαν προτείνει τη Λ. Μαραθώνος, ακόμη και όταν πριν τη ψηφοφορία τους δήλωσα τη ψήφο μου και τους κάλεσα να το ψηφίσουμε μαζί, υπαναχώρησαν ψηφίζοντας την επιστροφή στο παρελθόν… των τριών παρελάσεων, ακολουθώντας μια αδιανόητη παραταξιακή λογική.

Εύχομαι ο συμβολισμός αυτός που χάθηκε, να αντικατασταθεί με άλλους και κυρίως με πράξεις και δράσεις, από όλους μας, που να είναι σημαντικότερες και δυνατότερες, τόσο σε συμβολισμό όσο και σε αποτέλεσμα.

Θα κλείσω υπενθυμίζοντας την προηγούμενη απόφαση αλλά και τα πρακτικά της τότε συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Το θέμα της παρέλασης ξεκινάει στη σελίδα 112