Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ζούτσος προς Σαμαρά: Πράξτε ότι είναι αναγκαίο για να μην πάψουν να λειτουργούν οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις - Όλο το ιστορικό

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζητά με επιστολή του ο Δήμαρχος Παλλήνης προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία των Αθλητικών εγκαταστάσεων.

Για όσους δεν γνωρίζουν, με το Νόμο 4049/2012 (άρθρο 22) προκειμένου να λειτουργήσει μια αθλητική εγκατάσταση, απαιτείται άδεια "για την συνδρομή των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφάλειας σε αθλούμενους και θεατές. Η άδεια χορηγείται στη διοίκηση της αθλητικής εγκατάστασης ή στο φορέα στον οποίο αυτή ανήκει. Ουδεμία αθλητική συνάντηση ή αγώνισμα, διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση που στερείται άδεια λειτουργίας".
Επιπρόσθετα προβλέπεται ρητά ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 ευρώ για τον ιδιοκτήτη ή τον χρήστη αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει την διενέργεια σ’ αυτή, αθλητικής εκδήλωσης. Ποινές επιβάλλονται και στον πρόεδρο του αθλητικού σωματείου που συμμετέχει στην αθλητική εκδήλωση".



Ο Δήμος Παλλήνης δια του Δημάρχου του, έγκαιρα είχε ασχοληθεί με το ζήτημα και έγκαιρα είχε ξεκινήσει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αδειοδοτηθούν σύμφωνα με το νόμο οι Αθλητικές εγκαταστάσεις και να μη δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα από το αναγκαστικό κλείσιμό τους. 

Ο Δήμος Παλλήνης διαθέτει 3 ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου, 1 βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου, 1 γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5, 5 κλειστά γυμναστήρια (Αθλητικό Κέντρο Παλλήνης, 1ο Αθλητικό Κέντρο Γέρακα, Κλειστό Κάντζας, Κλειστό Αγίου Νικολάου, 4ο Αθλητικό Κέντρο Γέρακα), 2 Κολυμβητήρια (Γέρακας και Παλλήνη).
Ήδη διαθέτουν άδεια λειτουργίας το 1ο Αθλητικό Κέντρο Γέρακα, το Κλειστό Κάντζας, και τα Κολυμβητήρια Γέρακα και Παλλήνης ενώ αναμένεται άμεσα και η αδειοδότηση του 4ου Αθλητικού Κέντρου Γέρακα. Για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την νομιμοποίησή τους με την υπαγωγή τους στο νόμο περί αυθαιρέτων, έχουν συνταχθεί οι απαραίτητες μελέτες πυρασφάλειας και αναμένεται η έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την εφαρμογή τους ενώ αναμένεται και η ολοκλήρωση των μελετών στατικής επάρκειας.
Ανάλογα και με τις λοιπές παρατηρήσεις της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας, οι εν λόγω εγκαταστάσεις μπορούν να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για αδειοδότηση εντός δύο -τριών μηνών από την επαναλειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να καταστεί δυνατή ή έγκριση μελετών εργασιών και προμηθειών καθώς και των αντίστοιχων πιστώσεων.

Η πρώτη καταληκτική ημερομηνία αδειοδότησης των Αθλητικών εγκαταστάσεων ήταν η 30/6/2014 που παρατάθηκε με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού έως την 30/08/2014. 

Ο Δήμαρχος Παλλήνης διαγνώνοντας το πρόβλημα εγκαίρως, στις 31/7/2014 απευθύνει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, κοινοποιώντας τη στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ, στην οποία αφού αναλύει το πρόβλημα ζητά την έκδοση προσωρινών αδειών λειτουργίας και την παράταση της ημερομηνίας έως τέλος του 2014.

Αξίζει να διαβάσετε την επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό προκειμένου να καταλάβετε καλύτερα το ζήτημα:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με τον Ν. 4049/12, προβλέπεται ότι "για την λειτουργία οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου και εν γένει των αθλητικών εγκαταστάσεων, απαιτείται άδεια για την συνδρομή των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφάλειας σε αθλούμενους και θεατές. Η άδεια χορηγείται στη διοίκηση της αθλητικής εγκατάστασης ή στο φορέα στον οποίο αυτή ανήκει. Ουδεμία αθλητική συνάντηση ή αγώνισμα, διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση που στερείται άδεια λειτουργίας".

Επιπρόσθετα προβλέπεται ρητά ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 ευρώ για τον ιδιοκτήτη ή τον χρήστη αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει την διενέργεια σ’ αυτή, αθλητικής εκδήλωσης. Ποινές επιβάλλονται και στον πρόεδρο του αθλητικού σωματείου που συμμετέχει στην αθλητική εκδήλωση.

Αν και το μέτρο δεν μας βρίσκει αντίθετους, αφού αφορά στην ασφάλεια τόσο των αθλούμενων όσο και των θεατών, οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1.Οι Αθλητικές εγκαταστάσεις των Δήμων στην μεγάλη τους πλειοψηφία παραδόθησαν σε αυτούς από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή τον ΟΣΚ. Οι παραπάνω κρατικοί φορείς κατασκεύασαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς οικοδομικές άδειες με τεχνικές προδιαγραφές που οι ίδιοι συνέταξαν και ενέκριναν. Αυτές τις τεχνικές προδιαγραφές που το ίδιο το κράτος εφάρμοσε, σήμερα τις κρίνει πλέον ως ανεπαρκείς και καλεί τους Δήμους της χώρας να τις προσαρμόσουν με δικά τους έξοδα προκειμένου να εξυπηρετείται το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στην άθληση και η υποχρέωση της Κυβέρνησης για προώθηση και υποστήριξη τόσο του ερασιτεχνικού όσο και του επαγγελματικού αθλητισμού.

2.Παράλληλα μας καλείτε να νομιμοποιήσουμε, καθ’ όσον αυθαίρετες, τις κατασκευές που μας παραδώσατε χωρίς να διαθέτουμε καν κατασκευαστικά σχέδια και λεπτομέρειες από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει η στατική τους επάρκεια δηλαδή το βασικότερο ζητούμενο για κάθε κατασκευή. Αυτό όμως συνεπάγεται αναμφιβόλως και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση αλλά και χρονική καθυστέρηση.

3.Τα παραπάνω ζητούνται από τους ΟΤΑ σε μια εποχή όπου η μείωση των ΚΑΠ υπερβαίνει το 60% και η ΣΑΤΑ η οποία, μετά και την τελευταία μείωση κατά 53%, έχει πρακτικά εκμηδενισθεί. Όταν ζητάτε από τους πολίτες την κατανόησή τους για την αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει έργα λόγω << έλλειψης πόρων >> πως γίνεται να διαφεύγει της αντίληψης σας ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία οι ΟΤΑ δεν μπορούν να επανορθώσουν σε 1-2 έτη τα αποτελέσματα από συσσωρεμένα προβλήματα 30 χρόνων κρατικής αδιαφορίας και κακοδιαχείρισης (και αυτά δεν αφορούν μόνο στις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και στις παιδικές χαρές, στους Παιδικούς Σταθμούς, και σειρά άλλων τομέων), αλλά ούτε και να καταστούμε υπεύθυνοι γι’ αυτά απλά και μόνο επειδή τα κληρονομήσαμε ή μας επιβλήθηκαν με το ζόρι;

4.Πέραν αυτών η παράταση που δώσατε από 30/6/2014 έως 31/8/2014 είναι άνευ ουσίας δεδομένου ότι ένα μήνα προ των εκλογών της 18ης Μαΐου και έως της αναλήψεως των καθηκόντων των νέων Δημοτικών Αρχών, τα Δημοτικά Συμβούλια δεν μπορούν να συνεδριάσουν για να εγκρίνουν μελέτες, τροποποιήσεις Τεχνικού Προγράμματος και αναμορφώσεις Προϋπολογισμού, ενέργειες οι οποίες είναι απαραίτητες για την συμμόρφωση με τις υποδείξεις των Επιτροπών Ελέγχου Καταλληλότητας.

5.Επίσης δεν λάβατε υπόψη σας ότι η συγκεκριμένη περίοδος είναι μια περίοδος μετάβασης από τις απερχόμενες διοικήσεις στις νέες όπου τόσο πολιτικοί, όσο και νομικοί αλλά και ηθικοί λόγοι περιορίζουν τις δυνατότητες δράσης μιας διοίκησης ώσπου να αναλάβει η νέα διοίκηση που έχει προκύψει από την πρόσφατη λαϊκή εντολή.

6.Η ποινικοποίηση δε της χρήσης των αθλητικών χώρων χωρίς την απαιτούμενη άδεια, οδηγεί σε αδιέξοδα όχι μόνο τους ΟΤΑ σε σχέση με την υλοποίηση των ίδιων αθλητικών προγραμμάτων αλλά και τον σωματειακό αθλητισμό στο σύνολό του. Τα αθλητικά σωματεία απαιτείται να έχουν την παραχώρηση των γηπέδων πριν το τέλος Αυγούστου ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα αλλά όταν αυτή η παραχώρηση χωρίς την απαιτούμενη άδεια συνεπάγεται φυλάκιση και εξοντωτικό πρόστιμο, κανένας υπηρεσιακός ή αιρετός δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Έχοντας και προσωπική εμπειρία λόγω και της θητείας σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είσαστε σε θέση να κατανοήσετε τις δυσκολίες που συνεπάγεται η διαδικασία νομιμοποίησης και προσαρμογής των αθλητικών εγκαταστάσεων στις απαιτήσεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Υγειονομικού και της Πολεοδομίας, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου όλοι οι ΟΤΑ λειτουργούμε με ελλιπές προσωπικό και ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους ακόμη και για τα στοιχειώδη.

Θεωρούμε ότι κατανοείτε την ανάγκη τόσο για επιμήκυνση της προθεσμίας συμμόρφωσης τουλάχιστον ως το τέλος του τρέχοντος έτους όσο και την παράλληλη έκδοση προσωρινών αδειών λειτουργίας για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες είναι σε εξέλιξη οι εργασίες συμμόρφωσης, έως την ίδια ημερομηνία.

Αναμένοντας την άμεση και θετική ανταπόκριση σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.


Την ίδια ημέρα ο Δήμαρχος Παλλήνης απηύθυνε επιστολή και προς τα Αθλητικά Σωματεία του Δήμου, ενημερώνοντας τα για το πρόβλημα, αλλά και για τις ενέργειες που έχει κάνει. 

Καταλαβαίνετε όλοι το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργούσε στην Αθλητική Οικογένεια (αθλητικά προγράμματα Δήμου, Αθλητικά Σωματεία, Πρωταθλήματα) το κλείσιμο των Αθλητικών εγκαταστάσεων που σύμφωνα με το νόμο από σήμερα (1/9/14) είναι επιβεβλημένο.

Σήμερα λοιπόν και ενώ ουδεμία παράταση έχει δοθεί, με τις αθλητικές εγκαταστάσεις ολόκληρης της χώρας να πρέπει να κλείσουν, ο Δήμαρχος Παλλήνης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό της χώρας ζητώντας "όπως πράξετε οτιδήποτε κατά την κρίση σας αναγκαίο προς επίλυση του δημιουργηθέντος προβλήματος".

Σημειώνω πως το εν λόγω ζήτημα αποτελεί θέμα συζήτησης της αυριανής συνεδρίασης (2/9) του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. 

Δείτε την επιστολή του Δημάρχου Παλλήνης προς τον Πρωθυπουργό: