Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Σινέ ΓΕΡΑΚΑΣ 20-26/09/2018



Ο ΛΟΥΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ
LOUIS AND THE ALIENS
Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Λαουενστάιν , Κρίστοφ Λαουενστάιν, Σον ΜακΚόρμακ.
Διάρκεια: 86 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Παρασκευή, Σάββατο & Τετάρτη 19.30 (Μια προβολή)
(Μεταγλωττισμένη)


Τι θα έκανες αν ξαφνικά ερχόσουν πρόσωπο με πρόσωπο με έναν, ή μάλλον τρεις εξωγήινους; Σε αυτή την ξεκαρδιστική ιστορία κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια, ένα μικρό αγόρι θα προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματά του με τη βοήθεια των τριών θεότρελων νέων φίλων του… που τυχαίνει να μην είναι από το δικό μας πλανήτη! Γέλιο, περιπέτεια και συγκίνηση σε μια ιστορία για το μεγαλύτερο μάθημα για όλους: «οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγεις».

Όταν ο μπαμπάς σου είναι φανατικός της άποψης ότι υπάρχουν εξωγήινοι, η ζωή δεν είναι εύκολη - ούτε και πολύ φυσιολογική! Παρά την αγάπη του για εκείνον, ο 12χρονος Λούης δεν πιστεύει τους ισχυρισμούς του πατέρα του, οπότε η έκπληξή του είναι τεράστια όταν τρεις ατζαμήδες μικροί εξωγήινοι -ο Μογκ, ο Ναγκ και ο Γουάμπο- προσγειώνονται ξαφνικά μπροστά του. Ενθουσιασμένος με την αναπάντεχη αυτή συνάντηση, ο Λούης θέλει να μοιραστεί με τον πατέρα του το φανταστικό αυτό νέο, αλλά συνειδητοποιεί ότι εκείνος θέλει να «παγώσει» και να μελετήσει τους καινούργιους του φίλους. Στο μεταξύ, ο Λούης και οι τρεις εκκεντρικοί του φίλοι θα ζήσουν μια ξεκαρδιστική, ανατρεπτική περιπέτεια στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν οι εξωγήινοι σπίτι τους. Μήπως ο Λούης θα έπρεπε να φύγει μαζί τους για να ξεφύγει από τα γήινά του προβλήματα; Ή μήπως μερικές φορές πρέπει να φτάσεις μέχρι τα άστρα για να βρεις το πού ανήκεις πραγματικά;

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ
THE HOUSE EITH A CLOCK IN ITS WALLS
Σκηνοθεσία: Ιλάι Ροθ.
Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπλάνσετ, Τζακ Μπλακ, Όουεν Βακάρο.
Διάρκεια: 105 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη, Κυριακή, Δευτέρα & Τρίτη 20.30 (Μια προβολή)
Παρασκευή, Σάββατο & Τετάρτη 21.00 (Μια προβολή)


Ο Λούις, ένα ορφανό αγοράκι, μετακομίζει στο Μίσιγκαν για να ζήσει στο σπίτι του θείου του, Τζόναθαν. Εκεί ανακαλύπτει τον κόσμο της μαγείας, αφού τόσο ο θείος του όσο και η καλύτερή του φίλη, Φλόρενς, είναι μάγοι. Σύντομα, ο μικρός Λούις θα αντιληφθεί πως το σπίτι έχει ένα μεγάλο μυστικό, αφού στους τοίχους του κρύβεται ένα μαγικό ρολόι που έχει τη δύναμη να καταστρέψει τον κόσμο! Θα καταφέρουν να το βρουν και να το σταματήσουν πριν να είναι πολύ αργά; Μια απίθανη ταινία φαντασίας, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τζον Μπέλερς, με τον υποψήφιο για δύο Χρυσές Σφαίρες Τζακ Μπλακ και τη βραβευμένη με δύο Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Οι παραγωγοί Μπράντλεϊ Φίσερ και Τζέιμς Βάντερμπιλτ ήθελαν πολύ καιρό να συνεργαστούν με τον σεναριογράφο και παραγωγό Έρικ Κρίπκε, δημιουργό της πολυετούς τηλεοπτικής επιτυχίας Supernatural. Για να τo καταφέρουν, στράφηκαν στη σειρά βιβλίων «Το Σπίτι με το Ρολόι στον Τοίχο» του Τζον Μπέλερς, που στιγμάτισε την παιδική ηλικία του Κρίπκε. Όπως πολλά παιδιά της δεκαετίας του ‘70, ο Κρίπκε είχε εντυπωσιαστεί από τον τρόπο που ο συγγραφέας απευθυνόναν και επικοινωνούσε με τα παιδιά, καθώς επίσης και με την ίση δόση χιούμορ και τρόμου. Για τον Φίσερ ήταν σημαντικό να γίνει σωστή επιλογή της εταιρείας παραγωγής και του σκηνοθέτη. Δεν υπήρχε φυσικά καλύτερη επιλογή από την εταιρεία του Στίβεν Σπίλμπεργκ Amblin, που έχει στο ιστορικό της εμβληματικές ταινίες όπως τα Γκούνις, Γκρέμλινς και Ε.Τ., και τον Ιλάι Ροθ.

Η επιλογή του Τζακ Μπλακ για τον ρόλο του Τζόναθαν Μπάρναβελτ βασίστηκε σε δύο κριτήρια: έπρεπε να είναι ο τρομακτικός συγγενής που φοβάσαι να μείνεις μαζί του και, ταυτόχρονα, ο διασκεδαστικός θείος που θα σε πάρει μαζί του σε απίστευτες περιπέτειες. Στον ρόλο της Φλόρενς Ζίμερμαν είναι η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ που υποδύεται την πιο ισχυρή μάγισσα του κόσμου. Ο μικρός Όουεν Βακάρο εντυπωσίασε τους συντελεστές της ταινίας με την προσωπικότητά του. Έψαχναν πολύ καιρό τον ηθοποιό που θα ενσάρκωνε τον Λούις, καθώς αναζητούσαν ένα παιδί ευαίσθητο, αστείο, προσγειωμένο και ταυτόχρονα αδύναμο, που θα κάνει τον θεατή να θέλει να το προστατεύσει. Όλα αυτά τα βρήκαν στον Όουεν.

ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ
THE CHILDREN ACT
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Έιρ.
Πρωταγωνιστούν: Έμα Τόμσον, Στάνλεϊ Τούτσι, Φιόν Γουάιχεντ.
Διάρκεια: 105 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη, Κυριακή, Δευτέρα & Τρίτη 22.15 (Μια προβολή)
Παρασκευή, Σάββατο & Τετάρτη 22.45 (Μια προβολή)


Ακόμα ένα βιβλίο του Ίαν ΜακΓιούαν μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με την Έμα Τόμσον, σε μια σπουδαία ερμηνεία που θα είναι έκπληξη αν δεν βρεθεί στις οσκαρικές υποψηφιότητες.

H Βρετανή δικαστής Φιόνα, ειδική σε οικογενειακές υποθέσεις περνάει μια προσωπική κρίση όταν ο Αμερικανός σύζυγός της και καθηγητής πανεπιστημίου τής ανακοινώνει ότι δεν είναι πλέον ικανοποιημένος από τον γάμο τους, ζητώντας τη συγκατάθεσή της να συνάψει μια εξωσυζυγική σχέση.

Την ίδια περίοδο μια υπόθεση που έχει βρεθεί στα φώτα της δημοσιότητας, την απασχολεί ιδιαίτερα: ένας ανήλικος μάρτυρας του Ιεχωβά που πάσχει από λευχαιμία και χρειάζεται άμεσα μετάγγιση αίματος που θα του σώσει τη ζωή, αρνείται τη θεραπεία. Στο πλευρό του και οι γονείς του, που ρισκάρουν τη ζωή του γιου τους εν ονόματι της πίστης τους.

Η Φιόνα τότε αποφασίζει να τον επισκεφτεί στο νοσοκομείο και να συζητήσει μαζί του, γεγονός που θα σταθεί καθοριστικό για τον νεαρό ασθενή, αλλά και για την ίδια, μιας και θα της ξυπνήσει κρυμμένα συναισθήματα. Μια απλή θεωρητικά υπόθεση, λαμβάνει απρόσμενες διαστάσεις στο μυθιστόρημα του Ιαν ΜακΓιούναν και ο Ρίτσαρντ Έιρ ακολουθεί κινηματογραφικά δυο παράλληλες στην ουσία ιστορίες, που όμως αφορούν το ίδιο πρόσωπο, χωρίς να ξεκαθαρίζει τελικά ποιο είναι το κρυφό νήμα που τις ενώνει. Καταγράφοντας όμως σκηνές από την επαγγελματική και την προσωπική ζωή της Φιόνα, αφήνει τον θεατή να αποφασίσει τελικά για τα κίνητρα που οδηγούν την κεντρική του ηρωίδα.

Με μια κλασική, συμπυκνωμένη κινηματογράφηση, ο Έιρ θέτει τελικά ζητήματα πίστης και δικαιοσύνης, που αντιπαραβάλλονται με τις εσωτερικές συγκρούσεις των πρωταγωνιστών του, χωρίς ποτέ να γίνεται διδακτικός. Οι έμμεσες british style αναφορές του και ο τρόπος που χρησιμοποιεί μια απλή κατά τα φαινόμενα δικαστική υπόθεση είναι μια έξυπνη επιλογή, που στην ουσία περιγράφει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, πράγμα που διαχειρίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό, αν και σε κάποια σημεία χάνει τον ρυθμό του.

Το ισχυρό βέβαια ατού του Έιρ είναι το καστ του. Η Έμα Τόμσον υποστηρίζει με όλο της το είναι την δικαστή Φιόνα, δημιουργώντας απρόσμενες κορυφώσεις κι εντάσεις με μια δεξιοτεχνία που αξίζει σίγουρα πολλά βραβεία, ενώ στο πλευρό της ο Στάνλει Τούτσι αλλά κι ο Μπεν Τσάπλιν αποδεικνύονται άξιοι συνεργάτες μιας μεγάλης ηθοποιού σε μια από τις αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της. (iefimerida.gr)