Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ζούτσος: Έχουμε όλοι κουραστεί από τα «Θα»

Ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, σε συνέντευξή του στο Newsbomb κάνει τον απολογισμό του έργου του και μιλά για τα προβλήματα της περιοχής του.

«Προτεραιότητά μας είναι η καθημερινότητα των πολιτών... χωρίς όμως να χαιδεύουμε αυτιά. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα "Θα"», λέει μεταξύ άλλων ο Αθανάσιος Ζούτσος υποψήφιος δήμαρχος με το Συνδυασμό «Ανθούσα - Γέρακας - Παλλήνη, μια πόλη για όλους».

Με το χέρι στην καρδιά κύριε Ζούτσο τι έχετε πετύχει στο δήμο σας;

Με γνώση, εμπειρία και αποτελεσματικότητα υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε ένα πολύπλευρο έργο που αγγίζει όλες τις ανάγκες της πόλης και της τοπικής κοινωνίας. Και αυτό μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι, δεδομένων όλων των δυσκολιών που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Μέσα στις τραγικές οικονομικές συνθήκες, τις δυσλειτουργίες που επέφερε ο Καλλικράτης και την ανάγκη για ενοποίηση των υπηρεσιών τριών διαφορετικών ΟΤΑ, τολμήσαμε να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μαζί με τους πολίτες, μια καλύτερη πόλη.

Μας απασχόλησε από την πρώτη στιγμή η καθημερινότητα των δημοτών και σε αυτό δώσαμε και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση: Στα σχολεία, στο πράσινο, στην ασφαλή κυκλοφορία των πεζών και ιδιαίτερα των μαθητών, στην αναβάθμιση της καθαριότητας με υπόγειους κάδους, στις πινακίδες ονοματοθεσίας οδών, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, σε όλες τις πτυχές και εκφάνσεις της καθημερινής ζωής των πολιτών. Και στα παραπάνω εντάσσω και μια σειρά έργων που βελτιώνουν τη ζωή μας καθημερινά και που καταφέραμε και υλοποιήσαμε. Έργα ομβρίων υδάτων, ύδρευσης, οδοποιίας, πεζοδρομίων, παιδικών χαρών, αναπλάσεων κοινοχρήστων χώρων, είναι μόνο μερικά από αυτά που έγιναν σε κάθε γειτονιά της πόλης μας.

Παράλληλα αναπτύξαμε ένα ουσιαστικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης με την συμμετοχή των πολιτών βοηθώντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επέφερε στη τοπική κοινωνία η λαίλαπα του μνημονίου, ενώ προχωρήσαμε σε λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος και αναπτύξαμε μια σειρά καινοτόμες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικές παρεμβάσεις σας στην πόλη;

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα όλων των παρεμβάσεων και προσπαθειών μας σ' αυτή τη θητεία ήταν και παραμένει η επίλυση του προβλήματος της αποχέτευσης ακαθάρτων. Με μεθοδικότητα, επιμονή και διορατικότητα πετύχαμε την αλλαγή του σχεδιασμού της αποχέτευσης του Δήμου μας, μετά από 20 χρόνια στασιμότητας στην πρόταση του ΚΕΛ Ραφήνας, εξασφαλίζοντας, αντ' αυτού, υπαρκτό και εν λειτουργία αποδέκτη, το ΚΕΛ Ψυτάλλειας.

Σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ ολοκληρώθηκαν οι γεωλογικές μελέτες για τα 8 αντλιοστάσια και χωροθετήθηκαν οι θέσεις τους καθώς και η διαδρομή του κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού. Καταρτίστηκε η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του Κεντρικού αγωγού καθώς και οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, για τις οποίες αναμένεται η έγκριση του ΥΠΕΚΑ. Έχουμε ήδη υποβάλλει πλήρη φάκελο για την χρηματοδότηση του έργου και μαζί με τις ήδη εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 74 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου είμαστε έτοιμοι να προβούμε στη δημοπράτηση και κατασκευή του έργου, μόλις λάβουμε και την τελευταία έγκριση από το ΥΠΕΚΑ.

Ένα έργο ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για το μέλλον της πόλης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό και πλέον κρίσιμο στάδιο. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία, παρέχοντας, με την μέχρι σήμερα διαχείρισή του, τις εγγυήσεις για την ολοκλήρωσή του.
Ο δήμος σας είναι ελλειμματικός ή πλεονασματικός;

Εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις 120 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα μεγάλα έργα, καταφέραμε να μην επιβαρύνουμε τους κατοίκους, κάτι το οποίο επιτρέπει στην πόλη να αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές της, χωρίς όμως να χαλάει χρήματα από τα ίδια έσοδά της τα οποία κατευθύνονται πλέον προς άλλες υπηρεσίες και ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα που είναι κρίσιμος για αυτήν την εποχή.

Έχετε κάποια πικρία για τη στάση των αντιπάλων σας;

Κοιτάξτε το παράπονο μου, αν και δεν είναι ο κατάλληλος όρος αυτός γιατί η δουλειά στο δήμο δεν είναι one man show αλλά αποτέλεσμα σκληρής συλλογικής προσπάθειας από όλους μας, είναι ότι μπροστά σε ένα συνολικό έργο αυτού του μεγέθους, που συντελέστηκε κάτω από αντίξοες οργανωτικές και οικονομικές συνθήκες, κάποιοι στέκονται με μεμψιμοιρία, με διάθεση απαξίωσης και μηδενισμού, συκοφαντώντας, ανερυθρίαστα, τις κατακτήσεις όλων των πολιτών, νοσταλγώντας τις εποχές όπου τα προσωπικά συμφέροντα "σχεδίαζαν" την πόλη, δίνοντας το μέλλον της αντιπαροχή στις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Αυτό νομίζω ότι αδικεί, όχι αυτούς που τα λένε, αλλά τους πολίτες που συμμετείχαν σ αυτή την προσπάθεια.
Υπάρχει συνταγή επιτυχίας στη διακυβέρνηση ενός δήμου;

Νομίζω ότι οι πολίτες του δήμου μας όπως πλέον σύσσωμη η ελληνική κοινωνία είναι επιφυλακτικοί, διεκδικητικοί και ξέρουν ό,τι βλέπουν να υλοποιείται. Έχουμε όλοι κουραστεί από τα «θα». Και εμείς δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε τους χτυπάμε συγκαταβατικά στην πλάτη για να εξασφαλίσουμε την ψήφο τους.

Αντιθέτως τους λέμε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει καμία μέθοδος «αυτόματης επίλυσης» προβλημάτων. Η πόλη μας μπορεί να αλλάξει μόνο με εμάς, με την συμμετοχή όλων μας. Η ανάδειξη των μεγάλων αλλά και των καθημερινών μικρών προβλημάτων είναι συλλογική δουλειά και η επίλυσή τους το ίδιο.

Τώρα στο κομμάτι που μας αναλογεί πράττουμε αυτό που θα κάναμε και στο ίδιο μας το σπίτι. Ιεραρχούμε τις ανάγκες, αξιοποιούμε με φειδώ και λογική τους πόρους που διαθέτουμε, αξιολογούμε καθημερινά και παραδίδουμε τα αποτελέσματα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στους πολίτες. Προτεραιότητά μας όπως σας είπα, και δεν σταματώ να το επισημαίνω, είναι η καθημερινότητα των δημοτών. Τουλάχιστον σε επίπεδο δήμου, νιώθουμε υποχρεωμένοι να τους διευκολύνουμε και να τους αποφορτίζουμε από έξτρα βάρη και ευθύνες.

ΠΗΓΗ