Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - από Πέμπτη 20 έως Τετάρτη 26 Ιουλίου


ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ
L’ORA LEGALE
Σκηνοθεσία: Σαλβατόρε Φικάρα, Βαλεντίνο Πικόνε.
Πρωταγωνιστούν: Σαλβατόρε Φικάρα, Βαλεντίνο Πικόνε.
Διάρκεια: 92 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη – Τρίτη 21.00 (Μια προβολή)
Τετάρτη 21.30 (Μια προβολή)


Ο Φρανσουά είναι πέρα για πέρα τσιγκούνης και το μόνο πράγμα που δίνει νόημα στη ζωή του είναι η αποταμίευση είναι το νόημα της ζωής. Οι ισορροπίες στην ολιγαρκή του ζωή, όμως, θα ανατραπούν τελείως όταν ερωτευτεί μια γοητευτική γυναίκα αλλά και όταν γνωρίσει την κόρη του, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσε μέχρι σήμερα.

Δύσκολα υπάρχει πιο δυνατό τερέν για κωμικούς αυτοσχεδιασμούς ή ανελέητη σάτιρα, από τη ζωή ενός τσιγκούναρου σαν τον Φρανσουά. Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ είναι μελετημένα μέχρι τελευταίου σεντ, η αποταμίευση είναι ιερό καθήκον και φυσικά η λέξη σπατάλη απλώς δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του. Έχει οργανώσει την καθημερινότητά του έτσι ώστε να μην ξοδεύει ούτε ένα ευρώ παραπάνω απ’ ό,τι χρειάζεται - ακόμη κι όταν πραγματικά το χρειάζεται. Είναι δυνατόν ο έρωτας να αλλάξει έναν τέτοιο τύπο που επιπλέον χρησιμοποιεί ως βιτρίνα την καλλιτεχνική του ευαισθησία – είναι βιολιστής- για να περνάει το δικό του; Μάλλον όχι υποστηρίζει ο σκηνοθέτης και έχει πειστικά παραδείγματα για του λόγου το αληθές. Η ταινία κυλάει σαν νεράκι με πολλές καταστάσεις να βγαζουν άφθονο γέλιο ενώ η προσπάθεια κατανόησης της ψυχολογίας ενός χαρακτήρα σαν αυτόν, προσδίδει μια σχετική δραματουργική διάσταση πέρα από τον επιφανειακό χαρακτήρα της φαρσοκωμωδίας. Ο Μπουν οργιάζει σε όλες τις εκφάνσεις του απαιτητικού ρόλου του που είναι πολύ δυσκολότερος από ότι δείχνει με μια πρώτη ματιά. Το να καταφέρει να κάνει εντέλει συμπαθητικό – αλλά και με κάποιο σχετικό συναισθηματικό εκβιασμό από πλευράς σκηνοθέτη στο τελευταίο εικοσάλεπτο- έναν τέτοιο αντιήρωα, είναι σίγουρα μια προσωπική του επιτυχία και δείχνει το υψηλό υποκριτικό του επίπεδο.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ:
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
WAR OF THE PLANET OF THE APES
Σκηνοθεσία: Ματ Ριβς.
Πρωταγωνιστούν: Άντι Σέρκις, Γούντι Χάρλεσον.
Διάρκεια: 140 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη – Τρίτη 22.45 (Μια προβολή)
Τετάρτη 23.00 (Μια προβολή)


Στο «Ο Πλανήτης Των Πιθήκων: Η Σύγκρουση», τρίτο κεφάλαιο της εξαιρετικά επιτυχημένης blockbuster σειράς ταινιών, o Σίζαρ και οι πίθηκοι μπλέκονται σε μία φονική μάχη, με ένα στρατό ανθρώπων υπό την ηγεσία ενός αδίστακτου συνταγματάρχη. Μετά τις ανυπολόγιστες απώλειες των πιθήκων, ο Σίζαρ παλεύει με τα πιο σκοτεινά του ένστικτα και ξεκινά μία προσωπική αναζήτηση ώστε να εκδικηθεί για το είδος του. Όταν το ταξίδι του τους φέρει αντιμέτωπους πρόσωπο με πρόσωπο, ο Σίζαρ και ο συνταγματάρχης θα αναμετρηθούν σε μία επική μάχη που θα κρίνει τη μοίρα των δύο ειδών, αλλά και του μέλλοντος του πλανήτη.

15 χρόνια πριν, ένα επιστημονικό πείραμα που πήγε στραβά πυροδότησε την ΕΞΕΓΕΡΣΗ ενός είδους εξελιγμένων πιθήκων –και έναν ιό που σχεδόν κατέστρεψε την ανθρωπότητα. Η γρίπη των πιθηκοειδών, όπως έγινε γνωστή, έφερε τους ανθρώπους στο χείλος του αφανισμού. Οι επιζώντες, οι λίγοι με ανοσία στον ιό, κατέληξαν να φθονούν τους νεκρούς, την ίδια ώρα που ο πληθυσμός των πιθήκων συνέχισε να ανθεί υπό την ασφάλεια του δάσους βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Με την ΑΥΓΗ του ολοένα αναπτυσσόμενου πολιτισμού τους, οι πίθηκοι έφτασαν στην ακμή τους εκμεταλλευόμενοι την απουσία επαφής με τους ανθρώπους –μέχρι τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν από μία μικρή ομάδα απελπισμένων επιζώντων που προσπαθούσαν να ξεκινήσουν τη δική τους αποικία. Οι άποικοι και οι πίθηκοι πάλευαν για τη συνύπαρξη τους. Η εύθραυστη εκεχειρία τους, όμως, «θρυμματίστηκε» από τον Κόμπα, έναν πίθηκο που δε μπορούσε να αντισταθεί στην εκδίκηση απέναντι σε αυτούς που τον είχαν αιχμαλωτίσει στο παρελθόν. Ο Σίζαρ, αρχηγός των Πιθήκων, προσπάθησε να επαναφέρει την τάξη, αλλά δεν υπήρχε γυρισμός από τις βίαιες μάχες που είχαν ήδη ξεσπάσει.

Οι μαχόμενοι άποικοι έστειλαν απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια, δίχως να γνωρίζουν αν υπήρχε κάποιος που θα τους ακούσει. 800 μίλια βόρεια, σε μία στρατιωτική βάση, οι εκατοντάδες επιζώντες στρατιώτες που είχαν απομείνει μετά την επιδημία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και, προεξάρχοντος ενός βετεράνου συνταγματάρχη, έφτασαν για να συνδράμουν στη μάχη. Ο Σίζαρ και οι πίθηκοι υποχώρησαν στο δάσος, αλλά οι δυνάμεις των ανθρώπων τους κυνήγησαν, αποφασισμένες να αφανίσουν μία και καλή τους πιθήκους. Για δύο χρόνια, οι στρατιώτες ψάχνουν μάταια για τον Σίζαρ, ο οποίος φημολογείται πως διευθύνει τους πιθήκους από μία μυστική βάση, στα βάθη του δάσους.