Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

CINE ΓΕΡΑΚΑ - Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου

Πέμπτη - Κυριακή 19.30 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)
ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ 2: ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ (PLANES 2: FIRE & RESCUE)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτς Γκάναγουέι.
Διάρκεια: 83 λεπτά

Πέμπτη - Κυριακή 21.00 (Μια προβολή)
Δευτέρα - Τετάρτη 20.30 (Μια προβολή)
ΘΕΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΟΥ ΚΑΝΑΜΕ; (QU'EST-CE QU'ON A FAIT AU BON DIEU?)
Σκηνοθεσία: Φιλίπ ντε Σοβερόν.
Πρωταγωνιστούν: Κριστιάν Κλαβιέ, Σαντάλ Λομπί, Ελοντί Φοντάν
Διάρκεια: 97 λεπτά

Πέμπτη - Κυριακή 22.50 (Μια προβολή)
Δευτέρα - Τετάρτη 22.30 (Μια προβολή)
ΞΟΡΚΙΣΕ ΤΟ ΚΑΚΟ (DELIVER US FROM EVIL) 
Σκηνοθεσία: Σκοτ Ντέρικσον.
Πρωταγωνιστούν: Έρικ Μπάνα, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Ολίβια Μουν.
Διάρκεια: 118 λεπτά


ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ 2: ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ (PLANES 2: FIRE & RESCUE)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτς Γκάναγουέι.
Διάρκεια: 83 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη - Κυριακή 19.30 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)

Μια σοβαρή βλάβη στο πεπαλαιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων του για το οποίο δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, αναγκάζει τον Ντάστι, το ψεκαστικό αεροπλάνο που πέτυχε να γίνει πρωταθλητής στους εναέριους αγώνες ταχύτητας, να μετατραπεί σε πυροσβεστικό. Πηγαίνει, λοιπόν, για εκπαίδευση στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής ομάδας ενός μεγάλου εθνικού πάρκου όπου θα έρθει αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις...

Το σίκουελ του περσινού καρτούν της Ντίσνεϊ, σταθερά προσανατολισμένο στα παιδιά θεατές, με περισσότερη φροντίδα αυτή τη φορά στα μηνύματα του σεναρίου και ιλιγγιώδη ζουμ στις φλόγες, τα φαράγγια και τους καταρράκτες του εθνικού δρυμού της ταινίας. Γεμάτο αστείους διαλόγους και ξεκαρδιστικές ατάκες, το δεύτερο μέρος της φημολογούμενης εναέριας τριλογίας, είναι μια απολαυστική, καταιγιστική, εντυπωσιακή περιπέτεια για όλη την οικογένεια. Στο πλάι του πρωταγωνιστή θα συναντήσουμε μια νέα παρέα από εκκεντρικούς και συναρπαστικούς χαρακτήρες που κλείνουν το μάτι στους μεγαλύτερους σε ηλικία θεατές, ενώ οι σχέσεις μεταξύ τους πλέκουν μια συγκινητική ιστορία για την αλληλεγγύη, τις δεύτερες ευκαιρίες και την αυτοθυσία, σε μια από τις καλύτερες στιγμές των Disneytoon Studios.

Τα ειδικά εφέ της ταινίας υπηρετούν άψογα τις σκηνές κλιμάκωσης αλλά και ανεμελιάς του Ντάστι και των άλλων φίλων του, ενώ η φαντασία των συντελεστών έχει ποτίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια της ταινίας. Από την εύστοχη επιλογή του Thunderstruck των A.C.D.C. σε μια χαρακτηριστική σκηνή δράσης, μέχρι τις γεμάτες ποπ αναφορές πινελιές στα σκηνικά και την άψογη εκτέλεση τόσο στην εικόνα και τον ήχο, το Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι Πυροσβέστες προσφέρει ένα χορταστικό, καλοφτιαγμένο και απόλυτα διασκεδαστικό θέαμα.

ΘΕΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΟΥ ΚΑΝΑΜΕ; (QU'EST-CE QU'ON A FAIT AU BON DIEU?)
Σκηνοθεσία: Φιλίπ ντε Σοβερόν.
Πρωταγωνιστούν: Κριστιάν Κλαβιέ, Σαντάλ Λομπί, Ελοντί Φοντάν
Διάρκεια: 97 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη - Κυριακή 21.00 (Μια προβολή)
Δευτέρα - Τετάρτη 20.30 (Μια προβολή)

«Πως είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς ένα έθνος που έχει 246 διαφορετικά είδη τυριού!», αναρωτιόταν ένας από τους πλέον επιδραστικούς Ευρωπαίους ηγέτες των τελευταίων αιώνων, ο εθνικός ήρωας, οραματιστής και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ Ντε Γκολ.

Στη φιλόξενη και πολυπολιτισμική Γαλλία, μια από τις πιο ζωντανές και πολύχρωμες χώρες της Ευρώπης που γέννησε ορισμένους από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες, λογοτέχνες, ποιητές και πολιτικούς της παγκόσμιας πρωτοπορίας, ζει ο ξεχωριστός κος Κλοντ Βερνέιγ με τις τέσσερις κόρες και τη σύζυγό του. Μια οικογένεια, φαινομενικά αυστηρών, καθολικών αρχών και αστικών καταβολών (τουλάχιστον για τα μάτια της συντηρητικής-κλειστής κοινωνίας τους), αυτή του Κλοντ και της Μαρί, ανέθρεψε τέσσερις κορασίδες με την προοπτική να μεγαλώσουν ευτυχισμένες και να καταλήξουν σε έναν γάμο, ο οποίος θα εκπληρώνει το Καθολικό «Γαλλικό Όνειρο». Και, εντάξει, αν αυτό δε μπορεί να εφαρμοστεί και για τις τέσσερις κόρες, τουλάχιστον ας καταφέρει να το πετύχει η μία από αυτές, προκειμένου να δώσει στην οικογένεια Βερνέιγ το πολυπόθητο άλλοθι στη σημαντικότατη κατηγορία: «Τι θα πει η κοινωνία»!

Έλα όμως που η μοίρα θα τα φέρει έτσι, ώστε οι τρεις πρώτες, κατά τα άλλα υπέροχες, κόρες των Βερνέιγ να αγαπήσουν και να παντρευτούν έναν Εβραίο, έναν Ασιάτη και έναν Άραβα, αντίστοιχα! Μεγάλη καταστροφή και ανήκεστο πλήγμα για την οικογένεια, καθώς επίσης και έντονη ανησυχία σχετικά με το ποια θα είναι η κρίσιμη επιλογή για την αποκατάσταση της τέταρτης κόρης. Με υπογλώσσια χάπια και υπομονή στα όριά, ο Κλοντ και η Μαρί φλερτάρουν με το εγκεφαλικό, έχοντας τα αυτιά τους τεντωμένα για τη στιγμή της ανακοίνωσης του γάμου της τέταρτης και νεότερης κόρης τους, Λορ.

Όταν η Λορ ανακοινώσει στους γονείς της ότι σκοπεύει, σύντομα, να παντρευτεί με τον Καθολικό φίλο της Σαρλ, εκείνοι θα πετάξουν από τη χαρά τους, ωστόσο μια τεράστια έκπληξη θα τους περιμένει όταν θα κληθούν να γνωρίσουν από κοντά τον ίδιο αλλά και την θεότρελη οικογένειά του.

Η ταινία «Θεέ μου τι Σου Κάναμε;» αποτελεί την πιο επιτυχημένη ταινία της χρονιάς, στη Γαλλία, και κατάφερε, μέχρι σήμερα, να συγκεντρώσει περισσότερα από 8 εκατομμύρια εισιτήρια στις γαλλικές αίθουσες. Ωστόσο το πιο σημαντικό και σπουδαίο επίτευγμά της – εκείνο που την καθιστά ταινία φαινόμενο για το γαλλικό box office – είναι ότι έχει καταφέρει να αυξήσει, από εβδομάδα σε εβδομάδα, τον αριθμό των θεατών που σπεύδουν στα σινεμά για να παρακολουθήσουν την ταινία-έκπληξη. Οι ανεπανάληπτες οικογενειακές καταστάσεις και οι ευαίσθητες κωμικές του ατάκες που ακροβατούν ανάμεσα στο politically incorrect και το εξωφρενικά ακομπλεξάριστα χιούμορ, όχι μόνο κατάφεραν να αφυπνίσουν τους Γάλλους θεατές και να τους ξαναβάλουν στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά τόλμησαν να επαναφέρουν την κουβέντα, γύρω από τη μοναδική κινηματογραφική κουλτούρα του πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος της σύγχρονης Ευρώπης, σε μια εποχή που το πολιτικό κλίμα δείχνει ανησυχητικά τεταμένο και εύθραυστο.

ΞΟΡΚΙΣΕ ΤΟ ΚΑΚΟ (DELIVER US FROM EVILΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) 
Σκηνοθεσία: Σκοτ Ντέρικσον.
Πρωταγωνιστούν: Έρικ Μπάνα, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Ολίβια Μουν.
Διάρκεια: 118 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη - Κυριακή 22.50 (Μια προβολή)
Δευτέρα - Τετάρτη 22.30 (Μια προβολή)

Από τις καλύτερες νέες ταινίες τρόμου του είδους που χορταίνεις λεπτό προς λεπτό. Διαθέτει αγωνία και ένταση και η υπόθεση περιλαμβάνει κάποια απρόβλεπτα ευρήματα και ανατροπές που κόβουν την ανάσα για να σε καθηλώσουν ή και ... ξεσηκώσουν από το κάθισμα! Η προσπάθεια να πείσει για το "Κακό" τεκμηριώνεται στο μοτίβο της διαλεκτικής, βασισμένη στις κύριες αντιλήψεις της επιστημονικής και μεταφυσικής κοσμοθεωρίας. Φυσικά το θρησκευτικό στοιχείο υπερισχύει στο τέλος για να αιτιολογηθεί επαρκώς η ανάγκη του εξορκισμού. Η διαδρομή όμως, μέχρι εκεί με την αντίσταση που προβάλλει η κυρίαρχη αντίληψη του Σάρτσι είναι απολαυστική ως ρεαλιστική.

Συνήθως οι ταινίες με θέμα τον "εξορκισμό" είναι από μέτριες έως κακές. Αυτή εδώ ξεχωρίζει κυρίως από την αστυνομική της πλοκή και την βασική ερμηνεία του κεντρικού της χαρακτήρα που υποδύεται ο Έρικ Μπάνα. Πολύ καλός και ο Έντγκαρ Ραμίρεζ στο ρόλο του "ανορθόδοξου" για τις μεθόδους του ιερέα. Μόνο το προβλέψιμο φινάλε χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά κλισέ αν και η κινηματογράφηση καταφέρνει να το διαφοροποιήσει εν μέρει. Η γενική εικόνα όμως, είναι υπέρ του φιλμ.

Οι φίλοι του είδους θα μείνουν αρκετά ευχαριστημένοι με την αδρεναλίνη ν' ανεβαίνει στα ύψη από σκηνές που πραγματικά σε τρομάζουν. Ενώ και εκείνοι που βλέπουν ταινίες για τους σταρ, εδώ ο Έρικ Μπάνα σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά στους ώμους τους το φιλμ αξιοπρεπώς, βοηθούντος εν μέρει από τον γκεστ Έντγκαρ Ραμίρεζ και την Ολίβια Μουν (στο ρόλο της γυναίκας του Έρικ Μπάνα, Τζεν).