Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Μετά από 33 χρόνια, χωρίς πίτα την 1η του έτους, ο Γέρακας

Χωρίς την παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη πίτα, θα είναι η 1η του έτους για το Γέρακα (και κατ' επέκταση για ολόκληρο το Δήμο Παλλήνης) μετά από 33 έτη λόγω της πρόσφατης φωτιάς που κατέστρεψε το Δημαρχείο.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την 1η του έτους είχε καθιερωθεί και τηρούνταν επί 33 συναπτά έτη από τον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Παπαδογεωργάκη το 1982.

Στην 33χρονη αυτή πορεία συνηθίζονταν πριν την κοπή της πίτας, ο Δήμαρχος να κάνει ένα μίνι απολογισμό του έργου της προηγούμενης χρονιάς και να θέτει τους στόχους της επόμενης.
Παλαιότερα την εκδήλωση παρακολουθούσαν μαζικά οι κάτοικοι (ίσως και λόγω της δεξίωσης που ακολουθούσε). Τα τελευταία χρόνια η προσέλευση κατοίκων στην εκδήλωση ήταν περιορισμένη.

Αν και προσωπικά πιστεύω ότι θα μπορούσε να κοπεί η πίτα στο Πολιτιστικό, αποφασίστηκε, όπως έμαθα, να μην κοπεί πίτα την 1η Ιανουαρίου.

Έτσι, ο εορτασμός περιορίζεται στην δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου, που από εμπειρία παλαιοτέρων ετών σας λέω ότι θα είναι περί τις 10:15.
Το πρόγραμμα του Ιερού Ναού λέει "Πρωί: ώρα 07:30π.μ. έως 10:45π.μ. Όρθρος, θεία Λειτουργία και Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου έτους".

Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά, έστω μαι χωρίς πίτα...

Συγγνώμη που γράφω μόνο για το Γέρακα, αλλά δεν γνωρίζω τι γινόταν σε Παλλήνη και Ανθούσα προ Καλλικράτη.