Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Δημιουργούμε ένα Δήμο που θέτει τον πολίτη ως πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα

Παιδεία
H παρέμβαση μας στην Παιδεία, δεν μπορεί να περιορίζεται στην απλή διαχείριση των σχολικών κτηρίων. Τα παιδιά μας αξίζουν μια καλύτερη παιδεία και προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει τόσο υποστηρικτικά στο έργο των Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων όσο και διεκδικητικά απέναντι στην Κεντρική Διοίκηση.
  • Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου.
  • Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες κατασκευής του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης (Βακαλόπουλο) που ολοκληρώνονται εντός του έτους.
  • Δημοπρατήθηκε το 5ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης και επαναδημοπρατήθηκε το 3ο Νηπιαγωγείο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα ενώ ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και ξεκινά η κατασκευή του 7ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα και του 9ου Νηπιαγωγείου Γέρακα.
  • Δημιουργήσαμε ασφαλέστερες συνθήκες κυκλοφορίας για τους μαθητές (πεζοδιαβάσεις, διαγραμμίσεις, προειδοποιητικές πινακίδες, προστατευτικά κιγκλιδώματα, κλπ).
  • Επιταχύνουμε τις διαδικασίες κατασκευής νέων σχολείων ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε άμεσα σε όλες τις ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας των σχολείων με σκοπό την διατήρηση ενός ασφαλούς και λειτουργικού περιβάλλοντος για την εκπαίδευση των παιδιών μας.
Λειτουργική και Αισθητική Αναβάθμιση της Πόλης
Η πόλη μας είναι το σπίτι μας, ο χώρος όπου ζούμε, εργαζόμαστε, αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Η κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων, των πάρκων και των χώρων πρασίνου, επηρεάζουν συνολικά την ποιότητα ζωής μας. Τα έργα που αφορούν την καθημερινότητα είναι εξίσου σημαντικά με τα μεγάλα έργα ανάπτυξης και εξασφαλίζουν άμεσα θετικά αποτελέσματα για το σύνολο των πολιτών ενώ ταυτόχρονα έχουν θετικό αντίκτυπο και στην ίδια την ανάπτυξη της πόλης. Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία δίνουμε στην ασφάλεια του πεζού, του ηλικιωμένου, των παιδιών, του κάθε πολίτη. Δρόμοι, πεζοδρόμια και δημοτικός φωτισμός είναι απαραίτητα στοιχεία για κάθε γειτονιά εντός και εκτός σχεδίου.
  • Κατασκευάσαμε 35.000 τ.μ. νέων δρόμων, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. 
  • Συντηρήσαμε 100.000 τ.μ. δρόμων, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
  • Κατασκευάσαμε 30.000 τ.μ. νέων πεζοδρομίων, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
  • Ολοκληρώνουμε την κατασκευή της Λ. Κύπρου, έχοντας αποκαταστήσει ήδη το σημείο των κατολισθήσεων.
  • Δημιουργήσαμε μια σύγχρονη και περιβαλλοντικά φιλική διαδρομή περιπάτου και ποδηλάτου 1.800 μ. ενοποιώντας ένα μεγάλο μέρος των αθλητικών και κοινόχρηστων χώρων της Δ.Ε. Γέρακα.
  • Κατασκευάσαμε 9 νέες παιδικές χαρές και ανακατασκευάσαμε 7 ακόμη με πρότυπα ασφαλείας ΕΛΟΤ σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
  • Συντηρήσαμε τις υφιστάμενες Παιδικές χαρές σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και ήδη αυτή τη στιγμή διενεργούμε νέα συντήρηση των οργάνων.
  • Υλοποιήθηκαν εκτεταμένες αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων στο Παλαιό Κέντρο της Δ.Ε. Παλλήνης, στον Άγιο Νικόλαο Κάντζας καθώς και σημειακές στην Πλατεία Μακεδονίας στη Δ.Ε. Γέρακα και στο Πανόραμα.
  • Προστέθηκαν στο Δίκτυο Δημοτικού Φωτισμού 1.200 νέα φωτιστικά τύπου LED, 210 νέα φωτιστικά ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής και 350 νέα Φωτιστικά τύπου ατμού Νατρίου.
  • Τοποθετήθηκαν Πινακίδες Ονοματοθεσίας οδών στο Κέντρο Παλλήνης, Κάντζα, Άγιο Νικόλαο, Λουτρό και Εργατικές Πολυκατοικίες.
  • Συνεχίζουμε την κατασκευή και συντήρηση οδών, την κατασκευή και ανάπλαση πεζοδρομίων, την συμπλήρωση του Δημοτικού Φωτισμού σε όλη την πόλη με προτεραιότητα τις εκτός σχεδίου περιοχές καθώς και την ανάπλαση των μεγάλων και μικρών πάρκων και πλατειών.
  • Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την επέκταση της διαδρομής περιπάτου / ποδηλάτου που ξεκινάει από το Δημαρχείο και καταλήγει στο κολυμβητήριο, η οποία περιλαμβάνει και το σκεπαστό τμήμα του ρέματος Παναγίτσας δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη διαδρομή 4 περίπου χιλιομέτρων στο κέντρο του Γέρακα, ενώ εκπονούμε μελέτη για την δημιουργία ποδηλατόδρομων και στην Κάντζα. 
  • Ολοκληρώθηκε το προσχέδιο για να τεθεί σε διαβούλευση η ανάπλαση των 38 στρεμμάτων δίπλα από το Αθλητικό Κέντρο Παλλήνης ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για την Πλατεία Μακεδονίας, το Δημοτικό Κοιμητήριο και το υπερτοπικό πάρκο δημιουργίας και πρασίνου στο Ο.Τ. 706 (έμπροσθεν του κοιμητηρίου Γέρακα) προχωρούμε στη σύνταξη των οριστικών μελετών για την κατασκευή τους.
Καθαριότητα - Περιβάλλον - Καθημερινότητα
  • Διανεμήθηκαν δωρεάν 1500 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης.
  • Επεκτάθηκε η ανακύκλωση σε γυαλί, χαρτί, τηγανέλαια, μπάζα, ρούχα, συσσωρευτές, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Προμηθευτήκαμε ένα επιπλέον απορριμματοφόρο ειδικά για την ανακύκλωση και 150 νέους μπλε κάδους.
  • Επεκτείνουμε το σήμερα υφιστάμενο σύστημα ανακύκλωσης στην πόλη μας, προχωρώντας στην εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων για την διαλογή στην πηγή με έμφαση αρχικά στα οργανικά υπολείμματα, στο γυαλί, χαρτί και αλουμίνιο. Αξιοποιούμε τα κλαδιά και φυτικά υπόλοιπα για παραγωγή οργανικού λιπάσματος.
  • Τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία 21 Υπόγειοι Κάδοι Απορριμμάτων, συντηρήθηκε και ανακατασκευάστηκε σημαντικό μέρος του στόλου καθαριότητας ενώ ταυτόχρονα εξοπλίστηκε όλος ο στόλος με συσκευές εντοπισμού για την αποτροπή κλοπών και τον καλύτερο προγραμματισμό των δρομολογίων.
  • Συνεχίζουμε την τοποθέτηση υπόγειων κάδων σε πλατείες και δρόμους με φαρδιά πεζοδρόμια και προχωρούμε στην εξεύρεση χώρου για την δημιουργία ενός σύγχρονου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων με σκοπό την περαιτέρω μείωση του κόστους.
  • Αντικαταστάθηκαν 1.200 φωτιστικά παλαιάς τεχνολογία με νέα τύπου LED, 350 φωτιστικά ατμού νατρίου και τοποθετούνται 210 φωτιστικά ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής. Ολοκληρώσαμε την ηλεκτρονική καταγραφή και αποτύπωση όλου του Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού και εγκαταστήσαμε σε 3 σημεία του Δήμου Πιλοτικό Σύστημα Τηλεδιαχείρισης Ηλεκτροφωτισμού για εξοικονόμηση ενέργειας. Προχωρούμε προγραμματισμένα την διαδικασία για την πλήρη εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε όλο το Δίκτυο Δημοτικού Φωτισμού.
  • Αναμένουμε την έγκριση για την τοποθέτηση 20 μονάδων Φωτοβολταϊκών σε Δημοτικά κτήρια (ανάλογα αυτού που ήδη λειτουργεί στο 6ο Δημοτικό Γέρακα) για την παραγωγή ενέργειας με σύστημα αυτοχρηματοδότησης.
  • Εγκαθιστούμε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας σε 4 Σχολεία, στο Δημοτικό Κατάστημα Παλλήνης, στο Κολυμβητήριο του Γέρακα και συντάσσουμε μελέτες για την σταδιακή εφαρμογή ανάλογων συστημάτων σε όλα τα Δημοτικά Κτήρια. Εγκαταστήσαμε σύστημα γεωθερμίας στο νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό του Αγίου Νικολάου Κάντζας και προχωρούμε σε ανάλογη μελέτη για το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα.
  • Αξιοποιήσαμε υφιστάμενες γεωτρήσεις για εξοικονόμηση νερού σε Παλλήνη και Ανθούσα και εγκαταστήσαμε αυτόματα συστήματα ποτίσματος στο σύνολο σχεδόν των χώρων πρασίνου του Δήμου.
  • Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις ομάδες εθελοντών φυτεύουμε κάθε διαθέσιμο ελεύθερο χώρο. Φροντίζουμε τους ελεύθερους - πράσινους χώρους, με συμμετοχή της κοινωνίας και προτρέπουμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών από συλλόγους, σχολεία κλπ. Στόχος μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα η εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των κατοίκων. 
  • Συνεχίζουμε το πετυχημένο πρόγραμμα φροντίδας για τα αδέσποτα ζώα σε συνεργασία με τους ζωόφιλους. Καταφέραμε να υιοθετηθούν 940 αδέσποτα, να στειρωθούν 1620, να χειρουργηθούν (ορθοπεδικά περιστατικά) 245, ενώ κάναμε αρκετές παρεμβάσεις για κακοποιημένα ζώα.