Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Προκήρυξη για τη συμμετοχή στην έκθεση “Διάλογος #8: Κοινότητα”

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος του Δήμου Παλλήνης και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών προκηρύσσουν:

Διαγωνισμό για την συμμετοχή αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ. των τριών τελευταίων ακαδημαϊκών ετών (2011-2012, 2012-2013 και 2013-2014) στην ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “Διάλογος #8: Κοινότητα” στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά στην Κάντζα, Δήμου Παλλήνης.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί το έργο έως τεσσάρων (4) καλλιτεχνών.

Η επιλογή των συμμετεχόντων καλλιτεχνών γίνεται από πενταμελή επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του Δήμου Παλλήνης και μέλη ΔΕΠ της Α.Σ.Κ.Τ. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις προτάσεις τους σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή στο Γραφείο Διασύνδεσης της Α.Σ.Κ.Τ. (elenakar@asfa.gr/ Πατησίων 42, 10682, Αθήνα / Τ: 210.3897159) έως την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015. 

Διάλογος #8: Κοινότητα

Συνεχίζοντας τη σειρά εκθέσεων με θέμα τέχνη και παγκοσμιοποίηση, οι Διάλογοι 8 αφιερώνονται στο ζήτημα της Κοινότητας/Community. H σειρά εκθέσεων επικεντρώνεται σε θέματα που αναδεικνύονται κεντρικά και κρίσιμα στη σύγχρονη συνθήκη της ολοκληρωμένης παγκοσμιοποίησης και φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα και το πεδίο της τέχνης, όπως είναι η οικονομία, η εργασία, ο ακτιβισμός κ.α.

Τα τελευταία χρόνια η ιδέα της κοινότητας έχει προβληθεί ως ένας δυναμικός τρόπος αντίστασης στις σύγχρονες συνθήκες του προηγμένου καπιταλισμού και της οικονομικής κρίσης. Η ιδέα της κοινότητας εστίασε στη χρεοκοπία των υπάρχοντων συστημάτων οργάνωσης και στο επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας των υποκειμένων, που αναζητούν νέους ρόλους. Από τον ομαδάρχη στον αυτονομιστή συναντά κανείς ένα πλήθος τύπων που διεκδικούν την εναλλακτική του κοινοτισμού. Ο όρος είναι τόσο ευρύς που περιγράφει από την κοινή κηπουρική δημόσιων πάρκων μέχρι καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, το μοίρασμα φαγητού και παντός είδος αυτοοργανωμένα συστήματα ανταλλαγής προϊόντων, υπηρεσιών, βιολογικές αγροτικές επιχειρήσεις και άλλα παρόμοια εγχειρήματα. Στη σύγχρονη συνθήκη, ο κοινοτισμός προτείνεται από ομάδες, διανοητές, καλλιτέχνες και ακτιβιστές ως μια στρατηγική, μια μορφή πολιτικής διεκδίκησης βελτίωσης των όρων ζωής, θέτοντας κρίσιμα ζητήματα συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών στις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. Συχνά, όμως, η ευρύτητα και η χωρίς προϋποθέσεις και όρους υιοθέτηση του κοινοτισμού τον καθιστά έναν όρο διαβλητό, ένα ουδέτερο σχήμα, καθώς αυτές οι σκόρπιες και άμοιαστες στιγμές κοινοτισμού δεν καταφέρνουν να οργανωθούν συστηματικά ώστε να αποφύγουν να παραμένουν διαρκώς απλά μια ‘εναλλακτική’. Αξιοποιώντας την ερευνητική, καταγραφική και επιτελεστική διαδικασία, την πρόκληση, την φάρσα, τις ακρότητες της καλλιτεχνικής πρακτικής, η έκθεση θα επιχειρήσει να αναδείξει τις ιδιαίτερες διαστάσεις αυτού του φαινομένου φωτίζοντας με δημιουργικό τρόπο πλευρές που τείνουμε να παραβλέπουμε ως προς τις προοπτικές και τα όρια του οράματος της κοινότητας, να προβληματιστεί και να πειραματιστεί πάνω στους νέους κοινοτιστικούς τύπους υποκειμένων.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί το έργο έως τεσσάρων (4) καλλιτεχνών.

Η επιλογή των συμμετεχόντων καλλιτεχνών γίνεται από πενταμελή επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του Δήμου Παλλήνης και μέλη ΔΕΠ της Α.Σ.Κ.Τ.

Το έργο των καλλιτεχνών επιλέγεται βάσει της εγγύτητας του με την θεματική της έκθεσης.

Ο κάθε καλλιτέχνης εκτός της συμμετοχής του στην έκθεση υποχρεούται να παρουσιάσει το έργο του σε μισάωρη διάλεξη (artist talk) στα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Παλλήνης και να πραγματοποιήσει ομιλίες/συζητήσεις με ομάδες μαθητών και ενηλίκων που θα συνδυάζονται κατά περίπτωση με καλλιτεχνικά εργαστήρια (workshops).

Η έκθεση θα συνοδεύεται από έντυπη και ψηφιακή (.pdf) έκδοση καταλόγου ο οποίος θα περιλαμβάνει ενημερωτικό κείμενο ως προς τη θεματική της έκθεσης, κείμενα και φωτογραφίες παρουσίασης των έργων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών καθώς και βιογραφικά σημειώματα.

Οι προτάσεις συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

- Γενική περιγραφή του καλλιτεχνικού έργου (artist statement)
- Κείμενο τεκμηρίωσης της θεματικής συγγένειας με το πλαίσιο της έκθεσης
- Φωτογραφίες ή λεπτομερή προσχέδια του έργου
- Σύντομο βιογραφικό
- Προτάσεις συμμετοχής σε ψηφιακή μορφή γίνονται δεκτές μόνο σε αρχείο τύπου .pdf

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις προτάσεις τους σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή στο Γραφείο Διασύνδεσης της Α.Σ.Κ.Τ. (elenakar@asfa.gr/ Πατησίων 42, 10682, Αθήνα / Τ: 210.3897159) έως την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015.

Τα αποτελέσματα πρόκειται να κοινοποιηθούν άμεσα μέσω της ιστοσελίδας του Γραφείου Διασύνδεσης της Α.Σ.Κ.Τ και της ιστοσελίδας της Κ.Ε.Α.Π.Π.Δ.Π.

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 14 Μαρτίου 2015
Διάρκεια έκθεσης έως και Σάββατο 28 Μαρτίου 2015
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Αρβανίτης, Ελπίδα Καραμπά
Υπεύθυνοι Προγράμματος για το Γραφείο Διασύνδεσης:
Γιάννης Σκαλτσάς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ
Συντονισμός για το Γραφείο Διασύνδεσης: Έλενα Καρύμπακα