Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Πολλές ευχές για όλες τις γυναίκες του κόσμου

Πέρασαν χρόνια για να αναγνωρίσουν οι δυνατοί της γης και εννοούμε τους άντρες όλου του κόσμου, πολιτικούς, διανοούμενους καλλιτέχνες κλπ, ότι «χωρίς γυναίκα στη ζωή δεν κάνουν βήμα». Γυναίκες με προσωπικότητα, γυναίκες με θάρρος, με θηλυκότητα και «θηλυκό μυαλό». Οι γυναίκες που εκτός από την διαιώνιση του ανθρώπινου είδους, γεννούν ιδέες, υλοποιούν ιδέες, που σημαίνει ότι γίνονται πράξεις.

Στην ιστορία του κόσμου, δεν υπάρχει κανένα γεγονός, στο οποίο να μην έχει παίξει σημαντικό ρόλο μια γυναίκα. Κι όμως. Ανέκαθεν την χρησιμοποίησαν, την παραμέλησαν, την εκμεταλλεύτηκαν, την βίασαν, την έκλεψαν, την χλεύασαν.

Και συνεχίζουν ως τις μέρες μας.

Ο Σύλλογος «ΠΗΓΗ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας, αφιέρωσε την πρώτη Πολιτιστική Τετάρτη όπως είχε ανακοινώσει, σε μια γυναίκα που έμεινε στην ιστορία για την προσωπικότητα, το μυαλό, τη γνώση, την τόλμη, τις ιδέες της. Την Υπατία. Μια γυναίκα που κοίταζε τ’ αστέρια και έψαχνε τα μυστικά των αριθμών. Μια γυναίκα που χάραζε κύκλους και μελετούσε τους πλανήτες.

Που αγάπησε, δίδαξε, πίστευε στη φιλοσοφία και κατηγορήθηκε γι’ αυτό. Που σύμφωνα με την ιστορία, πέθανε δια λιθοβολισμού. Η ταινία βέβαια μας δίνει το τέλος λίγο διαφορετικά. Η ουσία είναι, ότι η Υπατία στην εποχή της μαρτύρησε. Πρώτη Πολιτιστική Τετάρτη στην αίθουσα του Συλλόγου «ΠΗΓΗ» και το κοινό ήταν μικρό μεν, εκλεκτό δε, με την έννοια ότι εκλεκτοί, είναι οι άνθρωποι που μας στηρίζουν και μας αποδέχονται.

Όσο για τον τρόπο προβολής, όλα λειτούργησαν εκ των ενόντων και με την ευγενική προσφορά των φίλων, οι οποίοι μας εξασφάλισαν την ταινία, την μηχανή προβολής και όλο τον εξοπλισμό και φυσικά την τεχνική υποστήριξη και την παρουσία τους.

Για όλα, Τους Ευχαριστούμε πολύ.

Πολλές Ευχές, για όλες τις γυναίκες του κόσμου, από μια γυναίκα της δικής μας πόλης. Χρόνια μας Πολλά.

Δέσποινα Βακάλη - Δαλιάνη