Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης για τις μειώσεις - διαγραφές χρεώσεων στους λογαριασμούς ύδρευσης

Συγκροτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο επιτροπή εξέτασης αιτημάτων καταναλωτών για τακτοποίηση χρεώσεων λογαριασμών ύδρευσης λόγω καταγραφείσας υπερβολικής κατανάλωσης.

Η επιτροπή αποτελείται από τους Δημοτικούς Συμβούλους: α) Θεόδωρο Σταματίου Αντιδήμαρχο ύδρευσης β) Σταύρο Δρούγκα γ) Ελένη Αποστολίδου δ) Αλέξανδρο Πυργιώτη ε) Μαρία Κόπτη-Μιλιά. Στην επιτροπή επίσης θα μετέχει και υπάλληλος της Υπηρεσίας ως εισηγητής.

Η επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να συζητά, μελετά και εξετάζει αιτήσεις καταναλωτών ύδρευσης περί μείωσης ή διαγραφής των λογαριασμών και να εισηγείται αναλόγως προς το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο λαμβάνει την οριστική απόφαση.

Η επιτροπή και προκειμένου να εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο θα λαμβάνει υπ' όψιν της τα εξής κριτήρια που είναι ίδια με της ΕΥΔΑΠ:
  • Αφανής διαρροή στο εσωτερικό δίκτυο του καταναλωτή
  • Εσφαλμένη λειτουργία υδρομέτρου που διαπιστώθηκε από ογκομέτρηση της υπηρεσίας
  • Εσφαλμένη καταμέτρηση ενδείξεων από τον καταμετρητή υπάλληλο
  • Μηχανογραφικό σφάλμα
  • Εσφαλμένη τεκμαρτή χρέωση κυβικών όταν η πρόσβαση του καταμετρητή - υπαλλήλου στον υδρομετρητή είναι αδύνατη
  • Εσφαλμένη αντιστοίχιση υδρομέτρου - καταναλωτή
Τα ανωτέρω εξετάζονται από την υπηρεσία ύδρευσης μετά από αίτηση του καταναλωτή

Το θέμα της διαγραφής ή μείωσης χρεώσεων στους λογαριασμούς ύδρευσης είναι παλιό. Όσο θυμάμαι στα Δημοτικά Συμβούλια πάντα έρχονταν προς ψήφιση διαγραφές - μειώσεις χρεώσεων και πάντα η εκάστοτε αντιπολίτευση τις κατήγγειλε ως ρουσφετολογικές πράξεις. Τέτοιο παράδειγμα έχουμε και στο πρόσφατο παρελθόν όπου ακούστηκαν και γράφτηκαν ουκ ολίγα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προκειμένου να σταματήσουν να τίθενται εν αμφιβόλω οι εν λόγω διαγραφές - μειώσεις, υπήρξε θέμα με το οποίο προτείνονταν η δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής. Πρόκειται για μια ιδέα του Αντιδημάρχου Ύδρευσης κ. Σταματίου την οποία εισηγήθηκε ο Δήμαρχος προτείνοντας να αποτελείται από 5 μέλη συνολικά, 3 από την πλειοψηφία, 1 από την μείζονα αντιπολίτευση (συνδυασμός Μερτύρη) και 1 από την ελάσσονα αντιπολίτευση (λοιπή αντιπολίτευση πλην Μερτύρη).

Η παράταξη Μερτύρη εξέφρασε την άποψη ότι αφού η επιτροπή δεν αποφασίζει και για να είναι πραγματικά διαπαραταξιακή, να αποτελείται από 5 μέλη ένα από κάθε παράταξη, θέτοντάς το και ως όρο συμμετοχής της στην επιτροπή.

Αντιπροτάθηκε από το Δήμαρχο η αύξηση των μελών της επιτροπής σε 9 ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις (5 συμπολίτευση + 4 αντιπολίτευση) το οποίο όμως δεν έγινε αποδεκτό από την αντιπολίτευση.

Ο κ. Μπάκας δήλωσε αδυναμία συμμετοχής και πρότεινε τη δυνατότητα συμμετοχής μη αιρετών εκπροσώπων παρατάξεων στην επιτροπή.

Ο κ. Γαβράς αρνήθηκε τη συμμετοχή του ζητώντας οι όποιες διαγραφές ύδρευσης να έρχονται απ’ ευθείας στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως μέχρι σήμερα, αλλά λίγες-λίγες και όχι όλες μαζί, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου.

Η παράταξη του κ. Βολιώτη ήταν η μοναδική που έδειξε πραγματικά τη διάθεσή της για συμμετοχή και όχι μόνο συμφώνησε σχεδόν σε όλες τις προτάσεις αλλά ήταν και η μοναδική που τοποθέτησε εκπρόσωπό της στην επιτροπή.

Τελικώς η επιτροπή συγκροτήθηκε, όπως αναφέρω παραπάνω, με τη συμμετοχή μόνο δύο παρατάξεων, του Δημάρχου με 4 μέλη και του κ. Βολιώτη με 1 μέλος.