Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

1ο Γυμνάσιο Γέρακα - Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ο Κόσμος των Νοημάτων»

Την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019, στο θέατρο του σχολείου μας, του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, η ομάδα του Πολιτιστικού Προγράμματος «Ο Κόσμος των Νοημάτων», διοργάνωσε την τελική της εκδήλωση.

Προσκεκλημένοι ήταν ο κ. Νίκος Γαλάνης, εκπαιδευτικός, ψυχολόγος, ιδρυτής & υπεύθυνος σπουδών του Πολυχώρου Κιβωτός και η κ. Σοφία Κουρτίδου, τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και ψυχολόγος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του Διευθυντή κ. Κουρτέση και με νοηματικό καλωσόρισμα από όλη την ομάδα των παιδιών και καθηγητριών τους. Το ποίημα της μαθήτριας Σοφίας Μαυρομμάτη “Πρέπει ν’ αγωνιστούμε για να σωθούμε” απαγγέλθηκε από την ίδια. Συνέχισαν τα παιδιά με το τραγούδι «Αγάπη μου εσύ» που το απέδωσαν στη νοηματική γλώσσα.

Ο κ. Γαλάνης, στη συνέχεια, έκανε την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα παρουσίασή του με θέμα: « Η αξία & οι δυνατότητες της Νοηματικής Γλώσσας», με την διερμηνέα κ. Αναστασίου να αποδίδει στην ομιλούσα ελληνική και φυσικά να νοηματίζει.

Οι μαθητές της ομάδας μοιρασμένοι σε τρεις υποομάδες, παρουσίασαν τρεις αντίστοιχα περιπτώσεις οικογενειών: Ακούοντες γονείς με κωφά παιδιά, κωφή οικογένεια και κωφοί γονείς με ακούοντα παιδιά. Το κάθε ένα παιδί παρουσιαζόταν με το όνομα του και μία λέξη που το εκφράζει στη νοηματική, αλλά και δυο λόγια για την εμπειρία από το πρόγραμμα. Ακολούθως, η Διονυσία Σταυρουλάκη έπαιξε κιθάρα και τραγούδησε το τραγούδι «Χίλιες σιωπές» ενώ η Ελένη Ζωγράφου με την Ιωάννα Τζιαφέτα νοημάτιζαν.

Η συνεργασία του σχολείου μας με το 18ο Γυμνάσιο - Λύκειο Πατρών, ήταν θαυμάσια! Είναι το μοναδικό σχολείο στην Ελλάδα, το οποίο έχει τμήματα ακουόντων και κωφών & βαρήκοων μαθητών. Από τη συνεργασία μας αυτή μας έστειλαν και προβάλαμε ένα χαρούμενο βίντεο με εικόνες και μουσική. Επίσης, σε δύο μικρά βίντεο μας μίλησε, στο μεν ένα, ο Διευθυντής τους κ. Στράτος Μαρίνος και νοημάτιζε μία συνάδελφος-διερμηνέας και στο δεύτερο δύο μαθήτριες της ομάδας τους, όπου η μία διάβαζε και η άλλη ταυτόχρονα νοημάτιζε!

Παρουσιάσαμε, στη συνέχεια, κι εμείς την πορεία του προγράμματός μας με εικόνες από όλα τα δρώμενα και τις εμπειρίες μας.

Η εκδήλωσή μας είχε ένα επιπλέον συναισθηματικό και συνάμα υπέροχο κλείσιμο: Την παρουσίαση της κ. Σοφίας Κουρτίδου!

Κατ’ αρχάς μίλησε για την «Ιδιαιτερότητα του τραγουδιού στον κόσμο των κωφών» και με βάση το βίντεο του τραγουδιού της (σύνθεση και στίχοι από την ίδια) «Κάθε μέρα διακοπές», νοημάτισε ζωντανά στη σκηνή με τον μοναδικό της τρόπο.

Την εκδήλωση ετίμησαν ο Αντιδήμαρχος Παλλήνης κ. Δημητριάδης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Λιακόπουλος, η κοινοτική σύμβουλος & Γραμματέας της Β/θμιας Σχ. Επιτροπής κ. Δημητροπούλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Γέρακα κ. Χαροκόπου, ο Γραμματέας του Συλλόγου κ. Στρίκος. Επίσης μας ετίμησαν πολλοί καλεσμένοι μας , σημαίνουσες προσωπικότητες στον δικό τους χώρο.

Είχαμε την ευγενική βοήθεια και ευχαριστούμε τον κ. Θοδωρή Ρήγα στα ηχητικά - διαχείριση παρουσίασης και την κ. Μαίρη Αντωνίου στη βιντεοσκόπηση.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς του προγράμματός μας: Για την πραγματοποίηση της εκδρομής την ΕΥΔΑΠ και για την ολοκλήρωση της εκδήλωσης τον Δήμο Παλλήνης και το S/M Σκλαβενίτη!