Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Σινέ ΓΕΡΑΚΑΣ (27/06-06/07/2019)

ΝΟΥΡΕΓΙΕΦ: ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΚΟΡΑΚΙ
THE WHITE CROW
Σκηνοθεσία: Ρέιφ Φάινς.
Πρωταγωνιστούν: Ρέιφ Φάινς, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Όλεγκ Ιβένκο, Σεργκέι Πολούνιν.
Διάρκεια: 127 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη, Σάββατο & Κυριακή 21.00 (Μια προβολή)
Τετάρτη 23.10 (Μια προβολή)


Ο Ρώσος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ, κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, κατέφυγε στη Γαλλία και εξέπληξε όλο τον κόσμο με το ταλέντο του. Με τη μοναδική του παρουσία, έλαμψε ως το πιο διάσημο αστέρι του μπαλέτου, ένας αδάμαστος και όμορφος χορευτής, που ένιωσε περιορισμένος από τη ζωή της δεκαετίας του 1950 στο Λένινγκραντ και άνοιξε τα φτερά του για τη Δύση. H επαφή του με δυτικούς καλλιτέχνες και ιδέες τον οδήγησε σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με την KGB.

Ο Ρέιφ Φάινς σκηνοθετεί την κινηματογραφική βιογραφία του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, βασιζόμενος στο βιβλίο της Τζούλιας Καβάνο, το οποίο μετέγραψε για τη μεγάλη οθόνη ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας και γνωστός σεναριογράφος Ντέιβιντ Χέαρ.

Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ υπήρξε μια εμβληματική αλλά και αρκετά αντιφατική προσωπικότητα του χορού. Σπουδαίος καλλιτέχνης, ξεκίνησε από την Σοβιετική Ένωση που διακρίθηκε για τις ικανότητές του και το μεγάλο του ταλέντο, αλλά αυτομόλησε κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας με τα μπαλέτα Κίροφ στη Δύση όπου και διέμεινε έως το τέλος της ζωής του. Καλλιτεχνικό ζευγάρι με την Μαργκότ Φοντέιν, θριάμβευσε στα μεγαλύτερα θέατρα, υπήρξε φίλος με όλο το τζετ σετ, απασχόλησε ουκ ολίγες φορές τον Τύπο με σκάνδαλα και τελικά πέθανε από AIDS σε ηλικία μόλις πενήντα πέντε χρονών.

Η ταινία του Φάινς όμως εστιάζει περισσότερο στο ταξίδι στο Παρίσι του 1961, οπότε και ο Νουρέγιεφ ενώ ετοιμαζόταν να ταξιδέψει πίσω στη Μόσχα λόγω κακής διαγωγής, αποφάσισε να ζητήσει από τους αστυνομικούς του αεροδρομίου πολιτικό άσυλο. Μέσα από φλας μπακ μεταφερόμαστε και στα παιδικά του χρόνια τη δεκαετία του ‘40, αλλά και στην πορεία του στο Λένινγκραντ την περίοδο 1955-61. Μάλιστα ο Φάινς για την κάθε περίοδο έχει επιλέξει μια διαφορετική χρωματική παλέτα ώστε να ταιριάζει με την επικρατούσα αισθητική της εκάστοτε εποχής. Εστιάζοντας κυρίως στο χάρισμα του Νουρέγιεφ, που τον υποδύεται ο πρωτοεμφανιζόμενος Όλεγκ Ιβένκο, και στο κλίμα του Ψυχρού Πολέμου, ο Φάινς δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα σύγκρουση ανάμεσα στον πειθαρχημένο χορευτή και τον ανυπότακτο πολίτη. Έτσι, αν και σε σημεία δεν αποφεύγει την αγιοποίηση, ξεπερνάει τα πλαίσια μιας συμβατικής βιογραφίας, καθώς αξιοποιεί την πολιτική κατάσταση, κρατώντας κατά όσο είναι δυνατόν τις ισορροπίες, προσδίδοντας στην ταινία την ατμόσφαιρα ενός κατασκοπικού θρίλερ. Οι τέλειες χορογραφίες που εκτελούν οι χορευτές της ταινίας- ανάμεσά τους και το μεγάλο αστέρι του μπαλέτου Σεργκέι Πολούνιν, που υποδύεται τον συγκάτοικο του Νουρέγιεφ- συμβάλλουν στο όλο αποτέλεσμα καταλυτικά. Ο Ιβένκο, αν και δεν είναι ηθοποιός, αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες του ρόλου, ενώ ο Ρέιφ Φάινς στον ρόλο του μέντορά του, Αλεξάντερ Πούσκιν, δίνει μια ακόμα σημαντική ερμηνεία.

ΚΟΛΥΜΠΑ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΒΥΘΙΣΟΥ
LA GRAND BAIN
Σκηνοθεσία: Ζιλ Λελούς.
Πρωταγωνιστούν: Ματιέ Αμαλρίκ, Γκιγιόμ Κανέ, Βιρτζινί Εφιρά, Ζαν Ιγκ Ανγκλάντ.
Διάρκεια: 122 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη, Σάββατο & Κυριακή 23.10 (Μια προβολή)
Δευτέρα 21.30 (Μια προβολή)
Τετάρτη 21.00 (Μια προβολή)


Μία παρέα σαραντάρηδων (και κάτι) ανδρών, όλοι στο χείλος μίας ηλικιακής κρίσης αποφασίζουν να ιδρύσουν την πρώτη ανδρική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης στην δημόσια πισίνα της περιοχής τους. Αψηφούν την ειρωνεία και τον εξευτελισμό των γύρω τους και προπονούνται από μία ξεπεσμένη πρωταθλήτρια, που προσπαθεί και η ίδια να ξεπεράσει τα προσωπικά της προβλήματα. Όλοι μαζί ξεκινούν μια απίθανη περιπέτεια που στην διαδρομή της ανακαλύπτουν λίγη αυτοεκτίμηση, και πολλά για τους εαυτούς και για τους άλλους.

Μια παρέα losers που βιώνουν την κρίση της μέσης ηλικίας, αλλά και τα προσωπικά τους δράματα - ο ένας είναι άνεργος, ο άλλος χωρισμένος, ο τρίτος αποτυχημένος μουσικός που προσπαθεί να επανακτήσει την επαφή με την έφηβη κόρη του, ο τέταρτος βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς- αποφασίζουν για κάποιον ακατανόητο λόγο να ενταχθούν στην ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης της περιοχής τους. Επειδή όμως το συγκεκριμένο άθλημα θεωρείται κατεξοχήν γυναικείο, αντιμετωπίζουν τα επικριτικά σχόλια του περίγυρού τους. Εκείνοι όμως επιμένουν και συνεχίζουν τις προπονήσεις τους με μια πρώην πρωταθλήτρια του υγρού στίβου και νυν αλκοολική, που τρέχει πίσω από τον παντρεμένο εραστή της, με σκοπό να λάβουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Στα χνάρια του βρετανικού « Άνδρες έτοιμοι για όλα», ο Λελούς μάς συστήνει μια χαριτωμένη παρέα για να μιλήσει για την δύναμη της ομάδας που κάνει θαύματα. Ταυτόχρονα επιλέγοντας τη συγχρονισμένη κολύμβηση, πράγμα που του δίνει την ευκαιρία για αρκετά υποβρύχια πλάνα, κάνει κι ένα σχόλιο - αυτή τη φορά από την ανδρική πλευρά -σε σχέση με τον ρόλο των δυο φύλων. Παράλληλα, υιοθετώντας τον τόνο μιας γλυκόπικρης υδάτινης ως επί το πλείστον κομεντί, φτιάχνει ένα μωσαϊκό συμπαθητικών χαρακτήρων και με αισιοδοξία δηλώνει «ότι ποτέ δεν είναι αργά». Κρατώντας χαμηλούς τόνους και έχοντας ένα λαμπερό επιτελείο ηθοποιών, φτιάχνει μια δροσερή ταινία ιδανική για θερινό σινεμά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 
Η γλυκόπικρη κωμωδία 
«SHIRLEY VALENTINE» 
του Willy Russell 
ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 
ΓΕΡΑΚΑΣ 
CINE ΓΕΡΑΚΑΣ

Ο Αλέξανδρος Ρήγας παρουσιάζει την γλυκόπικρη κωμωδία του Willy Russell, «Σίρλεϋ Βαλεντάιν».

Η Βρετανίδα Σίρλεϋ είναι μια γυναίκα λίγο μετά τα 50, μάνα δύο παιδιών που έχουν τη δική τους πλέον ζωή και σύζυγος ενός άνδρα που η σχέση τους χάθηκε κάπου στην πορεία των χρόνων. Μόνη της «συντροφιά», σαν φανταστικός φίλος θα λέγαμε, ο τοίχος της κουζίνας της. Μέχρι τη μέρα που μία ασήμαντη αφορμή την ξυπνάει και αποφασίζει να ξαναβρεί τον εαυτό της, να ξανανιώσει ζωντανή!

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ένα τραπεζάκι μπροστά στη θάλασσα, ένα αγιόκλημα και μια... αναπάντεχη γνωριμία, θα συνθέσουν το σκηνικό της δικής της επανάστασης απέναντι σε όσα την καταπίεζαν.
Πόσο όμως θα κρατήσει αυτή η επανάσταση; Θα καταφέρει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με το μέσα της και τους δικούς της ανθρώπους;
Και τελικά, υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στη ζωή;
Ένα έργο γεμάτο συναίσθημα, γέλιο, συγκίνηση και απρόοπτα...

Σίρλεϋ Βαλεντάιν η ΜΠΕΣΥ ΜΑΛΦΑ
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Κοστούμια : Ελένη Μπλέτσα
Μουσική: Alter Ego
Φωτογραφίες: Χρήστος Κοτσιρέας
ΩΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 21.30