Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Η αλήθεια για την αποχέτευση από το 2011 ως και σήμερα - Τι έγινε και τι απομένει να γίνει

Από το ΝΕΟΛΟΓΟ που κυκλοφορεί

Το 2011, με την έναρξη της δημοτικής αρχής του κ. Α. Ζούτσου ξεκινάνε οι συζητήσεις με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Μπάρδη και με ζητούμενο το ΚΕΛ Ψυτάλλειας. Μπορούσε ή όχι ο Δήμος Παλλήνης να αποχετευτεί στην Ψυτάλλεια; «Μπορεί» διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Παλλήνης, ο κ. κ. Μπάρδης.

Κι έτσι, άρχισε η προετοιμασία συλλογής στοιχείων για την συγκρότηση φακέλων που έπρεπε να υποβληθούν παράλληλα με την διερεύνηση της πολιτικής βούλησης της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για το ΚΕΛ Ψυτάλλειας.

Όμως, προαπαιτούμενο για να εκδοθεί απόφαση της ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ Ψυτάλλειας ήταν η ύπαρξη μελέτης εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου στο Δήμο Παλλήνης. Μη έχοντας άλλη επιλογή η δημοτική αρχή, ξεκινάει μία νέα διαδικασία όχι μόνο σύνταξης της ζητούμενης μελέτης αλλά και της εξασφάλισης χρηματοδότησης της κατασκευής του έργου. Μόνο, έτσι, το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ θα μπορούσε να αποδεχθεί το αίτημα της δημοτικής αρχής για αποχέτευση στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας.

Έτσι, αθόρυβα, φτάνουμε στις 3 Νοεμβρίου 2011, έντεκα μήνες μετά την ανάληψη της δημοτικής αρχής από τον κ. Α. Ζούτσο, για να αναγγελθεί επίσημα η εξασφάλιση χρηματοδότησης του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου με το ποσό των 74.000.000 €

Πρόκειται, αναμφίβολα για μια ιδιαίτερη επιτυχία χωρίς την οποία το ΚΕΛ Ψυτάλλειας θα ήταν ανέφικτος στόχος.

Με απλά λόγια: θα έλεγαν από την ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΧΩΔΕ στον Δήμαρχο, κ. Α. Ζούτσο: «πως ζητάτε σύνδεση με το ΚΕΛ Ψυτάλλειας χωρίς να διαθέτετε αποχετευτικό εσωτερικό δίκτυο…;»

Και φτάνουμε στις 16 Ιανουαρίου 2012: τη ημέρα αυτή, το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ με ομόφωνη απόφασή του, «συνδέει» τους Δήμους Παλλήνης και Σαρωνικού με το ΚΕΛ Ψυτάλλειας.

Έκπληξη στους όμορους Δήμους και αντιδράσεις του επιπέδου, «γιατί μόνο ο Δήμος Παλλήνης και όχι κι εμείς….». Δυστυχώς, ήταν αργά για να ενταχθούν στην διαδικασία σύνδεσης με το ΚΕΛ Ψυτάλλειας και κυρίως γιατί δεν υπήρχε απάντηση στο ερώτημα, «επί ποίου εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου ζητάτε τη σύνδεση….»

Το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο

Όμως, στον απόηχο της μεγάλης είδησης για σύνδεση με το ΚΕΛ Ψυτάλλειας , «καιροφυλακτούσε» ένα πρόβλημα σχετικά σύνθετο και το οποίο έπρεπε με κάθε τρόπο να ξεπεραστεί. Η αρχική έγκριση της χρηματοδότησης του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου Ανθούσας, Γέρακα και Παλλήνης, έγινε με προσανατολισμό το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων. (Πλατύ Χωράφι Σπάτων.) Κατά συνέπεια, χρειαζότανε τροποποίηση της εγκριτικής απόφασης και όσοι γνωρίζουν τι σημαίνει να αλλάξεις τρεις πράξεις (για την κάθε μία δημοτική ενότητα χωριστά) που συνδέονται με πόρους της ευρωπαϊκής κοινότητας, κ.τ.λ., γνωρίζουν τι προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί για να γίνει το ανέφικτο, εφικτό.

Έπρεπε να πειστούν πρώτα οι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ –και μόνο το ότι χρειαζότανε η συναίνεση του τότε ειδικού γραμματέα Υδάτων, καθηγητή του Ε.Μ.Π., κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως ήταν και ο μελετητής του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων- γίνεται αντιληπτός ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος- και στην συνέχεια, ο τότε υπουργός ΠΕ.Κ.Α,. κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο τελευταίος, προς τιμήν του, πείστηκε, συνηγόρησε υπέρ της τροποποίησης της εγκριτικής απόφασης και με την υπογραφή του, δύο εικοσιτετράωρα πριν την διενέργεια των εθνικών εκλογών του Μαΐου 2012 υπέγραψε τις τρεις πράξεις, δίνοντας οριστική λύση σε ένα ομολογουμένως ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ο κεντρικός αγωγός και τα 8 αντλιοστάσια

Στις 19 Απριλίου 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης υπερψηφίζει την πρόταση του Δημάρχου Θανάση Ζούτσου για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της κατασκευής του κεντρικού αγωγού λυμάτων και των 8 αντλιοστασίων.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού περίπου 12.300.000 € που αφορά την κατασκευή του συλλεκτήριου αγωγού όλου του Δήμου Παλλήνης. Θα ξεκινάει από το Βακαλόπουλο (πλησίον NEOSET ) και ακολουθώντας την Υμηττού - Ραφήνας αφού περάσει από το Φούρεσι των Γλυκών Νερών θα φτάνει στο Σταυρό και στη συνέχεια μέσω των Μεσογείων - Χαλανδρίου - Αγίας Παρασκευής - Πλατεία Κένεντι - Παπανικολή θα συνδεθεί με υπάρχοντα κεντρικό αγωγό ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ προς την Ψυττάλεια.

Σε ότι αφορά τα 8 αντλιοστάσια, έχουν χωροθετηθεί στα νότια του Δήμου Παλλήνης με το ένα από αυτά στην περιοχή Φούρεσι Γλυκών Νερών Παιανίας.

Σημειώνεται ότι με χρήματα του Δήμου Παλλήνης ολοκληρώθηκαν οι γεωλογικές έρευνες των αντλιοστασίων, παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελούσε υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Τον Οκτώβριο του 2013, το Δημοτικό Συμβούλιο, γνωμοδοτεί ομόφωνα υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας σε σχέση με τα λύματα που θα καταλήγουν εκεί, από τον κεντρικό αγωγό του Δήμου Παλλήνης.

Στο σημείο αυτό οφείλεται χάριν της αλήθειας να γίνει γνωστό, ότι με συνεχή πίεση του Δήμου Παλλήνης προς την ΕΥΔΑΠ καταρτίστηκε και υποβλήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τον Απρίλιο του 2013.

Με την έγκριση της εν λόγω Μελέτης, ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλο εμπόδιο πριν την κατασκευή του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου -για το οποίο υπάρχουν τα περίπου 73.000.000 € - και το μόνο που απομένει, όπως προαναφέρθηκε, είναι η χρηματοδότηση του κεντρικού αγωγού & των αντλιοστασίων προϋπολογισμού 12.300.000 €.

Η Δημοτική Αρχή εκτιμάει, ότι η χρηματοδότηση του έργου θα επιτευχθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι το προηγούμενο λήγει τον προσεχή Ιούνιο και ο χρόνος δεν επαρκεί για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

ΣΗΜΕΡΑ: η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων βρίσκεται προς υπογραφή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. (Υ.ΠΕ.Κ.Α.) Έτσι, με την έγκριση της Μελέτης, «απελευθερώνεται» η δυνατότητα αναζήτησης χρηματοδότησης και εύλογα η δήλωση του Δημάρχου κ. Α. Ζούτσου προς τον «Ν» ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την κατασκευή του κεντρικού αγωγού, δεν εξυπηρετεί καμία προεκλογική σκοπιμότητα.

Από το 2002 η απραξία για το ΚΕΛ Βορ. Μεσογείων

Αυτή είναι η πραγματικότητα για το ζήτημα της αποχέτευσης στα μόλις 3 χρόνια θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής, κι αν ο αναγνώστης του «Ν» αναλογιστεί τα 20 χρόνια σιωπής, αδράνειας και αναποτελεσματικότητας που προηγήθηκαν, μπορεί αβίαστα να οδηγηθεί σε ασφαλή συμπεράσματα για τα άλματα - όχι βήματα - που έχουν γίνει.

Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός, ότι 12 χρόνια από το 2002 –οι παλαιότεροι θα θυμούνται την αλήστου μνήμης εκείνη επεισοδιακή συγκέντρωση στο Κλειστό Γυμναστήριο Παλλήνης που οργάνωσε η Νομαρχία Ανατ. Αττικής με την ΕΥΔΑΠ και η οποία οδήγησε τα πράγματα σε πλήρη απραξία- και ενώ απέμειναν μόλις δύο Δήμοι από τους εννέα εμπλεκόμενους, τότε, Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος και ακόμη δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην χωροθεσία του ΚΕΛ.

Οι αντιδράσεις Δήμων πέριξ του Πειραιά

Αναφορικά, τέλος με όσους υποστηρίζουν ότι οι Δήμοι πέριξ του Πειραιά δεν θα επιτρέψουν την κατάληξη των λυμάτων του κεντρικού αγωγού του Δήμου Παλλήνης στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας, καλό είναι να γνωρίζουν μία σημαντική παράμετρο που δίνει άλλη διάσταση στο ζήτημα και η οποία θα τους επιτρέψει να αλλάξουν άποψη: στο καταστατικό πλαίσιο διαχείρισης του ΚΕΛ Ψυτάλλειας εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ, -δηλαδή την εποχή κατά την οποία κατασκευάστηκε το ΚΕΛ- ορίζεται-προβλέπεται ότι στις περιοχές του ευρύτερου λεκανοπεδίου που θα εξυπηρετούνται από το ΚΕΛ Ψυτάλλεια, είναι η Κάντζα και ο Γέρακας. Λείπει η Παλλήνη, αλλά ποιος εχέφρων νους μπορεί να αποκλείσει το κέντρο της Παλλήνης και να επιτρέψει μόνο την αποχέτευση των λυμάτων της Κάντζας και του Γέρακα…;