Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο internet - απομονώστε το βούρκο

Σήμερα 12 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Έχω γράψει πολλές φορές πως θεωρώ το internet κάτι μαγικό. Η αμεσότητα της επικοινωνίας και η ταχύτατη διάδοση της πληροφορίας μας έχει βάλει σε μια νέα εποχή, όπου το δικαίωμα στην έκφραση και στην ενημέρωση δεν αποτελεί πια προνόμιο των ολίγων.

Παρά το γεγονός ότι είμαι ανεπιφύλακτα κατά της λογοκρισίας στο internet δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι αυτή η ελευθερία, τουλάχιστον στη χώρα μας, δημιούργησε ένα βούρκο, έναν οχετό που ξερνάει συνεχώς σκουπίδια και λύματα. 

Για να μην παρεξηγηθώ, είμαι κατά της οποιασδήποτε επιβολής λογοκρισίας ή κύρωσης. Το βούρκο μόνο εμείς μπορούμε να τον καθαρίσουμε. Με απομόνωση.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF), μιας δημοσιογραφικής οργάνωσης με έδρα τη Γαλλία, ταγμένης στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν χώρες που λογοκρίνουν το Ίντερνετ και στερούν από τους πολίτες τους το δικαίωμα στην έκφραση και την ενημέρωση.

Η οργάνωση αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 69 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στη φυλακή, επειδή τόλμησαν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο.

Στον κατάλογο με τους «Εχθρούς του Ίντερνετ», που συντάσσει κάθε χρόνο, στις πρώτες θέσεις για το 2010 βρίσκονται οι χώρες: Σαουδική Αραβία, Βιρμανία, Κίνα, Βόρειος Κορέα, Κούβα, Αίγυπτος, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Συρία, Τυνησία, Τουρκμενιστάν και Βιετνάμ.