Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα: «Eνδυναμώνοντας την οικογένεια και το σχολείο μέσα από την πρακτική της συγχώρησης»

Ο Δήμος Παλλήνης, η Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και η Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Αν. Αττικής, οργανώνουν εκδήλωση σε συνεργασία με το Παν/μιο του Wisconsin-Madison και το International Forgiveness Institute με θέμα:

«Eνδυναμώνοντας την οικογένεια και το σχολείο μέσα από την πρακτική της συγχώρησης».

Ομιλητές ο καθηγητής Dr. RobertEnright και η Δρ. Πέλη Γαλίτη-Κυρβασίλη, από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, USA.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 18:30-20:30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο καθηγητής Dr. RobertEnright θα μιλήσει με θέμα «Η δύναμη της συγχώρησης μέσα στην οικογένεια» και η Δρ. Γαλίτη με θέμα: «Συγχώρηση: Πόσο εφικτή είναι η εφαρμογή της στα σχολεία;».

Την εκδήλωση θα κλείσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Η συγχώρηση είναι μια αρετή που ωφελεί όχι μόνον τη σωματική και την ψυχική υγεία του ατόμου που την διαθέτει, αλλά βελτιώνει και τις σχέσεις συνεργασίας και συμβίωσης των ανθρώπων. Είναι προφανές ότι ο καθένας εύκολα καταλαβαίνει την αξία της συγχώρησης, δύσκολα όμως την εφαρμόζει στη ζωή του.

Έτσι, δημιουργήθηκαν στα σχολεία τα μαθήματα της συγχώρησης, με σκοπό να μυηθούν οι μαθητές από μικρή ηλικία στην έννοια αυτής της αρετής και στα οφέλη της, ώστε να μπορέσουν αργότερα να την αξιοποιήσουν και να την εφαρμόσουν με μεγαλύτερη ευκολία στις περιστάσεις απόρριψης, εκφοβισμού και αδικίας που θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα της συγχώρησης το 2014 με υπεύθυνη συντονίστρια την ψυχοπαιδαγωγό Δρ. Γαλίτη.

To πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια εναλλακτική και πρωτοποριακή προσέγγιση στην διαχείριση θυμού, στην αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών, της απόρριψης από την ομάδα, του άγχους, της κατάθλιψης, του σχολικού εκφοβισμού, της "θυματοποίησης" και της μοναξιάς που πολλοί μαθητές βιώνουν τόσο μέσα στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και εκτός.

Έρευνες των τελευταίων 25 ετών, αποδεικνύουν ότι η "Πρακτική της Συγχώρησης" στα σχολεία προωθεί τη συναισθηματική υγεία των μαθητών και βελτιώνει την σχολική τους πρόοδο.

Εκπαιδευτικοί που εφάρμοσαν το πρόγραμμα παρατήρησαν ότι οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό μείωσαν το θυμό που ένιωθαν, τόνωσαν την αυτοεκτίμησή τους, αύξησαν τη συνεργασία μεταξύ τους, βελτιώθηκαν στα μαθήματά τους.

Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν πως έγιναν καλύτεροι δάσκαλοι και καθηγητές και πως οι τάξεις τους λειτούργησαν καλύτερα ως αποτέλεσμα της εκπαίδευσης στη συγχώρηση.