Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού 2012, Δήμου Παλλήνης

Καθορίστηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για το 2012. Πριν πάμε στις νέες τιμές ας δούμε λίγο το ιστορικό.

Με περσινή του απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει για το 2011 τα τέλη να μείνουν αμετάβλητα για τις τρεις Δημοτικές Ενότητες. Να διατηρηθεί δηλαδή το προ "Καλλικράτη" καθεστώς το οποίο ήταν το εξής:


Για το 2012 με εγκύκλιό του το Υπουργείο καθορίζει σαφώς ότι δεν μπορούν να υφίστανται διαφορετικά τέλη για Δημοτικές Ενότητες του ίδιου Δήμου, παρά μόνο εάν πρόκειται για απομακρυσμένες Ενότητες που δεν απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα υπηρεσιών.
Η εγκύκλιος λοιπόν δεν λέει τίποτε άλλο από το αυτονόητο όσον αφορά το Δήμο μας, δηλαδή ότι το τέλος πρέπει να είναι ενιαίο αφού η υπηρεσία είναι η ίδια.

Τα τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για όσους δεν γνωρίζουν είναι ανταποδοτικά και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών (αποδοχές προσωπικού, προμήθεια και συντήρηση μέσων αποκομιδής των απορριμμάτων κλπ). Ο μη προσδιορισμός τέλους σε ύψος τέτοιο ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αυτές, σημαίνει με απλά λόγια ότι δεν θα μαζεύονται σωστά τα σκουπίδια δηλαδή το απορριμματοφόρο θα περνάει σε μεγαλύτερα διαστήματα, οι κάδοι θα ξεχειλίζουν κλπ.

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ενιαίο τέλος διαμορφώνεται σε 1,15 € για τις κατοικίες και 3,30 € για τα καταστήματα. 
  • Για το Γέρακα δηλαδή, μείωση κατά 0,21/τμ/έτος στις κατοικίες και αύξηση κατά 0,07/τμ/έτος στα καταστήματα. 
  • Για την Παλλήνη, αύξηση κατά 0,08/τμ/έτος στις κατοικίες και μείωση κατά 0,10/τμ/έτος στα καταστήματα. 
  • Άφησα τελευταία την Ανθούσα γιατί πράγματι είναι η μεγάλη "αδικημένη" της εξομοίωσης λόγω των χαμηλών τιμών που είχε. Έτσι η αύξηση στις κατοικίες ανέρχεται σε 0,42/τμ/έτος και στα καταστήματα σε 0,80/τμ/έτος.
Οι τιμές που αποφασίστηκαν είναι από τις χαμηλότερες τιμές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και με μικρό κόστος για την Παλλήνη αποκαθιστούν την αδικία σε βάρος του Γέρακα. Η αύξηση για την Παλλήνη, για ένα σπίτι 100 τμ μέτρων, είναι 8 € ετησίως.

Η απόφαση για τις νέες τιμές δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις. Για παράδειγμα στο Τοπικό Συμβούλιο της Παλλήνης έτυχε της αποδοχής μέλών της αντιπολίτευσης.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύσσωμη η πλειοψηφία ψήφισε τις νέες τιμές καθώς και ο κ. Βελιώτης. Από την πλευρά της μειοψηφίας υπήρξε πανσπερμία προτάσεων από τις οποίες απουσίαζαν τα αυτονόητα α) το ότι πρέπει να μαζεύονται τα σκουπίδια β) το ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ. 

Στη Συνεδρίαση Προέδρευσε ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καλαντζής καθώς ο Πρόεδρος απουσίαζε. Ο Πρόεδρος την επομένη (2/12/2011) υπέβαλε την παραίτησή του, "για προσωπικούς λόγους" συνεπώς δεν έχω να σχολιάσω κάτι.


Κλείνοντας να πω πως κάθε προσπάθεια ταύτισης των τελών αυτών με το "χαράτσι" στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, είναι τουλάχιστον ατυχής αν όχι σκόπιμα κακοπροαίρετη, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι το τέλος ακινήτων "πάει σε μια μια τρύπα που δεν έχει πάτο" ενώ τα Δημοτικά Τέλη αφορούν την καθαριότητα και την υγιεινή της πόλης και πάνε αυστηρά σε αυτό. 

Επίσης για τους γνωστούς "φίλους" μου να σημειώσω πως η προσωπική μου άποψη ήταν να πάνε οι τιμές στο επίπεδο του Γέρακα (στις κατοικίες) που ήταν το υψηλότερο. Εύχομαι να διαψευσθεί η άποψή μου, ότι με τις συγκεκριμένες τιμές "δεν βγαίνει".