Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης αρνείται να εφαρμόσει την Π.Ν.Π. της Κυβέρνησης

Στην απόφαση να υιοθετήσει πλήρως το ψήφισμα της ΚΕΔΕ σχετικά με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της Κυβέρνησης, που υποχρεώνει τους Δήμους να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης, στη συνεδρίασή του της 21ης Απριλίου.

Το θέμα τέθηκε ως εκτός ημερήσιας διάταξης, από το Δήμαρχο, ο οποίος από το πρωί της Δευτέρας 21 Απριλίου, συμμετείχε στη Μαραθώνια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ως μέλος του), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Στην απόφαση αυτή, στην οποία περιλαμβάνεται ή άρνηση μεταφοράς των χρημάτων του Δήμου Παλλήνης στην Τράπεζα της Ελλάδος προς χρήση από την Κυβέρνηση, το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε μετά από μακρά συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος μετέφερε το κλίμα αλλά και τις απόψεις του ΔΣ της ΚΕΔΕ, καθώς και τις απαντήσεις του Υπουργού κ. Μάρδα που παρευρέθη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Με βάση λοιπόν τα μεταφερόμενα από το Δήμαρχο:
  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να βοηθήσει εάν η χώρα κινδυνεύει και είναι σαφές ότι πάνω από τους Δήμους μπαίνει η πατρίδα. Ο Υπουργός όμως δεν διατύπωσε κίνδυνο. 
  • Δεν αναφέρεται στην ΠΝΠ (δείτε τη εδώ) πότε θα επιστραφούν τα χρήματα, ούτε και ο Υπουργός ήταν συγκεκριμένος για το χρόνο επιστροφής. 
  • Στο αόριστο αυτό διάστημα που τα χρήματα θα τα διαχειρίζεται άλλος, τα προβλήματα που θα προκύψουν είναι τεράστια και σε όλους τους τομείς (ίσως να μην είναι υπερβολή να μιλήσουμε για πάγωμα κάθε δράσης και έργου).  
Παραθέτω παρακάτω το ψήφισμα της ΚΕΔΕ που υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης (προσαρμοσμένο):

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Το ∆ημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης, συνεδρίασε σήµερα, 21/04/2015, για να συζητήσει το ζήτηµα της ΠΝΠ µε την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθµού να καταθέτουν τα ταµειακά τους διαθέσιµα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, το ∆ημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης:

1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη µεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., µε την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγµατικά κατοχυρωµένη ανεξαρτησία του θεσµού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της. 

2. Κρίνει µη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο ∆.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονοµικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άµεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει µε πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειµένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συµφέροντος. 

4. Αποφασίζει, µέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.∆.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να µην εφαρµόσει όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η οµαλή λειτουργία όλων του ∆ήµου Παλλήνης και των υπηρεσιών του, καθώς και η δυνατότητά του να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη λειτουργία του. 

5. Θα συμμετάσχει μαζί με το προσωπικό στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ, αρχής γενοµένης από την ηµέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου. 

6. ∆ηλώνουµε αποφασισµένοι να εξαντλήσουµε κάθε πολιτική και νοµική δυνατότητα που θα µας δοθεί, µε σκοπό να ακυρώσουµε το περιεχόµενο της Π.Ν.Π. 

7. Αναλαμβάνει εκστρατεία ενηµέρωσης των πολιτών, χρησιµοποιώντας κάθε πρόσφορο µέσο, προκειµένου να ενηµερωθούν οι δηµότες µε έγκυρο τρόπο για τις δραµατικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονοµία και για κάθε επαγγελµατία η εφαρµογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί, γιατί ξέρω ότι όλοι αναρωτιέστε, ότι η παράταξη που υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ (Βολιώτης, Κόπτη) ψήφισαν λευκό, καταγγέλοντας όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις για τη σημερινή κατάσταση. Αρνητικά ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Γαβράς με το σκεπτικό ότι το ψήφισμα και οι αποφάσεις θα έπρεπε να είναι πιο δυναμικές.