Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

«Κοινωνική ευαισθησία» και «αγωνιστικές κινητοποιήσεις» - άρθρο μου στο Νεολόγο

Είναι γνωστή στους περισσότερους η υπόθεση της δέσμευσης ενός τεράστιου ποσού των διαθεσίμων του Δήμου, από την εταιρεία REDS, για οφειλές που δημιουργήθηκαν μια δεκαετία πριν.

Το ιστορικό της υπόθεσης που οδήγησε σήμερα στο να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του Δήμου μας, έχει αναδειχθεί ποικιλοτρόπως και όλοι έχετε βγάλει τα συμπεράσματά σας. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθώ περισσότερο, επαναλαμβάνοντας ημερομηνίες, νόμους, αποφάσεις που ίσως και να σας κουράσουν και να μη τους δώσετε σημασία.

Είναι ξεκάθαρο, κατά τη γνώμη μου, ότι πρόκειται για μια υπόθεση που καλείται να χειριστεί η σημερινή διοίκηση του Δήμου η οποία δεν έχει την παραμικρή ανάμιξη ή ευθύνη σε όλο αυτό που δημιουργήθηκε.

Όσο και αν προσπαθείτε αγαπητοί μου φίλοι να χρεώσετε την υπόθεση στη σημερινή διοίκηση τόσο θα απομονώνεστε. Οι ευθύνες χειρισμών έχουν ονοματεπώνυμα γνωστά στους κατοίκους που - δυστυχώς για σας - δεν περιλαμβάνονται στη σημερινή λίστα διοίκησης του Δήμου Παλλήνης.

Πέρα όμως από τα παραπάνω τα οποία είναι ξεκάθαρα στο μυαλό οποιουδήποτε νοήμονος ανθρώπου, αναδεικνύονται και άλλα ζητήματα που δεν μπορώ παρά να μη τα σχολιάσω.

Υπάρχουν αρκετοί που επικαλούνται την «κοινωνική ευαισθησία» της εταιρείας ότι και αν σημαίνει αυτό. Πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω τι σημαίνει και σε τι αποσκοπεί η επίκληση της κοινωνικής ευαισθησίας μιας ιδιωτικής κερδοσκοπικής επιχείρησης όταν απέναντί της έχει σε 4 εκ. ευρώ που από λάθος χειρισμούς έχει τη δυνατότητα να διεκδικεί. Για να καταλάβω δηλαδή, επειδή είναι κοινωνικά ευαίσθητη (η εταιρεία) και επειδή αν μας πάρει τα χρήματα ίσως και να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε βασικές κοινωνικές δομές, θα κάνει πίσω και θα μας πει δεν τα διεκδικώ; Αγαπητοί μου αναγνώστες όποιος το πιστεύει αυτό νομίζω ότι «πλανάται πλάνην οικτράν».

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που επιθυμούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ξέρετε, πως είχαμε τους κατασκηνωτές στο Σύνταγμα, κάτι αντίστοιχο με Παλληνιώτες, Γερακιώτες, Ανθουσιώτες, έξω από την εταιρεία να την έχουν αποκλείσει περιμένοντας τον CEO να βγει στο μπαλκόνι και να πει «φτάνει… ο αγώνας σας με έκανε να αλλάξω γνώμη. Αποσύρω τη διεκδίκηση των χρημάτων». Ας σοβαρευτούμε. Επαναλαμβάνω δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο Υπουργείο, δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια Κυβέρνηση που οι πιέσεις ενίοτε αποδίδουν. Έχουμε να κάνουμε με μια ιδιωτική εταιρεία που σκοπό της έχει το κέρδος.

Τέλος υπάρχουν και οι άλλοι που επιθυμούν την λαϊκή συνέλευση «για να ενημερωθούν» λέει, οι κάτοικοι για το θέμα. Πέρα από το ότι οι κάτοικοι είναι ήδη ενημερωμένοι μια τέτοιου είδους λαϊκή συνέλευση κατά την ταπεινή μου γνώμη, μόνο ως ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμεύσει, όπου ο καθένας θα λέει ότι του κατέβει στο κεφάλι, και όποιοι έρθουν για να ενημερωθούν πραγματικά θα φύγουν μετά τους πρώτους πέντε ομιλητές. Όλο αυτό μερικοί το ονομάζουν ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λες και υπάρχουν και κλειστές. Εκτός αν «κλειστές» είναι οι συνεδριάσεις που ανακοινώνονται και μετά, τηλεφωνικά, αλλάζει η ώρα. Ή μήπως είναι οι συνεδριάσεις που οι συμμετέχοντες δεν μπαίνουν από την κεντρική πόρτα. Αλήθεια υπάρχουν τέτοιες συνεδριάσεις; Κάποιος εμπειρότερος από μένα αυτοδιοικητικός ας μου απαντήσει αν θέλει.

Για τους «δεν έχω χαρτιά» δεν θα πω τίποτα παρά μόνο ότι πρέπει να τα ψάξουν μεταξύ τους, γιατί ούτε και η Δημοτική αρχή βρήκε χαρτιά.

Αγαπητοί μου αναγνώστες πραγματικά δεν ξέρω πια θα είναι η κατάληξη αυτού του πολύ δύσκολου θέματος που καλείται να χειριστεί η σημερινή διοίκηση. Πρόκειται για μια δικαστική διαμάχη και όχι για μια πολιτική αντιπαράθεση – διεκδίκηση. Ας αφήσουμε τα υποκριτικά «όλοι μαζί» και πραγματικά όλοι μαζί ας σταθούμε δίπλα στο νομικό επιτελείο του Δήμου και στον ίδιο το Δήμαρχο.