Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Από Πέμπτη 27 Ιουλίου έως Τετάρτη 2 Αυγούστου


ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ - A BRAS OUVERTS
Σκηνοθεσία: Φιλίπ ντε Σοβρόν.
Πρωταγωνιστούν: Κριστιάν Κλαβιέ, Αρί Αμπιντάν, Έλσα Ζιλμπερστάιν.
Διάρκεια: 92 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη – Τρίτη 21.00 (Μια προβολή)
Τετάρτη 21.30 (Μια προβολή)


Ο Jean-Etienne, γνωστός διανοούμενος του γαλλικού προοδευτικού χώρου, έχει μόλις συγγράψει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Με Ανοιχτές Αγκάλες», προτρέποντας την εγχώρια κοινωνία να δεχθεί να βοηθήσει ανθρώπους από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα στο όνομα των ανθρωπιστικών αξιών που πρεσβεύει. Σε ένα έντονο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ένας πολιτικός του αντίπαλος τον εγκαλεί πως δεν πράττει όπως διακηρύσσει και τον προκαλεί να φιλοξενήσει στο πολυτελές σπίτι του μια οικογένεια Ρομά. Εκείνος δημοσιοποιεί στον αέρα τη διεύθυνση της οικίας του και αυθημερόν δέχεται την επίσκεψη από Ρομά που έτυχε να δουν την εκπομπή. Προκειμένου να εκτεθεί ως ασυνεπής και υποκριτής, τους φιλοξενεί παρά τις έντονες διαφωνίες της γυναίκας του κι έτσι ξεκινάει μια σειρά ευτράπελων.

Ο Φιλίπ Ντε Σοβρόν, σκηνοθέτης και σεναριογράφος (μαζί με τον Γκι Λοράν) της τεράστιας επιτυχίας «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» που προβλήθηκε το καλοκαίρι του 2014, επιστρέφει με μια εξίσου επίκαιρη κωμωδία, το «Βρε καλώς τους!» που επίσης ενδείκνυται για την εποχή. Ο Κριστιάν Κλαβιέ έχει και πάλι τη μερίδα του λέοντος. Ο δημοφιλής γάλλος ηθοποιός, που ήταν ο μπαμπάς των τεσσάρων κοριτσιών στο «Θεέ μου, τι σου κάναμε;», υποδύεται τον αριστερό, προοδευτικό συγγραφέα ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού debate, πιεσμένος από τον συντηρητικό συγγραφέα και συνομιλητή του λέει ότι δεν θα είχε πρόβλημα να φιλοξενήσει Ρομά στο σπίτι του. Οπότε θα του κουβαληθεί μια τεράστια οικογένεια Ρομά, με «αρχηγό» ένα πανέξυπνο λαμόγιο που ωστόσο έχει τους δικούς του ηθικούς κώδικες (Αρί Αμπιτάν). Αν και η αρμονία δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις από μια τέτοια ιστορία, η συνεύρεση των Ρομά με τους γάλλους μπουρζουάδες δεν θα γίνει το Βατερλό που όλοι φανταζόμαστε. «Είχα βαλτώσει στη μικροαστική κουλτούρα και με ανέστησαν» παραδέχεται ο συγγραφέας. Η ταινία έχει χιούμορ επιπέδου και σχολιάζει καλά κάποια «εύθραυστα» σημεία, όπως η υποκρισία όσων φωνάζουν ότι είναι έτοιμοι να δώσουν αλλά δεν το πιστεύουν ή η αχαριστία εκείνων που ενώ δέχονται το καλό λησμονούν τη λέξη ευχαριστώ. Κάποιοι β' ρόλοι έχουν χάρη, κυρίως του Σιρίλ Λεκόμ που υποδύεται τον άστεγο Γάλλο που έχει ενσωματωθεί με τους... Ρομά.

Ο ΚΥΚΛΟΣ - THE CIRCLE
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Πόνσολντ.
Πρωταγωνιστούν: Τομ Χάνκς, Έμα Γουάτσον, Τζον Μπογιέντα, Κάρεν Γκίλαν.
Διάρκεια: 110 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη – Τρίτη 23.00 (Μια προβολή)
Τετάρτη 23.15 (Μια προβολή)


Άλλη μια απόπειρα να περιγραφή το κοντινό μέλλον με αναφορές στις θεωρίες συνωμοσίας του σήμερα αλλά η υπερβολική αφέλεια και το προβλέψιμα διδακτικό σενάριο χαλάει τις αρχικές θετικές εντυπώσεις .

Όταν η Μέι προσλαμβάνεται στην μεγαλύτερη και πιο ισχυρή εταιρία Τεχνολογίας και Social Media στον κόσμο, θεωρεί ότι αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής της. Καθώς ανέρχεται στην ιεραρχία, ενθαρρύνεται από τον Ιδρυτή της εταιρίας Ίμον να συμμετέχει σε ένα επαναστατικό πείραμα που ξεπερνάει τα όρια της ιδιωτικότητας, της ηθικής και τελικά κάθε προσωπικής ελευθερίας.

Ο «Κύκλος» αποτελεί διασκευή του ομώνυμου best seller του Dave Eggers και πρόκειται για ένα φουτουριστικό θρίλερ που περιγράφει μια δυστοπική πραγματικότητα η οποία όμως στο ξεκίνημα της δεν δείχνει τα σκοτεινά σημεία και τον γεμάτο αμφισημία χαρακτήρα της. Αυτός είναι κι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι – ανάμεσα τους και η χαρισματική Μέι- κολακεύονται από την προοπτική του να γίνουν μέλη αυτής της σούπερ εταιρείας που έχει το βλέμμα στο μέλλον, παραβλέποντας τα αρνητικά και αθέατα στη κοινή λογική χαρακτηριστικά της. Στο κομμάτι του σασπένς και της σκιαγράφησης της απόλυτης κυριαρχίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ζωές των ανθρώπων το φιλμ καταφέρνει να γίνει πειστικό και άμεσο ταυτόχρονα επιχειρεί να αρθρώσει ένα πιο βαρυσήμαντο λόγο γύρω από τα όρια της ιδιωτικότητας, της ηθικής και της κατάργησης της προσωπικής ελευθερίας.